Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lathund för förkultivering

De angivna tiderna gäller Götaland. I Svealand lägger man generellt till 3 veckor och i Norrland ytterligare 3. Det är också avgörande om man använder fiberduk. Då kan både sådd och utplantering göras tidigare.

Lathund & Guide för Förkultivering och Utplantering

Att så frön inomhus (förkultivera) är en vanlig metod för att lyckas med känsliga och värmekrävande sommarblommor och grönsaker i svenska trädgårdar. Förodling ger starkare plantor, tidigare blomning/skörd och minskar risken för misslyckande, särskilt i vårt relativt svala klimat. Nedan följer handfasta råd och tidsangivelser för några av de mest populära sorterna.

Så här gör du – Viktigt att tänka på

Förkultivering innebär att fröerna får gro och växa till sig inomhus innan de planteras utomhus. Detta är avgörande för växter med lång utvecklingstid eller för sådana som inte klarar av kall vår och risken för nattfrost. Du tjänar oftast flera veckor jämfört med att så direkt på friland och plantorna blir både kraftigare och tåligare när de planteras ut. Läs mer om hur du lyckas med förkultivering.

För att veta exakt när du ska börja, behöver du ta hänsyn till både vilken växt det gäller och var i landet du odlar. Titta alltid på informationen på fröpåsen för just din sort, då tider och metoder kan skilja sig. Jord och temperatur är också viktiga faktorer – vänta med utplantering tills risken för frost är över. Här finns praktiska tips för att komma igång med förkultivering.

Typiska tider för förkultivering och utplantering

Sommarblommor

VäxtslagFörkultiveras (vecka)Planteras ut (vecka)
Pelargoner721
Flitiga lisor1221
Petunior1221
Lobelior1321
Tagetes1421
Blomsterbönor1521
Luktärtor1721

Grönsaker

VäxtslagFörkultiveras (vecka)Planteras ut (vecka)
Paprika1016
Utomhustomater1122
Persilja1217
Kålväxter1519
Växthusgurka1621
Pumpor1722

Regionala skillnader och specialtips

Anpassa efter din odlingszon

  • Odlingszon: Ju längre norrut du bor, desto senare startar odlingssäsongen. För Svealand – addera 3 veckor, för Norrland – 6 veckor till veckonumren ovan.
  • Sista frost: Vänta med utplantering ute tills nattfrostrisken är över. Detta infaller vanligtvis runt vecka 21 i Götaland, men kan vara senare längre norrut. Se tips om plantering utomhus efter frost.
  • Fiberduk: Använd fiberduk för att skydda mot kyliga nätter. Det hjälper både grönsaker och blommor och gör att du ibland kan så och plantera ut tidigare.

Därför bör du förkultivera

Fördelar med förkultivering

  • Få längre säsong – Särskilt viktigt för arter med lång utvecklingstid, som paprika, selleri, tomater och pelargoner.
  • Minska risken för misslyckande – Plantan är redan robust och minskar risken att tappa plantor vid oväntade väderomslag.
  • Rikligare blomning/skörd – En stark förkultiverad planta ger oftast större och tidigare resultat än om du sår direkt på friland.

Läs alltid instruktionerna på fröpåsen och följ med i väderprognoser under våren – små anpassningar efter just din lokala väderlek kan avgöra hur lyckad säsongen blir.

Sammanfattning

Att planera och följa en tydlig, anpassad tidsplan för förkultivering och utplantering är avgörande för ett lyckat resultat i det svenska klimatet. Genom att förkultivera skapar du starkare plantor, får tidigare blomning och skörd, samt ökar chansen för ett rikligt resultat även när vårarna är kyliga eller korta. Anpassa efter din odlingszon och skydda gärna med fiberduk för att maximera dina odlingsmöjligheter. Utforska fler tips och guider om förkultivering på Weibulls hemsida.

(Informationen och exemplen i denna guide är hämtade från Weibull Trädgård AB:s lathund och odlingsråd.)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB