Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuset vi längtar efter!

När vi tittar ut genom fönstret en vinterkväll, ja, då ser vi inte mycket. För ofta är det endast som att stirra in i en svart vägg. Kanhända har Du tur att ha en gatlykta belägen vid din tomt, som gör att det blir lite upplyst i alla fall. Men det är ju inte det mysigaste ljuset att lysa upp med, utan gatlyktorna är faktiskt avsedda som säkerhetsbelysning för vägtrafikanter.

Trädgårdsdesign del 2

I Sverige är vi nämligen förvånansvärt "snåla" på att lysa upp i våra trädgårdar. Men bara för att det är kallt och mörkt ute behöver det ju inte betyda att vi inte kan njuta av trädgården i alla fall. De olika årstiderna har ju sin tjusning.

"Ditt hem är allt du ser från Ditt hem", brukar jag säga till mina kunder och kursdeltagare.

För visst är det så att det som man upplever som sitt hem, behöver ju inte alls stanna vid tomtgränsen, utan kan även vara utsikten över grannens fagra blomsteräng eller lekplatsen en bit bort. Några har även förmånen att kunna blicka ut över havet som sträcker sig i oändlighet eller vara granne med bergen i fjärran...

 • Så varför ska jag ha belysning i min trädgård?

  Jo, för att det handlar om att njuta så mycket som möjligt av sin trädgård både ute och inifrån huset samt att även kunna känna sig trygg.

  Barnen kan vara ute längre sena höst och vinterdagar för att leka, de ser då vad de gör och känner sig trygga. Föräldrarna ser dem också, även inifrån bostaden om de inte själva är ute med barnen... och vem vill inte att barnen ska vara ute och leka så mycket som möjligt?

  Ljuset är viktigt för oss och skänker trygghetsupplevelse per automatik. En upplyst trädgård ser även mycket större och trivsam ut och man kan ju ta sig fram säkrare när man ser var man går. Många har lampor vid garaget och vid entrén, men det räcker ofta inte. Jag föreslår att man placerar ljuspunkter så att man kan gå runt hela trädgården utan att hamna i mörker, gärna genom att betona olika "trädgårdsrum" eller spännande detaljer.

  Många villaägare vill förebygga inbrottsrisken, och en tjuv drar sig för att bli sedd, varför det även kan vara smart att lysa upp trädgården runt huset som förebyggande inbrottsskydd.

  En del växter är faktiskt ännu vackrare vintertid som t.ex. Ormhasseln med sina starkt vridna kala grenar eller Korall Kornellens skarpt rött lysande grenar om vintern och vem trivs inte med rustika barrträd som är klädda med nysnö som tynger ner en aning?

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Men de går ju inte att njuta av allt om de är dolda i mörkret.

En gång när jag gick en kurs om träd, sa kursledaren att han uppskattade lövträden mest om vintern, utan löv... Det tog mig ett tag att förstå varför han såg skönheten hos varje individ bättre utan löv, och att lövträdens former är väldigt vackra mot snön... eller så kanske det helt enkelt var att han längtade efter lövsprickningen så mycket att han kände så... vem vet?

Så, lys gärna upp valda platser runt hela tomten med armatur som Du tycker om och som passar in i miljön. Jag brukar rekommendera neråtriktat ljus, framför allt vid kraftig belysning, för att spara möjligheterna att uppleva stjärnhimlen. Jag kommer inte ihåg vilken stad i Europa det är som har förbjudit uppåtriktad belysning, men det var för att ta vara på möjligheten att kunna se stjärnorna... Klokt!

I vissa fall kan det dock vara försvarbart och mycket effektfullt med uppåtriktat ljus, som för att lysa upp ett praktfullt träd, en del av en fasad eller en dekorativ bergsbrant.

När man börjar designa/planerar en trädgård är det bra att redan då ta med aspekten belysning, då det ofta innebär grävning av elkablar, som inte är lika roligt att göra i efterhand.

Det har blivit vanligare att villaägare använder olika former av ljusslingor i sina trädgårdar, vilka ger ett dekorativt och behagligt ljus och är väldigt användbart, inte bara till julgranar och fasader. Det har kommit massor av nya ute belysningar på marknaden, så vi har äntligen fått mer att välja bland.

Man kan ha belysning kopplad till en timer eller sensorer som känner av mörker för att inte slösa på energi, men ändå få ut det mesta av ljuset i mörkret.

Det är välkomnande och vackert med ljus, varför många smyckar sina trädgårdar även med levande ljus som marschaller eller ljuslyktor med stearinljus mm, när det bjuds till fest.

Hos en av mina kunder smyckade de en allé med 50 marschaller från vägen upp till entrén när det var fest en mörk vinterkväll, bara för att gästerna skulle känna sig särskilt välkomna och utvalda, vilket de givetvis gjorde.

Och hur härligt är det inte med en levande brasa eller ett fyrfat där elden fladdrar vild i mörkret och skänker både ljus, värme och doft?

Den kvällsbelysning som jag själv ändå njuter mest av är dock månens sken, i sällskap av stjärnor i oändlighet. Månen lyser upp den svarta natten med sitt dovt magiska ljus och trollar fram gläntor mellan mina mörka granar och skapar spännande skuggor som sätter fantasin i rörelse...

En "Månträdgård" håller på att ta form, för min egen trädgård, där särskilt utvalda växter med former och rörelser samt även annan dekor gynnas av månens skira sken.

*Jennie Finkelstein är trädgårdskonsult med mer än 25 års erfarenhet från trädgårdar av olika slag. Främst har hon arbetat med publika kulturmiljöer som Skansen, Kungl. Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholms inlopp, samt BRF och privatträdgårdar av alla de slag.
Jennie arbetar i företaget Finkelstein Form i huvudsak som trädgårdsdesigner och erbjuder även anläggning och byggnationer, för att hjälpa privatpersoner och BRF att få en härlig och trivsam utemiljö. Jennie utgår från kundernas behov och problem och inspirerar till att ta vara på trädgårdens möjligheter för att förverkliga kundens drömmar. Jennie håller även kurser för villaägare ”Designa Din egen trädgård” för att väcka drömmar.
jennie@finkelsteinform.se  www.finkelsteinform.se*

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB