Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lättodlad aronia för hälsa och skönhet!

Aronian är vacker nästan året runt. Den bjuder på spirande grönska tidigt på våren. Under sommaren är busken friskt grön och tät för att på sensommar och höst nå sin höjdpunkt då mängder av svarta bär bäddas in i bladens lysande röda färg.

Av Katarina Kihlberg

Svartaronia är en tålig, frisk buske som klarar sig bra upp till zon 6. För oss nordbor är aronian tacksam inte minst för att den är bland de allra första att veckla ut sina blad på våren men också för att den lyser upp hösten med slående vackra färger när mycket annat har bleknat.

Aronia kan användas som prydnadsbuske i samplantering eller som häck – antingen friväxande eller klippt efter tycke och smak. Aronian ställer små krav på jorden och växer sig frodig även i fuktig, kompakt lerjord.

Två fina sorter hos Odla.nu

Vi säljer två fina sorter av aronia i Odla.nuShop.

Aronia, Aronia melanocarpa 'Glorie' E är lite lägre än andra sorter av aronia. Busken blir fantastiskt tät och fin och får slående vacker höstfärg.

Aronia Aronia rubina 'Rubina' är en ny aronia som även kallas "Vitamine Berry" för de nyttiga bärens skull. 'Rubina' blir 1-1,5 meter hög och får rikligt med vita blomklasar i juni och blankt svarta bär i klasar på hösten.

Ta vara på de nyttiga bären!

Aronians bär är rika på vitaminer och antioxidanter. Smaken på de färska bären är lite kärv och sträv vilket gör att de gärna kan få sitta kvar på busken till efter första frosten – då mjukas smaken upp. Det går förstås lika bra att skörda tidigare och lägga bären i frysen. Sedan är det bara att använda dem till saft, sylt och gelé, gärna tillsammans med andra, lite sötare bär. Gott, vackert och nyttigt!

Att torka bären går också bra. Lägg dem på en handduk på ett värmegolv eller torka i varmluftsugn. Gott till brödbak, müsli eller som nyttigt snacks!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB