Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lampborstgräs

Månadens Växt i augusti 2001 är Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Vackert prydnadsgräs med dekorativa höstax

Stolta och lite speciella gräs ger en spännande variation i trädgården. Fram på sensommaren blommar de med olika slag av plymer och vippor. Lampborstgräs som är Månadens Växt i augusti passar fint som solitär växt eller i rabatter och axen går bra att torka.

"Blomsterrabattens dansörer" brukar man lite poetiskt kalla prydnadsgräsen och aldrig har de varit så populära i våra trädgårdar som just nu. Den är något så rofyllt över deras mjuka rörelser, där den minsta vindpust får de sirliga stråna att böja sig.

Samtidigt bidrar gräsen till en lugnande effekt till dagens färgstrålande blomstermode. De mjukar upp och dämpar ned. Det kraftfulla växtsättet får hela tiden bilden att ändra sig. Många av arterna är allra vackrast på sensommaren och långt in på hösten.

Det finns grässlag för alla ställen i trädgården. De mest imponerande av dem bör få växa som solitärer så att de undgår att göra andra växter till bleka statister. Mest användbara är kanske de grässlag vars milda färger harmonierar med andra växter och bildar en fin kontrast till formklippta buskar eller träd. Många av dem passar fint ihop med rosor, barrväxter och ljung medan andra är som gjorda för perennrabatterna.

Det finns gräs som passar som kantväxter längs husens gångar och entré eller som vackert ramar in terrassen. De är vackra hela året, från det att de första bladspetsarna tittar fram ända tills de dekorativa axen slår ut. Och inte minst på sensommaren, då rimfrosten fäster tag i de långa stråna och bildar stjärnor i axen.

Alla prydnadsgräs är lätta att odla och utsätts sällan för skadedjur eller sjukdomar. Men alla grässlag trivs inte överallt. Flera av arterna vill ha fuktig jord och trivs bäst intill en liten damm eller annat fuktig läge. Andra kräver sol och väl dränerad jord.

En gräsväxt som passar bra in i många av trädgårdens hörn är lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides 'Hameln' och som därför har valts till Månadens Växt i augusti. Det är ett förhållandevis lågväxande gräs med orientaliskt ursprung.

Fint till torkning

Lampborstgräs blir 50-70 cm högt med ganska täta tuvor med smala, vackert bågformade grågröna blad. Stråna skjuter upp ur tuvorna och blommorna, som slår ut i augusti-september, sitter samman i dekorativa lampborstformade vippor. Dessa kan bli upp till 15 cm långa. De ludna axen ger en brunblå färg med lätt purfärgade borst.

Många odlar lampborstgräs för att kunna skörda av de dekorativa vipporna och ta in dem till höstens buketter av evighetsblommor. Man skär av axen just som de börjar blomma. De samlas i små buketter och hängs upp och ned till torkning.

Lamborstgräs är ett av de gräs som ska stå i lä och på ett soligt och varmt läge och som trivs bäst i torr, varm och väldränerad jord. Det står vackert till långt in på vintern. Liksom med de flesta gräs så bör man inte skära ned plantorna förrän på våren, när bladen har vissnat ned helt och hållet och strax innan de nya skotten skjuter fram.


Lampborstgräs
Pennisetum alopecuroides'Hameln'
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB