Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lökar i påsktid

Med början på skärtorsdagen visas under elva dagar utställningen "Lökar i påsktid" i Palmhuset i Trädgårdsföreningens park i Göteborg. Det är Botaniska - som också förvaltar Palmhuset - som har plockat fram skatter ur sin unika kollektion, den främsta i världen av vildinsamlade lökväxter.

Från Göteborgs botaniska trädgård

Utställning i Palmhuset

Lökväxter är en anpassning till att under en kort vegetationsperiod lagra näring i organ, d.v.s. just i lökarna, som utan att förstöras kan klara livhanken under långa viloperioder. På utställningen visas främst narcisser (påsk- och pingstliljor), tulpaner, iris och klockliljor.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Förutom växternas egen skönhet kan man få sig intressant kulturhistoria till livs på utställningen. Tulpanens öden och äventyr överträffar t.ex. det mesta. Från Turkiet fördes den på 1500-talet till Europa, och i Holland uppstod på 1620-talet en tulpanhysteri, den s.k. tulipomanin, där man handlade med tulpaner som man idag gör med aktier. Framför allt spekulerade man i uppkomsten av en särskild strimmighet i kronbladen. Numera vet vi att denna oförutsägbara egenskap beror på en virussjukdom i själva löken, men på 1600-talet kände man inte alls till orsaken. Så kom också en krasch år 1637, då åtskilliga tulpanspekulerande holländare fick gå från gård och grund.

Utställningen Lökar i påsktid pågår i Palmhuset under tiden 5:e till och med 15:e april och är öppen varje dag mellan klockan 10 och 16.

Göteborgs botaniska trädgård
http://www.gotbot.se/


Tulpan från södra Turkiet
Foto: Henrik Zetterlund

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB