Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lättodlade blåbärstry

Blåbärstry, _Lonicera careulea var. kamtschatica_, är härdiga, goda, lättodlade och vackra buskar som ger nyttiga bär långt upp i landet. Varför inte testa?

Av Sylvia Svensson

En ny bekantskap i det svenska busksortimentet är blåbärstry eller bärtry som den egentligen heter, Lonicera careulea var. kamtschatica. I vissa kataloger heter den Lonicera kamtschatica.

Det finns redan en sort som E-planta på marknaden, den heter ’Anja’ och är en lovande marktäckare för slänter och andra planteringar där man önskar en låg, kuddformad, bred planta. Bladen får en varmgul höstfärg i solen.

Man ska inte blanda ihop den med blåtry, alltså själva arten av samma växt, Lonicera caerulea, vars bär är lätt giftiga och kan orsaka magknip och kräkningar.

Stora avlånga blåbär

Blåbärstry blommar med små, gulvita, lätt håriga blommor i maj och får sedan stora, mörkblåa bär på sensommaren, ett par veckor före våra vilda blåbär. Dessa smakar lite som blåbär men är avlånga till formen och mycket större.

Busken är mycket förnöjsam vad gäller placeringen. Den växer villigt i både sol och halvskugga, går bra i olika sorters jordar om dessa bara är väldränerade. Bärtry är dessutom härdig t o m zon 6(7). Kanske ett alternativ till de amerikanska blåbärsbuskarna. Man bör alltid plantera minst två sorter om man önskar en bra skörd.

Köp blåbärstry på Odla.nu

På Odla.nu säljer vi en fin sort av bärtry. Välkommen in i vår shop: Odla Shop

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB