Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lite om grann-juridiken

Många frågor i frågespalten handlar om vad man får och inte får göra i trädgården i förhållande till grannarna. Grannarnas rättigheter och skyldigheter finns förklarade mer ingående i Jordabalkens 3:e kapitel, som heter "Rättsförhållanden mellan grannar".

Lagstiftning som reglerar grannsämjan

Det är de två första paragraferna i Jordabalken som oftast är tillämpliga vid dispyter mellan grannar om vad man får göra och vad man ska behöva tåla:

1 § Var och en skall vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom taga skälig hänsyn till omgivningen.

2 § Tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen. Områdets ägare skall dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för honom.

Det är också viktigt att känna till att Miljöbalken har många saker att säga om förhållandet grannar emellan. Där regleras både miljö och hälsa, bland annat vad gäller buller, avfall och eldning.

Plan- och bygglagen (PBL) reglerar dessutom hur tomter och bebyggelse ska hanteras. Under avsnittet Tomter, allmänna platser m.m. sägs i paragraf 17:

17 § Tomter skall, oavsett om de har tagits i anspråk för bebyggelse eller inte, hållas i vårdat skick. De skall skötas så att betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer och så att risken för olycksfall begränsas. Byggnadsnämnden kan besluta att plantering skall utföras och att befintlig växtlighet skall bevaras.

Det här är lagar som gäller alla fastighetsägare och innebär dels rättigheter men också skyldigheter när det gäller att visa hänsyn mot grannar och miljö. Naturligtvis varierar toleransgränsen beroende på områdets karaktär och tomtstorlek, men ett visst hänsynstagande krävs alltid.

Vanliga frågor – vad säger lagen?

Rötter, grenar och gränser

  • Rötter och grenar: Om grannens rötter eller grenar tränger in på din tomt och orsakar olägenhet, har du enligt lag rätt att ta bort dessa. Men innan du agerar själv ska grannen ges tillfälle att åtgärda det, särskilt om åtgärden annars kan medföra betydande skada för honom.

  • Oklippta häckar och sikt: Grannens oklippta häck, träd eller buskar får inte hindra sikten när du till exempel kör ut från din tomt. Detta är även en trafiksäkerhetsfråga och omfattas av plan- och bygglagen.

  • Skugga och nedfall: Om grannens träd skuggar din trädgård eller rabatter får du däremot tåla det, likaså om löv och barr faller över på din sida. Det är inget du lagligt kan kräva åtgärdat, men du kan alltid prata med grannen.

Ordning, miljö och störningar

Stora föremål och insyn

  • Stora föremål vid tomtgräns: Permanenta stora vedstaplar, båt eller husvagn uppställd nära tomtgränsen och som förstör din utsikt är generellt inte okej. Däremot får du acceptera att grannen har en tvättlina intill tomtgränsen, så länge tvätten inte hänger in på din mark:

  • Kemikalier och gödsel: Kemiskt eller miljöfarligt bekämpningsmedel får inte användas så att ämnen sprids över din tomt och orsakar obehag. Grannen får använda naturgödsel och urin, men måste arbeta ned det så att det inte luktar starkt.

  • Störande ljud: Högljudd musik, ständigt festande och bankande som stör dig på nätterna är inte tillåtet. Däremot måste du tåla normala, tillfälliga störningsmoment som gräsklippning, enstaka fester, bankande, barnskrik eller hundskall under dagtid.

Sammanställning: Tolerans och begränsningar för grannar

Vad du måste tåla respektive vad som inte är tillåtet

Måste tåla (exempel)Ej tillåtet (exempel)
Löv, barr och skuggaOklippta häckar som skymmer sikt
Ogräs i rabatterSkrot, bilvrak öppet synligt
Katt på tomtenHund som stör eller bajsar på din tomt
Tvättlina vid tomtgränsenHusvagn/vedstapel som förfular eller tar utsikt
Tillfälliga ljud/störningarHögljudda permanenta störningar nattetid
Välskött, sluten kompostStinkande, öppen kompost
Grillning, lövbränningSopeldning, miljöfarlig eldning

Öppen dialog och kommunens roll

Den svenska lagstiftningen – främst Jordabalken, Miljöbalken och Plan- och bygglagen – kräver att grannar visar skälig hänsyn och håller sina tomter i vårdat skick. Överträdelser kan anmälas till kommunens byggnadsnämnd eller miljöförvaltning, men det bästa är nästan alltid att först prata med grannen. Genom samförstånd kan många konflikter undvikas.

Vidare läsning

För mer detaljer och ytterligare råd, läs gärna Lite om grann-juridiken.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB