Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lökar i krukorna

Våren kommer lite tidigare till den lilla orten Blegind vid Solbjergsjöns strand än till resten av Danmark. Här blommar krokus och iris, pärlhyacint och blåstjärna samt en hel palett av färgglada tulpaner långt innan vintern har släppt sitt grepp.

Från Floradania

Äran för den tidiga våren i Blegind kan Gartneriet Pedersen A/S ta åt sig. En effektiv kombination av en kylperiod, odling under bar himmel och drivning i stora växthus har gjort det möjligt att locka fram lökarnas blommor redan under årets första månader och därmed ge ett härligt och välbehövligt förskott på våren.

Tulpanernas tid

Henning Pedersen, som äger Gartneriet Pedersen, fick idén att odla lökväxter som krukväxter i början av 90-talet. På den tiden var lökar i krukor i princip liktydigt med jultulpaner, annars var lökväxter antingen något som dök upp ute i trädgården på vårkanten eller snittblommor som man kunde köpa i buntar och buketter i blomsteraffären.

Det var dels Henning Pedersens personliga förtjusning i framförallt tulpaner som gav honom idén, dels det att han letade efter nya växter som kunde ge en jämn årsrytm på trädgårdsmästeriet. Vissa lugna perioder gjorde det besvärligt att hitta arbete åt alla anställda året runt.

Lökväxterna visade sig vara lösningen på det problemet. Från de första försöken har sortimentet utvecklats och består numera av ett mycket brett urval av lökväxter i krukor. Det har blivit många experiment. "Mycket är möjligt att göra och om det misslyckas är det ändå kul att försöka", säger Henning Pedersen med äkta trädgårdsmästaranda.

Naturens trick

En blomsterlök är ett av naturens underverk. Inne i den torra löken döljs en hel växt som bara väntar på de perfekta förhållandena för att växa och blomma. En fiffig mekanism ser till att löken inte börjar spira på tidpunkter då livsvillkoren är extrema och kan ta död på växten.

Fast trädgårdsmästaren kan narra löken att vakna till liv på andra tidpunkter. Blomsterlökar behöver en kylperiod på 9-14 veckor innan de kan spira. Därför läggs lökarna svalt i september och när temperaturen utomhus är under 10 grader läggs de i krukor som täcks med fiberduk och ställs under bar himmel. Sedan tas de in i takt med att värmen i växthuset ska få dem att spira. Lökarna läggs ut gruppvis från september fram till jul, så att det finns färska lökväxter under en lång period.

Valuta för pengarna

Det breda sortimentet av lökväxter i krukor omfattar nästan 50 olika arter och sorter som hjälps åt att väcka vårkänslorna till liv under årets första månader. Och experimenten fortsätter. De senaste har ägnats åt bland annat tidlösa, Colchium, och pyttesmå cyklamen, Cyclamen.

"Jag älskar att prova mig fram. Det finns oändligt mycket att ta av och det är ju det som gör det kul att vara trädgårdsmästare", anser Henning Pedersen.

Det är fortfarande tulpanerna som står Henning Pedersens hjärta närmast och det syns i sortimentet som har utvecklats avsevärt sedan den försiktiga starten.

"Jag letade målmedvetet efter sorter med andra färger och dubbla blommor. Och just de dubbla blommorna har visat sig vara en fullträff. De har nämligen betydligt bättre hållbarhet", berättar Henning Pedersen.

Plantera lökar i krukorna

Tulpaner i kruka har blivit allt populärare under det senaste decenniet, men Henning Pedersen tycker att de förtjänar att spridas ännu mer - och då inte minst som utplanteringsväxter.

"Tulpaner är underbara inne i vardagsrummet under årets första månader. Men de gör sig nästan ännu bättre i en kruka utomhus vid exempelvis ytterdörren. Där håller blomman otroligt länge och sprider en naturlig vårstämning långt innan naturen har vaknat till liv. Vi sätter själv ihop dem med pilgrenar, prydnadsgräs och kanske vintergröna Hebe, vilket blir väldigt vackra vårkrukor", säger Henning Pedersen.

Att tulpaner och alla andra de andra lökväxterna håller väldigt länge ute i kylan beror på att det inte är blommans ålder utan omgivningarna som avgör hur länge den ska hålla. Inomhus är temperaturen hög och det får blomman att skynda sig igenom sin livscykel. Utomhus kan de flesta lökväxter utsättas för ett par minusgrader utan att ta skada. Det bromsar bara utvecklingen, vilket i sin tur förlänger hållbarheten - och den glädje blomman sprider.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB