Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Löklängtan - en kärleksförklaring

Min kärlek till vårlökarna är obeskrivlig. Jag fullkomligt älskar vårlökar oavsett färg eller form. Det finns inget så vackert som de första snödropparna eller en tulpan som frasar när du tar på den. Jag unnar mig nya lökar varje år, vissa kommer tillbaka och vissa får anses vara sommarblommor men att plantera runt 300 lökar per höst är ingen konst. De passar oftast bättre i grupp och masseffekten är inget man ska underskatta.

text och foto: Anna Theorin

Hur ska man ens börja en sådan här artikel. Vilka lökar är mina favoritlökar? Alla. Vilken färg är min favoritfärg? Alla. Vilken sorts tulpaner tycker jag om bäst? Alla.

Ja så är det verkligen. Jag till och med sparar lökarna som man köper i kruka på vårkanten, torkar dem under sommaren och planterar ut dem på hösten. Jag sår Kungsängsliljor från eget frö och har börjat anlägga en lökäng under mina äppelträd. Så besatt är jag. Och det är egentligen inte så svårt att förstå varför. Blommorna har en variationsrikedom som inte är av denna värld. Och inte ens den mest välplanerade perennrabatt blommar lika länge. Tänk er Snödropparnas första blomning och Tidlösans på hösten, för att inte tala om allt däremellan.

Från färgsprakande Krokusgator till Alliumens ståtliga fröställningar. Från Vintergäckens lysande små knappar till Kungsängsliljans sirliga klockor. Man kan kombinera i oändlighet och själva tjusningen är att man inte får se resultatet direkt. Det är som en stor julklapp varje år. I alla fall om man är som jag, som glömmer av vad jag sätter och vart. Jag går och gissar vilken färg tulpanen kommer att ha. Jag för ett krig mot liljebaggar och rådjur. Jag bygger upp ställningar runt en ensam liten Darwintulpan och aktar mig noga för att inte rensa bort Alliumens frösådder, som ser precis ut som ogräs. Och för er som har rådjur kan jag verkligen rekomendera Trico Garden, det har förändrat hela min tulpansamling. Ni hittar den här.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Jag tror att människans fascination för lökar har flera olika anledningar. Visste ni till exempel att på 1600-talet så var en enda tulpanlök så dyr att den kunde kosta närmare 120 000 kr, omvandlat till dagens värde är det flera miljoner kronor. För en lök. Då var det bara de kungliga och förmögna som hade råd att unna sig lyxen av frasande tulpaner.

Jag tror att de flesta fortfarande tycker att det är exklusivt med tulpaner i trädgården. Jag tycker i alla fall det.  Jag tror även att människor tycker om lökar på grund av att det finns något för alla. Alla gillar inte krokus eller tulpaner men de kanske tycker om liljor eller våriris i regnbågens färger istället.

Att sätta lökar är ett relativt enkelt sätt att få en helt ny rabatt med de färger man älskar och för en liten peng. Ett hundrapack krokus kostar inte många kronor men ger så mycket glädje nästa vår, när nästintill inget blommar eller är grönt. Snön kanske fortfarande ligger kvar i drivor. Man glömmer lätt nu på hösten hur utomordentligt tråkigt väder det är på vårvintern. Här i Göteborg är det bara grått blandat med grått regn och gråa hav. Den där lilla plätten med krokus i himlens alla färger blir helt plötsligt det vackraste man kanske ser på hela dagen.

När jag ser Narcisserna sticka upp huvudet ur marken så är sommaren på väg och när Tulpanernas gröna knoppar sväller så är lyckan gjord. Jag vill ropa på alla som går förbi "Titta! Titta på den här gula franstulpanen så vacker den är!". När jag kör förbi parker med vårlökar så råkar jag alltid köra så sakta så bilarna bakom tutar och sambon muttrar. Men det gör ingenting. För vårlökar är till för att tittas på. Att luktas på och bli alldeles galet kär i.


Om jag ska rekommendera någonting alla med en plätt jord eller en kruka ska göra, så är det att plantera lökar. Det finns inget mer lättskött, vackrare och som gör en så glad. Snart kanske du också blir lökbiten och börjar anlägga en lökäng i gräsmattan?

Här hittar ni hela vårt sortiment av vårlökar och glöm inte att titta på alla nyheter i år.

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB