Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva poetnarcisser

Poetnarcisser, det vill säga några gamla, väldoftande sorter av pingstliljor, är verkligen värda att odlas mer! Förutom att vara alldeles, alldeles underbara, är de också härdiga och tillhör inte rådjurens matsedel.

Av Sylvia Svensson

De gammaldags poetnarcisserna ståtar inte med de största och mest lysande blommorna, men de är folkviseljuva med sina enkla, väldoftande, vita blommor med små, gulgröna bikronor med orange kant.

De älskas av humlor och bin och vårfjärilarna hittar nektar att suga i sig i april och maj.

Det finns fyra namnsorter som räknas till poetnarcisser, Narcissus poeticus: ’Actaea’, ’Cantabile’, ’Recurvus’ och den dubbelblommande ’Plena’.

Jord och läge

Alla narcisser, så även poetnarcisser, gillar näringsrik jord med mycket humus. De passar därför bra att odlas under glesa lövträd, bara det är väldränerat där då de inte gillar jord som ständigt är våt. Lövträdens blad har inte slagit ut när narcisserna börjar komma upp, så den ljusa halvskuggan passar dem bra. De kan dock inte blomma hur skuggigt som helst, så välj en plats på solsidan av trädet eller framför ett buskage, där de får några timmars full sol varje dag. 

Plantera så här

Olika sorters narcisser planteras under den tidiga hösten så att de hinner bilda rötter. 
Gör ett hål med ett lökjärn eller en plantspade. Hålet ska vara tre gånger så djupt som löken är hög, alltså cirka 10 cm för poetnarcisser. Ta gärna en näve sand i botten på vare hål för att öka dräneringen, strö lite benmjöl i hålet också. Plantera löken med den spetsiga sidan upp. Fyll på med jord och jämna till. Du kan lägga ett lager lövkompost överst för att skydda lökarna. Vattna om det inte regnar så jorden är fuktig.  

Skötsel: 

När narcisserna har blommat färdigt på våren, klipp bort vissna blommor. Bladen ska dock sitta kvar och vissna ner och ge näringen tillbaka till löken. Nästa höst kan du mylla ner mer benmjöl eller lökgödsel i ytjorden och återigen lägga lite lövkompost på växtplatsen.

Förökning:

Stora ruggar med narcisser mår bra av att tas upp och delas vart 3-4 år på våren när bladen blivit helt torra. Låt lökarna torka innan du försiktigt tar loss alla smålökarna. Dessa kan planteras i krukor för tillväxt eller direkt i rabatten och kommer att blomma efter några år. De gamla, stora lökarna planteras tillbaka igen, antingen direkt eller på hösten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB