Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lilja som snittblomma

Liljan är en praktfull snittblomma som gärna ståtar ensam i sin vas. Vill man ändå kombinera liljan med andra växter kan man gärna använda enklare snittblommor eller snittgrönt.

Från Blomsterfrämjandet

Liljan enligt sägnen uppstod genom att stora mängder mjölk rann från Junos bröst på natten. En del av mjölken flöt iväg och bildade Vintergatan och en del föll till jorden och skapade den vita liljan.

Förena vita liljor med prydnadskål (Brassica olearcea) på snitt, rosa liljor med skir slöjsilja (Ammi majus), brandgula liljor med frodig murgröna eller gör ett charmerande arrangemang med rosa liljor och snöbär (Symphoricarpos albus).

De liljor som finns hos blomsterhandlarna brukar delas in i fyra grupper: longiflorum, Orient-gruppen (orientaliska liljor), Hollandicum-gruppen (asiatiska liljor) och la-hybrider (en korsning mellan longiflorum och asiatiska liljor).

Blommorna som tillhör longiflorum är rent vita och har lång hals. De asiatiska liljorna har många blommor på varje stjälk och blommorna är medelstora och svagdoftande. Orientaliska liljor har färre blommor per stjälk, men de är å andra sidan större och doftar starkt. Bland LA-hybriderna är blommorna stora och finns i många färgnyanser.

Liljor finns tillgängliga i handeln under hela året och köps när de nedersta blommorna börjar visa färg. Det finns svagdoftande såväl som starkt doftande liljor. Liljan är en av de mer hållbara snittblommorna.

Placeras gärna något svalt och inte nära frukt eller andra etylenkällor.

Vattnet ska vara runt 30°C och bör bytas varje dag. Liljor dricker mycket vatten så det är viktigt att se till att vattnet räcker. En halv dos näring tillsätts i vattnet.

Hållbarheten är mellan 10 och 15 dagar. Om liljorna placeras svalt över natten blir hållbarheten längre än om de får stå i rumstemperatur.

Stjälkarna ska ges ett nytt snitt och de nedersta bladen avlägsnas innan blommorna sätts i vatten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB