Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kryddor

Göteborgs botaniska trädgård hade hösten 2008 en underbart kryddoftande utställning. Även om utställningen egentligen inte var en julutställning, så kom man osökt att tänka på julen när man befann sig i lokalen!

Text och foto: Sylvia Svensson

Kryddorna utgör ju en stor del av doftupplevelsen under julen, varav pepparkakskryddorna kanel, pomeransskal, ingefära och nejlika lär vara de mest kända.

Men även kryddpeppar till pressyltan, anis, vanilj och saffran till julebröd, -kakor och -bullar, glöggkryddorna och snapskryddan åbrodd doftar jul! Till den starkare kategorin hör flera olika snapsar: saffransbrännvin, kryddbrännvin och besk är de mest kända, men lokala varianter förekommer.

År 1792 hittade Columbus kryddpeppar och sedan dess har t. ex. engelsmännen konserverat kött med hjälp av kryddpeppar. Sillinläggningar med kanel och kryddpeppar är också välkända.

Senap i olika former fanns det också. Man sa att svartsenapen, den enda rätta att rulla med en kanonkula i ett lerkrus till äkta skånsk senap, nästan inte finns längre, utan den som säljs som svartsenap idag, i själva verket är en mörk form av brunsenap... hmmm...

Örtkryddorna var också väl representerade: grönskande krukor med timjan, salvia, rosmarin och en del annat. Maffiga vitlöksflätor som klättrade uppför väggarna, tjocka stavar av pepparrot och doftande humlekottar...

Sötanis är sockerdragerad fänkål som man tuggar efter maten för att minska gasbildning i magen. Är vanlig i många asiatiska länder, där bönor och ärter ofta är huvudingredienser i maten.

Man presenterade också en nyhet som vi inte sett förr i Sverige: kokum, Garcinia indica, som är släkt med mangostan. Den är en indisk kryddfrukt som i hemlandet används i heta anrättningar mm, då den är känd för att lindra hettan och ge maten en rosa färgton. Jag tuggade på en bit och den smakade friskt och fruktigt, inte starkt alls.

Jag hade inte heller sett gurkmeja i färsk form förut. Denna ingefärssläkting ger ju curry dess gula färg, men används också som "fusksaffran" och i kosmetika, till färgning av kläder etc.

Ordföranden i Svenska Kryddföreningen höll en liten lektion om kryddanvändning. Förutom att sätta smak på maten så har ju kryddorna en konserverande effekt som är känd sedan länge. Kryddorna förhindrar uppkomsten av jäst- och mögelsvampar t.ex.

Att kryddorna innehåller många nyttigheter är ju välkänt. De flesta kryddor innehåller ämnen som har läkande egenskaper. Antioxidanter, skyddande oljor, capcinet i chilifrukterna är några exempel på nyttigheter.

Läkarvetenskapen intresserar sig alltmer för kryddorna och några kryddingredienser ingår idag i vissa läkemedel.

Med capsinet i chilifrukterna som tillsats till bottenfärger för fartyg pågår lovande försök. Man vill sedan en längre tid få bukt med snäckdjur och alger på fartygssidorna på ett miljövänligare sätt.

Saffran och gurkmeja kan användas för textilfärgning och kryddoljor användes i parfymer för att ta några exempel på hur kryddorna kan användas till andra ändamål.

Fler bilder på kryddor finns på länkarna nedan.

Sötanis framför, stjärnanis bakom
Attiraljer för skånsk senap
Capsicum frutescens, tabascopeppar
Pepparrot
Torkade och pelleterade humlekottar
Dyvelsträck
Galangarot & kra-chaai
Grekisk oregano
Gurkmeja
Kokum
Kryddornas ursprung
Långpeppar
Muskotnötter m.m.
Paprika, chili m.fl.
Pepparsorter
Vitlök i långa banor
Örtkryddor


Grekisk oregano


Attiraljer för skånsk senap


Långpeppar


Kokum


Dyvelsträck


Sötanis framför, stjärnanis bakom


Pepparrot


Galangarot & kra-chaai


Gurkmeja

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB