Lena Israelsson
Lena Israelsson – En av Sveriges främsta trädgårdsprofiler och folkbildare
Årets pristagare är journalisten och trädgårdsboksförfattaren Lena Israelsson, som belönas för sina många inspirerande trädgårdsböcker och tidningsartiklar. Hon är en av landets mest uppskattade trädgårdsprofiler och har, genom sitt outtröttliga arbete, gjort ett stort avtryck i både odlingsvärlden och svenska folkhem.
Bakgrund och karriär
Lena Israelsson, född 1950 i Norrbotten och numera bosatt i Stockholm, har under decennier varit en ledande röst inom svensk trädgård och odlingskultur. Som journalist och författare har hon hela tiden haft folkbildning och ekologisk odling i fokus och gjort kunskap om grönsaksodling tillgänglig för en bred allmänhet.
Med en stark passion för hållbar odling har Lena Israelsson skrivit en lång rad uppskattade böcker och artiklar, där hennes folkbildande ton och praktiska råd når både nybörjare och erfarna odlare. Hon har framgångsrikt inspirerat många att starta egna köksträdgårdar och se odling som en naturlig del av livet, inte minst i stadsmiljöer.
Priser och utmärkelser
Lena Israelssons inflytande och engagemang har lett till flera tunga nomineringar och priser. Hon har två gånger blivit nominerad till Augustpriset för fackböcker; 2004 för Cityodling och 2008 för Klosterträdgårdar. Bland hennes många utmärkelser finns även Allt om Trädgårds Stora Pris – en utmärkelse hon fick 2009 för sitt långvariga och inspirerande arbete med trädgårdslitteratur och journalistik. Hon har även mottagit Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för odlingsflit och engagemang i trädgårdsfrågor.
Böcker och betydelse
Bland Lena Israelssons mest betydelsefulla verk återfinns Handbok för köksträdgården, ofta kallad ”grönsaksodlarnas bibel”. Boken räknas som ett standardverk för trädgårds- och grönsaksodlare och har blivit ett oumbärligt referensverk i många svenska hushåll. Hennes övriga titlar, som Grönsaksodling för nybörjare, Odla året om och Gourmetträdgården, har inspirerat generationer av odlare och breddat förståelsen för vikten av ekologiska principer och biologisk mångfald.
Israelsson har hjälpt till att bana väg för det ökade intresset för egenodling och stadsodling i Sverige, och i många fall har hennes böcker översatts till andra nordiska språk, vilket bidragit till att sprida kunskapen ännu vidare.
Folkbildare och debattör
Lena Israelsson är inte bara författare, utan även en aktiv debattör och påverkare inom odlingsområdet. Hon har varit engagerad i frågor om bekämpningsmedelsrester i gödningsmedel och miljöpåverkan inom trädgårdsodlingen. Hennes engagemang i dessa frågor har bland annat lett till hedersmedlemskap i Naturskyddsföreningen.
Juryns motivering – Allt om Trädgårds Stora Pris
Vid utdelningen av Allt om Trädgårds Stora Pris lyfter juryn fram att Lena Israelsson är ”en genuin folkbildarsjäl. I sina böcker och artiklar står hon alltid på läsarens sida, med fötterna stadigt i myllan. Envist och nyfiket har hon gått sin egen väg och grävt, levt och praktiserat sin kärlek till odlingen. Särskilt starkt slår hennes hjärta för att sprida kunskap om grönsaker i trädgården.”
Årets pristagare belönas för att hon med stor kunskap och smittande glädje gör oss klokare. För att hon med sitt odlarskap och författarskap ständigt gör vår kärlek till jorden starkare – och förhoppningsvis därmed gör oss bättre förtjänta av jordens skördar.
Prissumman är på 25 000 kronor. Allt om Trädgårds Stora Pris delas nu ut för fjortonde gången.
Tidigare pristagare:
1996 Karin Berglund
1997 Ole Andersson
1998 Rigmor Celander och Mona Holmberg
1999 Lena Andersson och Christina Björk
2000 Gunnel Carlson
2001 Lars-Åke Gustavsson
2002 Stefan Mattsson
2003 Ulla Hasselmark
2004 Jan Lindmark
2005 Svenska Koloniträdgårdsförbundet
2006 Lars Krantz
2007 Göteborgs botaniska trädgård
2008 Ulf Nordfjell
Pristagaren utses av Allt om Trädgårds redaktion. Allt om Trädgård ingår i Bonnier Tidskrifter och är Sveriges största trädgårdstidning med 290 000 läsare.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är Lena Israelsson en av Sveriges främsta auktoriteter inom köksträdgårdar och grönsaksodling. Med folkbildning, praktisk erfarenhet och ett smittande engagemang har hon inspirerat hela landet att återupptäcka glädjen i att odla och bruka jorden – kunskaper som idag känns viktigare än någonsin.