Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva mjölkklocka

Till de gammaldags ljuva perennerna hör mjölkklocka, Campanula lactiflora. Den kunde man se både vid herrgårdarnas strikta planteringar såväl som vid det lilla soldattorpets knut.

Översikt: Mjölkklocka (Campanula lactiflora)

Mjölkklockan, Campanula lactiflora, har länge varit en trotjänare i svenska trädgårdar, men har på senare tid nästan fallit i glömska när nya perenner lockat med färg och form. Trots detta finns det goda skäl att återigen ge mjölkklockan en plats i rabatten – den kännetecknas av sin skira blomrikedom, sin anspråkslöshet och sin långa blomningstid. Dess eleganta uttryck ger en fin, luftig känsla åt såväl rabatt som cottage garden.

Sorter och utseende

Det finns några namnsorter av mjölkklocka i odling, men den ljuvligt ljusrosa sorten ’Loddon Anna’ får kanske sägas vara den mest välkända och omtyckta. Den utvecklas till en praktfull, sirlig buske som blir omkring en meter hög och lika bred, och blommar ymnigt från juli till september. De gracila stjälkarna och det lätta växtsättet gör den mycket dekorativ, men också känslig för regn och blåst, varför det är klokt att ge plantan en ordentlig stödanordning redan tidigt på säsongen – särskilt om den växer på en utsatt plats.

Odlingsråd

I övrigt är mjölkklockan en mycket tacksam och lättodlad perenn. Den trivs bäst i ett soligt till halvskuggigt läge i näringsrik, väldränerad men gärna något lerig jord. Välj gärna en plats där luftcirkulationen är god, då detta minskar risken för svampsjukdomar som mjöldagg och rost. [Se vidare odlingsråd hos Av Sylvia Svensson.]

Förökning

När det gäller förökning så är frösådd att föredra, eftersom rotklumpen är mycket skör och svår att dela utan att skada plantan. Om du önskar fler exemplar är alltså sådd den bästa metoden. [Läs mer om att föröka mjölkklocka hos Av Sylvia Svensson.]

Plantering och sällskap

Mjölkklockan gör sig allra bäst tillsammans med andra perenner som kan erbjuda både stöd och vacker kontrast, exempelvis i framkanten av en större rabatt. Den kombineras gärna med stadigare växter som hjälper den hålla sig upprätt, och dess lätta uttryck gifter sig väl med traditionella rabattväxter eller rosor i cottage garden-stil. Samtidigt bör plantorna placeras luftigt så att bladen kan torka upp snabbt efter regn, vilket minskar risken för sjukdomar.

Skadedjur att se upp med

En detalj att vara uppmärksam på är att sniglar gärna ger sig på klockväxter – även denna. Var därför vaksam under säsongen om du vet med dig att sniglar förekommer i din trädgård.

Sammanfattning: Tradition och nytta

Som helhet är mjölkklockan, och särskilt sorten ’Loddon Anna’, ett utmärkt val för dig som vill ha en blomvillig, hållbar och lättskött perenn med tradition och charm – en växt som förtjänar att återupptäckas både för sin skönhet och sin användbarhet i moderna trädgårdar. [Utforska mer om mjölkklocka och tips om plantering hos Av Sylvia Svensson.]

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB