Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lavendel

Denna underbart doftande halvbuske är säkert mångas favorit. Nu på högsommaren och ännu långt in på hösten kommer den med sina, ja, just det, lavendelblåa blommor! Dessa älskas av bin och fjärilar och det är roligt att sitta intill en blommande lavendelbuske och följa livet runt den!

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Det finns flera arter inom släktet Lavandula. Den vanliga lavendeln heter Lavandula angustifolia, ibland även kallad engelsk lavendel. Den doftar mest och passar bäst till smaksättning av godis och bakverk.

Det finns många namnsorter till denna art, mer eller mindre blåa eller till och med vita och rosa, med olika växtsätt och olika höga. Det finns till och med några sorter med vackra, vitkantade blad! Så alla kan hitta en sort som passar.

Andra arter som ibland odlas hos oss är t.ex. Lavandula latifolia, bredbladig lavendel som är mindre härdig än den vanliga, Lavandula multifida sommarlavendel med flikiga blad, Lavandula pedunculata, skärmlavendel och den mycket liknande Lavandula stoechas, fjärilslavendel. De tre sistnämnda är mest att betrakta som rena sommarblommor, de tål inte våra vintrar.

Det är lätt att odla lavendel om man har en solig, ganska torr och mager plats att erbjuda den, precis som den har det "hemma" i länderna vid Medelhavet. Bered en plats som är riktigt väldränerad och gärna sandig, kalka den också gärna. Man kan också odla den i kruka, bara man gör en egen, mager jordblandning och inte använder köpejord som mest består av torv. Det finns dock en lite mer sandig jord att köpa, den heter Medelhavsjord och passar bättre, särskilt om man blandar i mera sand.

Försök ordna övervintringen så att det inte direkt regnar i lavendeljorden, den gillar inte vinterväta. Ställ krukplantorna intill en varm vägg, gärna insvept i säckväv eller dylikt och så att det inte regnar in i krukan.

När du ska skörda lavendel för att göra doftpåsar och prydnader, gör det när blommorna är helt utslagna.

Klipp ner lavendeln antingen på hösten, senast i mitten av september eller på våren när nattfrosten har passerat. Klipp inte rakt av utan gör en snyggt rundad buske om du bara har en planta, gör annars en snygg, från sidorna rundad rad. Använd gärna det bortklippta till sticklingar om du klipper på våren!

Det har kommit en ny bok om lavendel av Eva Olsson från Österlenkryddor. Boken heter Lavendel på Österlen. Boken är en underbar idébok om allt gott och vackert man kan använda lavendeln till, men även om lavendelns historia och odling. Lustfylld läsning och vackra bilder!

Kartonnage, ISBN 978-91-978512-1-3, 2010, Münchmedia. Boken kan även beställas direkt från förlaget: www.munchmedia.se.


Fjärilar på lavendel


Lavendel 'Walbertons Silver Edge'


Lavendelhäck


Lavendelkrans


Lavendel på Österlen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB