Krusbär
Krusbär – odling, sortval och skötsel
Fakta om krusbär
Krusbär (Ribes uva-crispa) är klassiska bärbuskar med lång tradition i svenska trädgårdar och har odlats i landet sedan medeltiden. Buskarna kan även påträffas förvildade. Bären förekommer i flera färger, vanligast är gröna och röda, ofta täckta av små hår. Det finns även en korsning mellan vinbär och krusbär, så kallade krusvinbär, som ger svarta bär med krusbärssmak.
Odling och placering
Krusbär trivs bäst i ett soligt till halvskuggigt och luftigt läge. En varm, men luftig plats minskar angrepp av mjöldagg. Marken bör vara mullrik, vattenhållande och väldränerad. Undvik överdriven kvävegödsling, då detta kan öka risken för mjöldagg. Att täcka jorden med täckbark, halm eller löv bevarar markfukt och motverkar ogräs.
Plantering
- Plantera på hösten eller tidig vår, innan tillväxten startar.
- Sätt buskarna lika djupt som de vuxit tidigare, med ca 1,5 m mellan varje planta.
- Vattna rikligt och korta in grenarna något efter plantering för att stimulera ny förgrening.
Skötsel och beskärning
Regelbunden beskärning är viktig för plantans hälsa och riklig skörd. Ta bort gamla, svaga och inåtväxande grenar för att stimulera busken och gynna luftcirkulationen. Beskär antingen efter skörd eller under vårvintern, men undvik beskärning när växten har börjat växa på våren. Att marken täcks hjälper mot torka och ogräs.
Pollinering och skörd
Krusbär är självfertila men ger bättre skörd vid korspollinering – plantera gärna olika sorter tillsammans. Blomningen sker i maj–juni, och bären kan skördas under sommaren beroende på sort. Bären kan användas både mogna och omogna till bland annat sylt, saft, gelé, kräm eller färska i desserter och bakverk.
Förökning
Förökning är enkelt: på våren eller sensommaren böjs en gren ner mot marken, tyngs ned och täcks med lite jord så att skottspetsen sticker upp. Efter ett år kan den nya busken klippas loss och planteras om.
Sjukdomar och skadedjur
Krusbär angrips lätt av krusbärsmjöldagg, främst den amerikanska formen som kan skada bär och blad. Förebygg med motståndskraftiga sorter och luftiga, välbeskurna buskar. Krusbärsstekelns larver kan snabbt äta upp bladen; inspektera buskarna och plocka bort larver tidigt för att undvika skador.
Populära sorter och egenskaper
Här är exempel på sorter och deras egenskaper:
Sort | Färg | Egenskaper | Härdighet/zon | Motståndskraft |
---|---|---|---|---|
Hinnonmäki gul | Gul | Finsk sort, medeltid, medelstora, svagt håriga bär | Zon I–VI | Mot mjöldagg |
Hinnonmäki röd | Röd | Finsk sort, medeltid, medelstora, svagt håriga bär | Zon I–VI | Mot mjöldagg |
Invicta | Grön | Medeltidig, gröna, medelstora, svagt håriga bär | Zon I–V | Mot mjöldagg |
Martlet | Röd | Röd, produktiv, resistent | Zon I–V | Mot mjöldagg |
Lepas | Röd | Finsk sort med röda bär, resistent | Zon I–VI | Mot mjöldagg |
Skötsel för framgångsrik odling
- Välj luftigt läge och motståndskraftiga sorter.
- Plantera i mullrik, vattenhållande jord.
- Klipp och gallra regelbundet.
- Håll utkik efter angrepp av mjöldagg och skadedjur.
- Skörda bären när de är mogna men innan de blir övermogna för bästa smak och lagring.
Tips för användning av krusbär
Krusbär passar utmärkt till sylt, saft, gelé och kräm. De kan även användas färska i bakverk, desserter och sallader. Skörden kan fördelas genom att plocka bären både omogna (mer syrliga) och fullt mogna (sötare). Krusbär kan även frysas in för senare användning.
Förslag på enkel krusbärssylt
- Rensa och skölj bären.
- Koka upp bären med lite vatten tills de mjuknar.
- Tillsätt socker och låt koka till önskad konsistens.
- Häll upp på rena burkar och förvara svalt.
Odla krusbär – fördelar och tips
Att odla krusbär är enkelt och ger riklig utdelning om du väljer rätt plats och sort, och ser efter buskarna regelbundet. Med sina tåliga, lättodlade buskar och många användningsområden är krusbär ett utmärkt val i svenska trädgårdar!