Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lär känna skogssnigeln!

Att vi med stor iver och ibland lätt besatta jagar och hugger halsen av mördarsniglar, eller spansk skogssnigel, är inte så konstigt. De kan ställa till ordentlig skada i våra odlingar. Men hejda er gärna lite i jakten om ni inte är säkra på vilka sniglar som är vilka.

Av Sylvia Svensson

Den glänsande skönheten på bilden ovan är en svart skogssnigel, Arion ater. Den är vår största inhemska skogssnigel med sin längd på upp till 15 cm. Den är oftast just svart, men det finns en sällsynt albinoform som har ungefär samma färg som latte, alltså mjölkkaffe. De kan också i mycket sällsynta fall ha ett svart, brett streck på ryggen från huvudet till ändan.

Det finns också en inhemsk brun skogssnigel, Arion fuscus, som tyvärr ofta får sätta livet till när folk tror att den är en mördarsnigel. Den är 3-7 cm lång och färgen kan variera från ljust brun till rödbrun.

Trivs i skogen

Skogssnigeln bor oftast just i skogen och på ängar och dikeskanter mm. Den förirrar sig sällan in i trädgårdar där den riskerar att bli mat åt mördarsnigeln.

Skogssnigeln ett nyttodjur

Skogssnigeln äter både dött och levande växtmaterial. De är alltså ena riktiga grovjobbare som tar hand om döda växtdelar och förvandlar dessa till mylla. Ett nyttodjur som man inte alls ska taga av daga! Så det är bra om man lär sig känna igen de olika snigelarterna, det finns 22 arter i vårt land, så att man bara jagar mördarsniglar men inte de nyttodjur som våra inhemska sniglar är.

Glupska mördarsniglar

Det är den spanska skogssnigeln som så hungrigt och nästan skrämmande effektivt ger sig på våra odlingar och prydnadsväxter. Lär mer om den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln som så rart kallas, här: Den fruktade mördarsnigeln

Lär dig mer om sniglar!

Riksförbundet Svensk Trädgård, RST, har en bra bestämningsnyckel på nätet om de olika snigelarterna.

En mycket bra bok om sniglar är skriven av Ted von Proschwitz från Göteborgs Naturhistoriska Museum. Boken heter Snigel - fridstörare i örtagården. Vetenskap och fakta och är utgiven av Bohusläns museums förlag. Finns i bokhandeln eller kan beställas från Naturhistoriska Museet.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB