Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Levande julpynt i tidens tecken

Julstjärnans färgsprakande intåg i vintermörkret

Just som vintern sveper in oss i sitt våta, kalla mörker dyker de upp och sprider det glada budskapet om den kommande festliga högtiden med sina stjärnformade huvuden i vinrött, grönt och vitt, mörkrosa, persika eller den största favoriten av dem alla – knallrött. De pryder affärerna och snart även bord, bänkar och fönsterkarmar där hemma.

Omsorg om nyinköpt julstjärna

Precis som alla andra nyanlända besökare från varmare breddgrader måste julstjärnan, som har sitt ursprung i Centralamerika, vårdas ömt tills den har anpassat sig. Därför är det klokt att välja exemplar som inte stått i kylan utanför affären och se till att de packas in i flera lager isolerande tidningspapper innan de tas med hem. När du kommer hem, låt plantan acklimatisera sig inomhus i upp till en timme innan du packar upp den. Då får den en chans att anpassa sig till inomhustemperaturen och du minimerar risken att den förlorar sin skönhet innan julen är över.

Placering och skötsel

Julstjärnor kräver också omsorg när det gäller placering och bevattning. Du måste komma ihåg att ställa julstjärnorna på en ljus plats, men undvik direkt sol och drag. Bladen är känsliga för både kyla och torr luft, så ställ dem gärna en bit in i rummet om det är kallt vid fönstret. Vattna med en rejäl skvätt vatten en gång i veckan, och låt jorden torka upp mellan vattningarna – det är viktigt att rötterna inte står i vatten, då detta kan orsaka rotröta. Under själva blomningstiden behövs ingen näring, men om du vill spara din planta till kommande år kan du börja ge den flytande näring en gång i månaden från våren.

Fakta om Euphorbia pulcherrima

Den ursprungliga Euphorbia pulcherrima, som är julstjärnans latinska namn, är en buske som kan bli upp till 4–5 meter hög i sitt naturliga klimat. Sedan 1960-talet har dock trädgårdsmästarna arbetat intensivt med att förädla fram mer ”rumsvänliga” varianter. Idag är julstjärnan inte bara låg och kompakt – den finns även i otaliga färger och storlekar, från miniatyrplantor som är perfekta att arrangera flera tillsammans till ståtliga, större exemplar för dig som vill låta växten ta plats i dekoren.

Skapa stämningsfulla arrangemang

Det finns många enkla sätt att dekorera med julstjärnor. Ett verkningsfullt tips är att ställa små julstjärnor runt kanten på ett stort fat eller en bricka. I mitten placerar du fyra ljus och lägger kanske några små kulor, pärlor eller grankottar – och vips har du skapat en klassisk och modern adventskrans med personlig prägel. Vill du variera arrangemanget kan du minska eller öka antalet ljus och komplettera med fler eller färre dekorationer, så får du en juldekoration som passar just din stil.

Tradition möter trend i dekorationen

Du kan också kombinera tradition och trend på andra kreativa sätt. Om du till exempel ställer tre eller fyra större julstjärnor i rad och klär krukorna med slarvigt tillklippt, hopskrynklat kanvastyg – allra helst återanvänt från gamla kaffesäckar eller liknande – och knyter ihop dem med ett grovt snöre, får du en rustik, hemgjord känsla som är helt rätt i tiden. Låt en stump mohairgarn eller ett band slingra sig runt plantan för det där lilla extra. Den senaste inredningstrenden hyllar det enkla, det genuina och handgjorda – så satsa gärna på grova material som filt, ull eller arrangemang med återbrukad textil.

Glamour eller natur – välj din stil

Föredrar du glamour? Strö lite glitter över bladen eller lägg tunna silvertrådar löst över växtens topp. Julstjärnan är också utmärkt att kombinera med granris eller halmkransar. Prova till exempel att placera några julstjärnor på en gren- eller halmstjärna, eller på en bricka med halm, grenar och en dekorativ ljusslinga som slingrar sig både över och under bladen. Ljuset skapar en mjuk, skimrande effekt och du har en vacker blickfångare som passar både i vardagsrum och hall – ett perfekt sätt att hälsa god jul till familj och gäster.

Långlivad julstjärna – så gör du

Vill du behålla din julstjärna efter jul? Omplantera den på våren, beskära de längsta skotten och börja gödsla lätt under vår och sommar. För att få den att blomma till nästa jul behöver plantan stå mörkt 14 timmar per dygn i 6–8 veckor under hösten för att de karakteristiska röda högbladen ska utvecklas.

Sammanfattningsvis är det viktigaste med julstjärnan att undvika kyla och drag, hålla jämn fuktighet i jorden och placera den så ljust som möjligt utan direkt sol. Med rätt skötsel har du chans att njuta av din julstjärna långt efter att julen tagit slut – och kanske till och med under flera år framöver.

Bilder


Julstjärna, Euphorbia pulcherrima


Julstjärna, Euphorbia pulcherrima


Julstjärna, Euphorbia pulcherrima

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB