Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuset är på väg tillbaka!

**Monikas självhushållning** Så här mitt i vintern, när snön ligger vit och det är kallt ute, är man glad över sina förråd. Jag vill slå ett slag för vintersquash − mat i praktisk förpackning!

Text och bild: Monika Hulthe

Frysboxen är full av grönsaker, bär, svamp och kött. I skafferiet finns den torkade maten – bönor, tomater, frukt, bär och kryddor. I kylen står burkarna med syrad gurka och kål − men de är på tok för få. Självhushållning har sina utmaningar, och den kanske största är just att räkna ut hur mycket man ska odla och ta tillvara för att vara självförsörjande året om.

Hönsen har redan i början av januari märkt att ljuset återvänder och belönar oss med fler ägg för varje dag. I lagården växer både får och mjölkgetter på bredden, och med de första killingarna och lammen börjar mjölkperioden – då blir det ostkaka på getmjölk, en verklig delikatess i vintermörkret.

Vissa grönsaker lämpar sig utmärkt för konservering, som hela tomater, tomatpuré och chilisås. Men just nu är längtan som störst efter det där färska och krispiga. Lyckligtvis finns ännu morötter och vitkål att knapra på, tillsammans med rotfrukter, potatis och vintersquash – basvaror som är lätta att lagra och använda på många sätt.

Odla vintersquash!

Vintersquash är verkligen en pärla för självhushållare. Den är lättodlad, robust och ger generösa mängder frukt för en minimal arbetsinsats. Med sitt näringsrika, fasta och orange fruktkött bidrar den både med vitaminer och mineraler över vinterhalvåret. Det krävs inte mer än ett par plantor för att ge en familj en rejäl årsförbrukning, då frukterna kan väga allt mellan ett och femton kilo.

Det som gör vintersquash så användbar är att den är både hållbar och mångsidig – upp till ett år i rumstemperatur under rätt förhållanden. På grund av den milda, mustiga smaken och fiberfria konsistensen passar den både i matlagning och bakning: bröd, soppor, köttfärssås, böngryta, inläggningar, ugnsrätter, ja till och med desserter. Fröna är heller inget undantag – rostade och saltade blir de ett näringsrikt snacks, perfekt att ta med till arbete eller utflykt.

Vill du läsa mer om näringsrika tillskott och smått och gott till både djur och människor? Titta gärna på Små, små pluppar av näring! för inspiration till både hushåll och odling.

Uchikikladdis i långpanna

Ett av mina bästa vintersquash-recept är denna härliga långpanna:

Ingredienser

  • 350 g vintersquash
  • 1 dl vatten
  • 200 g smält smör
  • 4 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl kakao
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Skala och skiva squashen, koka mjuk i vattnet. Tillsätt smält smör, socker och ägg, vispa till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna för sig, vänd ner i smeten. Klä en långpanna med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda i 175 grader i 15–20 minuter. Första dagen blir den som en mjuk kaka, dagen efter har den satt sig och liknar mest en kladdkaka. Prova att toppa med smält choklad och lite mald chili för extra lyx!

Ett tips är att göra dubbel sats och frysa in hälften till nästa fikastund, eller laga en stor sats lunchsoppa att frysa i portioner. Blir det vintersquash över kan du enkelt förvara den i kylen och använda till veckans middagar, sallader och desserter.

Tips på variation

  • Byt ut delar av smöret mot rapsolja för en matigare kaka.
  • Strö hackade rostade squashfrön över kakan innan gräddning för extra crunch.
  • Blanda i citronzest eller lite kanel för ny smaknyans.

Så lyckas du med vintersquash – odling, skörd och lagring

Vintersquash trivs bäst i varm, näringsrik och mullrik jord med bra fuktighet. Täck gärna jorden med gräsklipp eller halm, så bevaras både näring och fukt. Då squashplantor inte tål frost behöver sådden startas inomhus, ungefär fyra veckor före utplantering. Flytta ut plantorna först när risken för nattfrost är över och vänj dem successivt vid utomhusklimatet.

Plantera med gott om avstånd – de flesta sorter vill ha rejält med plats att slingra sig på. Undvik att odla squash på samma plats oftare än vart fjärde år för att minska risken för jordburna sjukdomar.

Vintersquashen ska få mogna färdigt på plantan. Skörda när skaftet börjar torka in och hantera frukterna varsamt för att undvika stöt- och tryckskador. Efter skörd ska de lagras luftigt och torrt – en hylla i rumstemperatur är idealiskt. Under dessa förutsättningar håller sig vintersquash ofta fina ända fram till nästa säsong.

Små omogna frukter kan med fördel ätas färska, medan de stora används under vintern till allt möjligt.

Skötsel, tips och användning

  • Vattna regelbundet, särskilt vid torka.
  • Gödsla gärna med nässelvatten eller kompost.
  • Skörda successivt, ät de små frukterna färska.
  • Prova att skiva, rosta och äta med kryddor som tillbehör!

Lagringstips

  • Ta bort jord och låt dem gärna eftermogna i värme ett par veckor.
  • Ytor som får stötskador används först; hela frukter håller bäst.
  • Lagra luftigt på hylla eller i korg, ej direkt mot kall vägg.
  • Kontrollera regelbundet – använd snabbast de mjuknande frukterna!

Vintersquash – självhushållarens vän

MomentTips och råd
JordMullrik, näringsrik, varm och fuktig
SåddFörodla inomhus, starta 4–6 veckor innan utplantering
UtplanteringNär frostrisken är över, gradvis avhärda plantorna
SkötselVattna regelbundet, täckodla, gödsla med exempelvis nässelvatten
SkördLåt frukterna mogna, skörda med torrt skaft, hantera varsamt
LagringLuftigt, torrt och varmt – hållbar i upp till ett år
AnvändningSoppor, gratänger, bakning, sallader, inläggningar, snacks (frön)

Odla vintersquash om du vill ha ett pålitligt och näringsrikt tillskott i din självhushållning, samtidigt som du får variation i matlagningen hela året!

Vi hörs om ett par veckor!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB