Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lär känna skogssnigeln!

Att vi med stor iver och ibland lätt besatta jagar och hugger halsen av mördarsniglar, eller spansk skogssnigel, är inte så konstigt. De kan ställa till ordentlig skada i våra odlingar. Men hejda er gärna lite i jakten om ni inte är säkra på vilka sniglar som är vilka.

Skogssniglar i Sverige

Den glänsande skönheten på bilden ovan är en svart skogssnigel, Arion ater. Den är Sveriges största inhemska snigel och kan bli upp till 15 cm lång. Oftast är den ebenholtssvart, men det finns även en sällsynt albinoform – lattefärgad som mjölkkaffe. I mycket ovanliga fall kan vissa individer ha ett svart, brett längsstreck över ryggen, från huvudet till bakändan.

Vid sidan av denna har vi också en inhemsk brun skogssnigel, Arion fuscus (eller Arion subfuscus), som tyvärr ofta tas för mördarsnigel och därför dödas i onödan. Brun skogssnigel är betydligt mindre, bara 3–7 cm lång och kan variera i färg från ljust brun till rödbrun. Taxonomin är komplicerad och för många är Arion fuscus och Arion subfuscus närmast omöjliga att särskilja utan specialkunskap.

Trivs i naturen – håller sig borta från trädgården

Både svart och brun skogssnigel trivs framför allt i skogen, på ängar och längs dikeskanter. De förirrar sig sällan in i trädgårdar. Skulle de hamna i trädgården riskerar de snabbt att bli mat åt den invasiva mördarsnigeln.

Skogssnigeln – ett nyttodjur och nedbrytare

Våra inhemska skogssniglar fyller en viktig funktion som naturens grovjobbare. De äter både dött och levande växtmaterial och bidrar aktivt till att bryta ned organiskt material, så att näringen kan återföras till jorden. De är alltså nyttodjur och absolut inget man ska ta av daga. Särskilt viktigt är det att lära sig känna igen skillnaden mellan de 22 olika snigelarterna som finns i vårt land, så att bara mördarsnigeln, och inte våra egna nyttodjur, bekämpas.

Mördarsnigeln – den verkliga skadegöraren

Det är spansk skogssnigel, eller mördarsnigeln (Arion vulgaris, tidigare kallad A. lusitanicus), som på allvar hotar våra trädgårdar och odlingar tack vare sin hänsynslösa aptit och snabba spridning. Den känns igen på färgen, som kan vara smutsbrun, orange eller ibland nästan svart, och den blir 7–15 cm lång. Till skillnad från våra inhemska arter går den hårt åt både grönsaker och prydnadsväxter och har blivit ett ökande problem sedan den först dök upp i Sverige på 1970-talet. Du kan läsa mer om denna invasiva art här: Den fruktade mördarsnigeln.

Lär dig mer om sniglar

Vill du bli bättre på att skilja olika sniglar åt och förstå deras roll i naturen? Riksförbundet Svensk Trädgård, RST, har en bra översikt på nätet om svenska snigelarter. Ytterligare råd och fakta finns samlat i boken Snigel – fridstörare i örtagården. Vetenskap och fakta av Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs Naturhistoriska Museum. Boken ges ut av Bohusläns museums förlag och kan köpas i bokhandeln.

Sammanfattande tabell

ArtVetenskapligt namnLängdFärgStatusEkologisk roll / problem
Svart skogssnigelArion aterUpp till 15 cmSvart, ibland ljusbrun (”latte”-albino)InhemskViktig nedbrytare, ekologiskt nyttig
Brun skogssnigelArion fuscus/subfuscus3–7 cmLjust brun till rödbrunInhemskViktig nedbrytare, ekologiskt nyttig
MördarsnigelArion vulgaris7–15 cmSmutsbrun, orange, ibland svartInvasivSkadegörare, bör bekämpas

Slutsats

De svenska inhemska skogssniglarna – framför allt svart och brun skogssnigel – spelar avgörande roller i ekosystemet som nedbrytare och jordbyggare. De bör därför skyddas, inte bekämpas. Mördarsnigeln däremot, är en aggressiv och invasiv art som behöver bekämpas för att skydda våra odlingar och biologisk mångfald. Genom att lära dig mer om snigelarter, och kunna skilja dem åt, gör du en viktig insats för miljön.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB