Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kryptujan – härdig, vacker och användbar!

Kryptuja – denna superhärdiga, tåliga och vackra marktäckande barrväxt – är mycket användbar i våra trädgårdar och i offentlig miljö. Eftersom den är ytterst förnöjsam och klarar både sol och skugga är användningsområdet enormt, bara fantasin sätter gränser. Många slänter med bergtall skulle ha varit snyggare med kryptuja och några väl valda buskar och perenner istället!

Kryptuja, Microbiota decussata – en unik barrväxt för nordiska trädgårdar

Kryptuja, Microbiota decussata, är inte egentligen någon tuja utan tillhör sitt helt egna släkte, Microbiota. Detta är en relativt ny bekantskap i nordiska trädgårdar. Arten upptäcktes av ryska botaniker 1921, men på grund av Sovjetunionens slutenhet var det först 1957 som den introducerades i väst. Det svenska namnet syftar på barrens fjällika utseende, som ligger tätt längs de smäckra grenarna och påminner om tujans växtsätt. Både kryptuja och tuja hör till cypressfamiljen (Cupressaceae), vilken kännetecknas av små, ärtliknande bruna kottar.

Kryptujan räknas som vintergrön – med citationstecken – eftersom den till skillnad från många andra barrväxter övergår till dekorativ bronston på senhösten, för att på våren bli friskt grön igen.

Kryptuja: Frisk, tålig & lättplacerad

Till skillnad från andra krypande barrväxter håller kryptujan en trevlig höjd, vanligtvis mellan 30 och 60 cm. Där en krypande en ofta lägger sig platt bibehåller kryptujan viss volym, vilket ger en mjukare känsla och skapar både struktur och skydd mot ogräs – exakt det man vill ha av en marktäckare. Kryptujan breder effektivt ut sig i sidled, men håller höjden i schack, vilket gör den enkel att kombinera med andra växter, både i samplanteringar och som undervegetation.

Att kryptujan dessutom är mycket vacker, extremt tålig (superhärdig!) och sjukdomsfri motiverar varför denna barrväxt förtjänar en mycket större spridning i svenska trädgårdar.

Trivs i både sol och skugga

Där de flesta enar föredrar full sol trivs kryptujan även i halvskuggiga eller skuggiga lägen. Det gör den särskilt lämplig som undervegetation under större träd eller som marktäckare i woodlandliknande miljöer, så länge träden är uppstammade och inte står alltför tätt. I naturen visar kryptujan prov på enorm anpassningsförmåga genom att växa i allt från tät skog till kalfjäll i sitt hemområde Sikhote-Alin-bergen vid Vladivostok, längs den ryska Stillahavskusten. Där ses den på 30 till över 1 300 meters höjd, och fungerar över trädgränsen ungefär som ljung och olika vide i Sverige – bildar vidsträckta, vindtåliga mattor av grönska.

Härdighet i toppklass

Kryptujan klarar vintertemperaturer ner mot -30 till -40 grader utan problem, även utan särskilt tjockt snötäcke. Rekommenderad härdighet är zon 6, men om man anpassar plantering till skyddat och soligt läge kan den klara ända upp till zon 8. Detta innebär att kryptujan tål hela Sverige – och också tuffa klimat som finska Rovaniemi (finska zon 6, motsvarar svenska zon 8). I Finland har kryptujan fått större genomslag, men i Sverige bör vi verkligen ta tillvara denna tåliga och dekorativa växt!

Stor användningspotential i trädgården

På steniga tomter, bland klippor eller i klippskrevor är kryptuja ett självklart val som mjukar upp och skapar ett inbjudande intryck. Dess användningsområden är dock betydligt fler!

Klä in murar

Där tomten har nivåskillnader och stödmurar passar kryptujan perfekt. Plantera den vid murens överkant för att få vackert hängande grenar över kanten, gärna i kombination med exempelvis krypoxbär, som ibland inte är vintergröna i vår zon.

Tillsammans med perenner

Med måttlig utbredningstakt (det tar cirka 6–8 år att bli en meter bred) passar kryptujan mycket bra med perenner – speciellt i slänter eller soliga rabatter. Kombinera gärna med kärleksört, lavendel, stäppsalvia, röllekor eller palmlilja.

Kombinera med buskar

Låga buskar som spireor och olika tok-sorter ger möjligheter till färgmatchning och variation – välj från gula till limegröna eller rosa blad, och varför inte vit- eller orangeblommande tok. I soliga lägen passar de härdiga ginsterna utmärkt, och prydnadsgräs som silverhavre eller jättefjädergräs bidrar med ytterligare struktur.

Kryptuja bland barrväxter

Kryptujan är även idealisk i planteringar med andra barrväxter, där den fyller ut mellanrum mellan granar, tallar och enar. Tillsammans med perenner, ljung, gräs, ormbunkar och funkia ger den snabbt ett mer levande intryck – särskilt när allt är nyplanterat och barrväxterna är små.

I woodlandet

I woodland eller skogsliknande miljöer fungerar kryptujan som undervegetation ihop med andra marktäckare som skuggröna, murgröna och klätterhortensia. Lägg gärna till funkior, ormbunkar, plymspirea, rodgersia, silverax samt någon japansk lönn för vackert bladverk och kontrast. Vintergröna marktäckare gör dessutom woodlandet extra spännande under höst och vinter.

Plantering och skötsel

Kryptuja är anspråkslös – i sin naturliga miljö växer den oftast där jorden mest består av sand, grus och sten. Blanda gärna i lite matjord, kompost eller torv för fukthållning vid plantering, men undvik för näringsrik jord som mest gynnar ogräs. Med mager, väldränerad jord går etableringen lätt, och ogräsrensningen blir minimal.

Plantera 80–120 cm mellan plantorna beroende på hur snabbt du önskar att de ska växa ihop. Tätt planterade plantor bildar en tätare matta snabbare, men även glesare plantering fungerar utmärkt om du är tålmodig. Under första året vattnas kryptujan regelbundet, därefter klarar den torka mycket bra tack vare sitt ursprung på torra bergssidor i Sibirien och östra Ryssland.

Tillväxten är långsam, ungefär en decimeter per år. Skulle plantorna bli för yviga är beskärning inget problem, men oftast är det vackrast att låta kryptujan bilda stora, flacka mattor kring perenner och buskar. Tänk på att i alla barrväxtplanteringar ger exempelvis prydnadsgräs eller perenner med distinkt bladverk extra effekt.

Fakta om kryptuja (Microbiota decussata)

EgenskapBeskrivning
Vetenskapligt namnMicrobiota decussata
FamiljCupressaceae (cypressväxter)
SläkteMicrobiota (enda arten)
UrsprungSikhote-Alin, östra Ryssland
Höjd20–60 cm
Bredd1,5–3 meter
TillväxtLångsam, ca 10 cm/år
HärdighetSvensk zon 6 (upp till 8)
LjuskravSol, halvskugga, skugga
JordkravVäldränerad, mager/grusig
VinterfärgBrons/koppar
MarktäckandeJa
TorktåligJa, när etablerad
SjukdomarMycket sällsynta

Kryptuja är alltså en robust, lättskött och anmärkningsvärt mångsidig marktäckare med färgskiftande barr och ovanlig härdighet. Dess flexibilitet, sjukdomsresistens och estetiska kvaliteter gör att den förtjänar att användas mycket mer, både som marktäckare och i varierade växtkombinationer – allt från murkrön till woodland.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB