Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Låt tusen liljor blomma

Det är inte mycket som slår en lilja i skönhet. Med sin klassiskt rena form kan liljan vara stramt elegant och samtidigt ge kaskader av färg med många blomklockor. Liljan gläder oss både som snittblomma och planterad i kruka. När vi njutit av krukliljorna inomhus, kan de planteras ut i rabatten och ge blomsterglädje i många år framöver.

Från Blomsterfrämjandet

Liljor till vardag och fest

En kruka med liljor kan stå utomhus vid förstutrappan eller på balkongen som en glad vårhälsning. Hållbarheten på liljorna ökar väsentligt om de får stå svalt. Än så länge gäller förstås att se till att temperaturen inte sjunker under noll. När liljorna ska odlas i kruka väljer man oftare sorter som inte är så höga. Gör gärna en samplantering med penséer eller primulor.

Mest känd av alla liljor är Madonnaliljan, Lilium candidum, den helt vita blomman som förr ofta planterades vid klostren. Jungfru Maria håller ofta i en vit lilja på målningar, den är renhetens symbol. Madonnaliljan är mycket gammal. Den fanns i mumiegravarna i Egypten, förmodligen ditlagd som färdkost.

Fyra grupper

Liljorna delas in i fyra grupper. De asiatiska (a) har många blommor på varje stängel. Hit hör bland andra "Polyanna" i gulorange, den cremevita Navona och Grand Cru i rött och orange. De orientaliska (o) har mycket stora, ofta starkt doftande klockor. Den rosa ”La Revé och ”Stargazer” i mörkrosa med vit kant. Är blommorna trumpetformade hör de till longiflorumgruppen (l), exempelvis ”Dame Blanche”. LA-hybrider utgör den fjärde gruppen. De är korsningar mellan longiflorum och asiatiska liljor. En är laxfärgad och heter ”Donau”.

Gott mot rynkor

Madonnaliljan används än i dag som dekoration i kyrkor. Förr åt man de stärkelserika lökarna eller använde dem som medicin. Blombladen, blandade med honung, ansågs kunna ta bort rynkor. Så liljorna har skönhetsvärde av flera slag.

Under senare år har det kommit många nya liljor i mängder av färger. I dag finns mer än 80 sorter och tusentals hybrider i den varma färgskalan från gult och orange över rött till rosa. Och många vita naturligtvis.

En på miljonen

Precis som med andra blommor försöker odlarna med korsningar av olika sorter för att få fram nya liljor, så kallade hybrider. Det är en omständlig process. Liljepappans pollen placeras på pistillerna hos liljemamman. Sedan hängs de befruktade blommorna upp och ner. När fröna torkar ramlar de ner i uppsamlingslådor. Det tar mer än fem år av odling innan det lilla fröet har blivit en lök som kan blomma. Av en miljon frön kanske det blir en bra lilja! En sån tur att odlarna, de flesta i Holland, är så idoga i sitt arbete att vi kan slösa med liljor trots dessa svårigheter. Vi kan köpa ett helt fång, eller kanske bara en enda.

Kortar man av stjälken på en asiatisk lilja med sina många blomklockor, räcker en enda stängel med utfyllnad av någon växt som tar upp liljans färg för att ge en fyllig bukett. En storblommig lilja med färre blommor kan se väldigt elegant ut tillsammans med ett par tunna kvistar av trollpil och ett fång trumpetliljor blir trendigt läckra ihop med olika gräs.

Apropå trender…

…så passar liljorna in i flera av årets trendteman. Där förespråkas olika linjer. En kallas ”Scents” och innehåller, enligt trendoraklet Linda Noack, rena avskalade ytor, svalhet och pastellfärger eller rent vitt. Bland vita liljor kan nämnas Batist (a), Cassandra (o) och Snow Queen (l). En annan trend för året heter "Tropical Dream” och här passar de stora orientaliska liljorna perfekt in med sina starka färger. Även asiatiska liljor kan ha kraftiga färger, ”America” är till exempel mörkt lila.

Vad betyder namnen

Lilium - fin, tunn, blek blomma; amabile - älsklig; auratum - förgylld, guldglänsande; bulbiferum - lökbärande; canadense - från Kanada; candidum - rent vit; cernum - luktande; chalcedonicum - från Chalcedon i Mindre Asien; lancifolium - lansettlika blad; martagon - alkemistiskt namn, Martigenus, Mars son; regale - kunglig, ståtlig; rubellum – något röd; speciosum - skön, ädel; superbum - stolt, ståtlig; tigrinum - tigerfärgad.

#Så här behandlas liljor som snittblommor:#

  • De nedersta blommorna på stängeln ska visa färg för att alla knoppar ska orka slå ut.
  • Skär av en bit av stjälken (en cm räcker) i ett långt snett snitt för att den ska orka dra vatten.
  • Ta bort alla blad på stjälken som hamnar under vattnet för att undvika föroreningar. Vattnet ska vara svalt.
  • Använd bara en halv dos snittblomsnäring för att hjälpa knopparna att slå ut.
  • Byt vatten ofta och duscha gärna bladen med vatten från en sprayflaska.
  • Ståndarmjölet är starkt färgat. För att undvika fläckar kan ståndarknappen skäras bort när blomman öppnar sig. Annars kan fläckar på dukar och kläder lyftas bort med en bit tape. Borsta inte!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB