Lökar i påsktid
Utställningen "Lökar i påsktid" i Palmhuset, Göteborg
Översikt och bakgrund
Med start på skärtorsdagen öppnas dörrarna till utställningen Lökar i påsktid i Palmhuset i Trädgårdsföreningens park i Göteborg. Under elva dagar får besökarna en unik möjlighet att bekanta sig med delar av Göteborgs botaniska trädgårds världsledande samling av vildinsamlade lökväxter. Det är Botaniska – som också förvaltar Palmhuset – som har plockat fram dessa botaniska skatter till utställningen, vilken räknas som ett av årets största evenemang för trädgårds- och växtintresserade i regionen.
Vad kan man uppleva på utställningen?
I fokus står narcisser (påsk- och pingstliljor), tulpaner, iris och klockliljor – växter som blommar i påsktidens färgprakt. Lökväxter har utvecklat en särskild anpassning till sitt klimat genom att under en kort vegetationsperiod samla näring i sina lökar. På detta sätt kan de överleva långa perioder av vila och sedan blomma intensivt när villkoren är gynnsamma. Utställningen visualiserar denna förmåga och visar även på den mångfald och skönhet dessa växter har att erbjuda.
Förutom att njuta av växternas prakt får besökaren fördjupa sig i fascinerande kulturhistoria. Ett särskilt exempel är tulpankulten, från tulpanens resa från Turkiet på 1500-talet till dess enorma popularitet i Holland under 1600-talets “tulipomani”, då man handlade tulpanlökar på ett sätt som påminner om dagens börsspekulationer. Intresset för särskilda strimmighet i kronbladen, något vi numera vet orsakas av ett virus i löken, ledde till enorma prisuppgångar och slutligen kraschen år 1637 då många tulpanhandlare förlorade sina förmögenheter.
Botaniska trädgårdens lökväxtsamling
Göteborgs botaniska trädgård är internationellt känd för sin omfattande och artrika samling av lök- och knölväxter insamlade i det vilda – ofta direkt från deras ursprungliga miljöer världen över. Mångfalden är slående, med arter vars huvudblomning sker från februari till maj, vanligtvis i färgstarka nyanser för att locka till sig pollinerare under den intensiva, men korta blomningsperioden.
Ett exempel på samlingens bredd är den tulpan från södra Turkiet (Tulipa cinnabarina), som illustrerar hur lökväxternas naturliga hemvist sträcker sig långt utanför svenska trädgårdar.
Exempel på utställda växter
- Påskliljor och minipåskliljor (som Tête à tête), vilka är typiska för det svenska påskfirandet.
- Vilda tulpanarter – bland annat visas en turkisk tulpan med sin naturliga, eleganta skönhet.
- Irisar och klockliljor som representerar andra viktiga och älskade lökväxter under våren.
Praktisk information
Utställningen “Lökar i påsktid” pågår i Palmhuset i Trädgårdsföreningens park mellan 5:e och 15:e april, och håller öppet varje dag mellan klockan 10 och 16. Det är en inspirerande och lärorik upplevelse för både trädgårdsentusiaster, biologiskt intresserade och barnfamiljer.
Avslutning
Med en kombination av botanisk skönhet, forskning och spännande kulturhistoria är “Lökar i påsktid” en utställning som erbjuder både ögonfägnad och nya kunskaper. Tack vare Göteborgs botaniska trädgårds ledande roll inom vildinsamlade lökväxter och Palmhusets unika miljö får besökaren möta vårens blommande underverk på nära håll.