Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva kungsängsliljor

De blygt nickande klockorna hos kungsängsliljor är en underbar syn i vårträdgården. Vem kan motstå dessa roligt schackrutiga, rödvioletta blommorna som känns så annorlunda!

Kungsängsliljans charm och variationsrikedom

Även den vita kungsängsliljan är ljuvlig när den kommer upp från den mörka myllan och slår ut sina relativt stora klockor på smala, tunna stjälkar. Hela växten blir cirka 25 cm hög och har smala, grågröna blad. Blomningen sker i maj och juni, beroende på växtzon och klimat.

Kungsängsliljorna, Fritillaria meleagris, säljs ofta som en blandning av den vita sorten ’Alba’ och den elegant schackrutiga rödvioletta formen, vilket är mycket effektfullt att plantera tillsammans i större grupper. För den som har en tydlig färgidé finns de även att köpa som enbart vita eller enbart rödvioletta – välj det som passar bäst till din rabatt eller naturtomt.

Odlingsråd för kungsängslilja

Plantering, placering och jordmån

Kungsängsliljan trivs allra bäst i mullrik, fuktighetshållande men samtidigt väldränerad jord. Stillastående vatten under vintern tolereras inte, då lökarna lätt ruttnar. På våren vill plantan däremot inte torka ut, så vattna vid torrt väder om regnet uteblir. Dessa lökar passar utmärkt på platser som är fuktiga under vår- och försommar, men torkar upp senare på säsongen.

Plantera lökarna ganska tidigt under hösten, så snart de finns tillgängliga, så att den plattrunda löken hamnar cirka 6–8 cm under jordytan. Sätt dem gärna på ungefär samma avstånd från varandra i grupp för ett naturligt och vackert intryck. En bra idé är att placera kungsängsliljorna i framkant av en perennrabatt eller i kanten av buskage, där de får synas som bäst på våren.

Läge och härdighet

Kungsängsliljan kan stå i full sol, men trivs lika bra i halvskuggiga lägen. Den är härdig i stora delar av landet, vilket ger många möjligheter att plantera den på olika platser i trädgården. Efter blomning och eventuell frösättning vissnar hela växten snabbt ner och lämnar då bar jord efter sig, vilket gör att de passar utmärkt tillsammans med perenner eller marktäckare som tar vid senare på sommaren.

Så sprider och sköter du kungsängsliljan

Om växten får goda förutsättningar sprider den sig långsamt men säkert, både via sidolökar och genom fröspridning – därför kan du med lite tålamod se ett ökat antal klockor för varje vår. Ett viktigt skötselråd är att redan tidigt på våren hålla utkik efter liljebaggar, för de brukar snabbt hitta till liljeväxterna, dit både kungsängsliljan och andra Fritillaria-arter räknas. Plocka bort baggarna för hand innan de hinner orsaka alltför stor skada.

Extra fördelar och tips

Kungsängsliljan är dessutom motståndskraftig mot både rådjur och harar, vilket gör den till ett lättskött och vackert inslag i trädgården, på ängar eller i naturtomter där andra lökar kanske går bet. Om den får stå orörd på rätt växtplats kommer den tillbaka och sprider sig år efter år – en sann naturens skönhet i vårträdgården.

Tänk på detta vid plantering:

  • Plantera lökarna tidigt på hösten, 6–8 cm djupt.
  • Välj mullrik, fuktig men väldränerad jord.
  • Ställ plantorna i grupper för bästa effekt.
  • Håll utkik efter liljebaggar på våren.
  • Låt växten vissna ner i fred efter blomning.

Köp dina höstlökar på Odla.nu

Klicka gärna in i vår shop och välj bland mängder av fina höstlökar. Låt kungsängsliljan bli ett självklart inslag i din trädgård nästa säsong!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB