Lökgård
Nyinvigning av unik lökgård
Det var nyinvigning av en unik lökträdgård i Göteborgs Botan till den tidigare prefekten Per Wendelbos minne nu i helgen. Han var prefekt för Göteborgs botaniska trädgård 1965-1981 och planterade på allvar lökintresset i trädgården.
Det var änkan Ellen och det lilla barnbarnsbarnet Lilja som invigde, förutom flera invigningstalare som berättade om lökgården och dess grundare.
Botaniska trädgårdens stora, givmilda Vänförening hade bekostat projektet.
Man har gjort ett omfattande förändringsarbete för att skydda en av världen finaste kollektioner av vildinsamlade lök- och knölväxter.
Glastaket över anläggningen skyddar mot fuktighet, något som är typiskt för göteborgsklimatet, inte minst på sommaren då växterna är i vila och ska ha det torrt.
Murarna, som hade spruckit och börjat luta lite åt olika håll, har rätats och putsats med mjukt olivgrönt kalkbruk. De har dessutom fått en kant av rosa kinnekullekalksten.
På marken har man lagt gråa kalkstenplattor. Allt som allt, mycket vackert och lättillgängligt numera, även med rullstol.
Själva odlingsbäddarna har också omarbetats och fått en ordentlig ansiktslyftning. De har steriliserats, fyllts på med ny lökväxtjord och återplanterats med ca 1600 lök- och knölväxter.
Detta arbete kommer att fortgå ett tag framöver, men det blommar redan nu så vackert där, t.ex. botaniska tulpaner, iris, narcisser, vårblommande tidlösa och många andra rariteter.
Även det angränsande torvpartiet för lökväxter som föredrar denna sorts jord har börjat blomma med olika sorters nunneörter, treblad, hundtandsliljor, krokus, vårstjärnor och scilla.
Missa inte denna begivenhet som vi i Göteborg är ensamma om, för en liknande, publik lökträdgård finns ingen annanstans! Här finns mycket att njuta av och forskarna har tillgång till en unik samling lökväxter.
Det blommar som bäst nu och fram till slutet på maj, sedan tar lökväxterna sommarledigt.
Botaniska trädgården har öppet varje dag från klockan 9 till solnedgången.
Claytonia rosea
Crocus imperatii var. reidii
Fritillaria armena, armenisk klocklilja
Fritillaria stenanthera
Gymnospermium altaicum
Narcissus romnieuxii 'Atlas Gold', ca. 7 cm hög
Sternbergia candida
Tulipa bifloriformis, miniatyrtulpan
Tulipa hissarica, hissaratulpan
Tulipa kaufmanniana, näckrostulpan
Ellen & Lilja planterar Allium wendelboanum, assisterad av Henrik Zetterlund