Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuset är på väg tillbaka!

**Monikas självhushållning** Så här mitt i vintern, när snön ligger vit och det är kallt ute, är man glad över sina förråd. Jag vill slå ett slag för vintersquash − mat i praktisk förpackning!

Text och bild: Monika Hulthe

Frysboxen är full av grönsaker, bär, svamp och kött. I skafferiet finns den torkade maten som bönor, tomater, frukt, bär och kryddor. I kylen står burkarna med syrad gurka och kål − men de är på tok för få. Det är nog det svåraste med självhushållningen, att veta hur mycket man ska odla av olika ting för att ha mat hela året.

Hönsen har redan i början av januari märkt att ljuset är på väg tillbaka och lägger fler och fler ägg varje dag. I lagården växer fåren och mjölkgetterna på bredden. Ungarna är på väg och några veckor efter födseln börjar vi mjölka. Då blir det ostkaka på getmjölk!

En del grönsaker passar bäst för konservering som hela tomater, tomatpuré och chilisås. Mest längtar jag efter det färska och krispiga just nu. Tur det finns morötter och vitkål att knapra på. Rotfrukter, potatis och vintersquash är dessutom bra basmat som är lätt att förvara.

Odla vintersquash!

Vintersquash med sitt näringsrika och hårda, orange kött är lätt att odla och ger stora fina skördar av frukter som håller sig upp till ett år i rumstemperatur. Den är både vitamin- och mineralrik och dessutom väldigt användbar. Ett par plantor räcker för en stor skörd eftersom frukterna kan väga allt från ett till femton kilo.

Vintersquashens fruktköttet är oftast fiberfritt och kan på grund av sin mustiga men milda smak och fina konsistens användas till det mesta; till brödbaket, i soppa, köttfärssås och böngryta, syrad, inlagd och ugnsstekt. Till förrätt, huvudrätt eller dessert. Och fröna kan rostas, saltas och ätas som näringsrikt snacks.

Ett av många bra recept med vintersquash är denna härliga långpanna:

#Uchikikladdis i långpanna#

350 g vintersquash 1 dl vatten 200 g smält smör 4 1/2 dl socker 3 ägg 1 1/2 dl kakao 2 1/2 dl vetemjöl 2 msk vaniljsocker 1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här: Skala och skiva vintersquashen och koka den mjuk i vattnet. Tillsätt smält smör, socker och ägg. Vispa ihop till en slät smet. Blanda alla torra ingredienser i en annan bytta och blanda ner detta i smeten.

Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter.

Den här kakan blir riktigt fin. Första dagen lite mer som en mjuk kaka, andra dagen har den satt sig och blir mer lik en kladdkaka. Jag kan tänka mej att den blir extra festlig med en glasyr på smält choklad med lite mald chili!

Koka gärna en dubbel sats och frys in hälften till nästa kakbak och laga en stor sats lunchsoppa och frys in i portioner att ta med till jobbet. Det som blir kvar av squashen kan du förvara i kylen och använda till veckans middagar och efterrätter.

Några fler recept med vintersquash finns på Ekoplantan .

Vi hörs om ett par veckor!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB