Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lätta grönsaker och ätbara blommor att odla!

Det finns många sorters grönsaker som inte bara är enkla att odla utan man får mycket skörd på liten insats. Även ätbara blommor ger mycket på liten yta, både vackra och goda är de fina att blanda i rabatter eller i krukor.

Text och bild: Anna Theorin

Vi börjar med grönsakerna tycker jag! Zucchini ger enorm skörd på väldigt liten insats. En planta räcker oftast till en hel familj och då får man äta mycket zucchini! Det finns flera olika sorter men alla odlas likvärdigt.

De vill ha mycket vatten, mycket näring och mycket sol. De kan odlas i grönsaksland, krukor eller pallkragar. Jag räknar en planta per stor kruka eller två plantor i en pallkrage. Blanda gärna i kogödsel i jorden innan plantering.

Vattna ofta och gödsla regelbundet med flytande näring eller chrysan. Ni hittar alla våra zucchinisorter här.

Sorten 'Romanesco' är min favorit!

Rädisor är perfekta att odla om man har liten plats och vill att det ska gå undan. Det tar inte många dagar från sådd till skörd. Rädisor behöver inte alls samma utrymme som Zucchini utan de kan man så emellan andra grönsaker, i blomlådor.. ja lite överallt! Vattna sådden och låt dem inte torka ut. Rädisor klarar även en hel del skugga.

Detta är en fin sort som är väldigt snabb, ni hittar den här!

Ätbara blommor är så roligt att odla hemma. Det är vackert, enkelt och väldigt användbart i både bakning och matlagning. Jag älskar att använda både krasse och ringblomma. Krassen är lite pepprig i smaken och man kan faktiskt lägga in frökapslarna när de fortfarande är gröna - det smakar lite som kapris. Ringblomma har en mild och fin smak. Ätbara blommor ger verkligen ett lyft till sallader eller som dekoration. Ni hittar alla våra ringblommor här.

Mina favoriter är de som är klassiskt orange!

Både ringblomma och krasse går bra att direktså i jorden, de kan odlas i krukor, rabatter, grönsaksland och lite överallt. Jag brukar låta vissa självså sig på hösten också. De är lättskötta och kräver inte mycket. Vattna vid torka och gödsla emellanåt, men gödsla inte för mycket. Då blir det mest blad och mindre blommor, speciellt på krassen. Ni hittar alla våra krassefrön här.

Ringblommor är verkligen fantastiska!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB