Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva poetnarcisser

Poetnarcisser, det vill säga några gamla, väldoftande sorter av pingstliljor, är verkligen värda att odlas mer! Förutom att vara alldeles, alldeles underbara, är de också härdiga och tillhör inte rådjurens matsedel.

Jord och läge

Som alla narcisser trivs poetnarcisser bäst i näringsrik, fukthållande men väldränerad jord med gott om humus. Deras tendens att komma upp tidigt på våren gör att de passar perfekt under glesa lövträd, där bladen ännu inte slagit ut och där vårsolen kan lysa in. De klarar dock inte av täta skuggiga lägen, så välj gärna en plats på solsidan av ett träd eller framför buskar där de får minst några timmars full sol varje dag. Undvik platser där marken är blöt och tung, eftersom narcisser inte trivs i ständigt fuktig jord.

Passande placering

Poetnarcisser lämpar sig väl i rabatter tillsammans med andra tidiga lökväxter. Genom att samplantera flera olika sorter får man ett långt blomningsfönster och extra färg- och doftprakt under våren.

Plantering

Plantera poetnarcisser på sensommaren eller tidiga hösten, så att lökarna hinner rota sig innan vintern. Gräv ett hål med lökjärn eller spade, gärna tre gånger så djupt som lökens höjd – för poetnarcisser brukar 10–12 cm vara lagom. För att förbättra dräneringen läggs gärna lite sand i botten av hålet. Strö även ett tunt lager benmjöl, som ger extra näring till nybildade rötter. Sätt löken med spetsen uppåt och fyll igen hålet med jord. Jämna till ytan och täck eventuellt med lite lövkompost för att skydda mot vinterkyla och förhindra uttorkning – särskilt i torra höstar är en vattning efter plantering bra, så att jorden är fuktig.

Vill du läsa mer om plantering och lökväxters sällskap, se även Narcisser och smålökar.

Viktigt vid plantering

  • Sätt alltid löken med spetsen uppåt.
  • Sand i botten på planteringsgropen ökar dräneringen.
  • Vattna om hösten är torr.

Skötsel

Efter blomningen på våren klipper du bort de vissna blommorna, men låt bladen vara kvar tills de vissnat ner helt – bladen lagrar nämligen näring i löken inför nästa års blomning. På hösten kan du förbättra jorden runt plantorna genom att mylla ner mer benmjöl eller särskild lökgödsel och lägga på ett nytt lager lövkompost för att ge extra skydd och näring.

Gödslingsråd

  • Benmjöl på hösten stärker lökarna inför nästa säsong.
  • Lövkompost håller fukten och tillför näring.

Förökning

Poetnarcisser är lättodlade och bildar med tiden stora ruggar. För att undvika att blomningen glesas ut, bör du gräva upp och dela ruggarna vart 3–4:e år, när bladen har vissnat ner helt (oftast under försommaren). Låt lökarna torka, pilla försiktigt loss smålökarna och plantera dessa i krukor eller direkt i rabatten. Smålökarna blommar efter några år, medan de stora lökarna kan återplanteras genast eller först till hösten.

Vill du veta mer om poetnarcisser och små lökväxter, rekommenderas artikeln Narcisser och smålökar som tar upp fördelar, plantering och samplantering.

Extra information och historia

Poetnarcissen är en av de äldsta odlade narcisserna och har funnits i trädgårdskulturen i Sverige i generationer. Blommans doft är ibland så stark att den märks på flera meters håll och dess utseende har inspirerat både poeter och konstnärer. Dessutom är hela växten giftig, vilket gör den motståndskraftig mot rådjur, sorkar och andra skadedjur. Narcissus poeticus härstammar ursprungligen från Syd- och Centraleuropa, men har naturaliserats även i Sverige och andra tempererade områden.

Sorter av poetnarcisser

Fyra klassiska namnsorter räknas till poetnarcisser:

  • ’Actaea’: En av våra mest populära vita påskliljor med liten gul bikrona
  • ’Cantabile’: Tidlös och elegant
  • ’Recurvus’ (även känd som "Pheasant’s Eye"): Särskilt näpen och gammaldags
  • ’Plena’: Dubbelblommande skönhet

Tidig blomning

Poetnarcisser blommar oftast i april och maj. Under denna period uppskattas de både av trädgårdsägare och pollinerare som humlor, bin och vårfjärilar, som hittar gott om nektar i de öppna blommorna.

Ytterligare läsning

För ytterligare odlingsråd och inspiration kring narcisser och andra lökväxter, se gärna Narcisser och smålökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB