Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kring en enebära busk...

Julutställningen "Kring en enebära busk"

Ett traditionsrikt möte med växtriket

”Kring en enebära busk” är årets stora julutställning i Göteborgs Botaniska Trädgård. Redan vid entrén välkomnas besökaren av en mäktig enebuske tillsammans med en praktfull halmbock, uppställd mitt i växthusets utställningslokal. Halmbocken är inte bara en uppskattad julprydnad, utan symboliserar också det svenska hantverket och julens långa traditioner. Kring denna centrala gestalt har en inbjudande och variationsrik julmatutställning vuxit fram – en utställning som visar hur djupt rotade våra jultraditioner faktiskt är i växtriket.

Växternas självklara plats på julbordet

Vad har egentligen julbordet med växter att göra? Svaret är: nästintill allt! Det är få rätter på det klassiska svenska julbordet som inte har sitt ursprung i någon växt. Det blir extra tydligt när råvaror, dofter och tradition kombineras, så som de gör på årets utställning.

I julgröten använder vi ris, socker, kanel och mandel – alla från växtriket. Kål, särskilt rödkål och vitkål, tillhör sedan urminnes tider våra mest uppskattade vintergrönsaker. Under 1800-talet blev även mer exotiska frukter som fikon, dadlar, russin och citrusfrukter populära inslag – idag är de självklara på julens gottebord. I julbaket och glöggen är växtriket extra påtagligt med kryddor såsom nejlika, ingefära, saffran, pomerans och kanel. Julen vore inte densamma utan det rika utbudet av nötter – även om en botaniker ibland lyfter på ögonbrynet över vad som egentligen är en “äkta” nöt.

Julens drycker och dofter

Också de traditionella dryckerna har växterna som ursprung: julkaffe, julöl och den värmande glöggen präglar alla vår julmåltid. Inget julbord är komplett utan en klick hemlagad julsenap. På utställningen får besökarna lära sig gammaldags senapstillverkning – ett praktiskt hantverk med enkla och naturliga råvaror.

Julens blommor och symboler

En annan självklar del av julfirandet är julblommorna: amaryllis, hyacinter, julstjärnor och andra färgsprakande eller väldoftande växter sätter prägel på hemtrevnad och festsal. Under utställningen får man inblick i både odling och skötsel, och tips kring hur blommorna bäst bevaras genom julen.

Historiska perspektiv och gamla traditioner

Ett särskilt omtyckt inslag är fördjupningen i julens historia och magiska symboler. När började vi egentligen ta in granen i stugan? Varför anser vi risgrynsgröten vara så central? Och hur uppstod den romantiska traditionen att kyssas under misteln? Här visas även vackra, gammaldags julprydnader – särskilt konsthantverk i halm – som bär både estetiska och symboliska värden.

Fakta och praktisk information

Julutställningen är Göteborgs Botaniskas äldsta tradition – den har förgyllt vintern sedan 1970-talet och lockar årligen både återvändare och nya gäster. Få känner till att ordet ”jul” bara återfinns i nordvästra Europa, och att det enligt historiker härstammar från seden att “dricka jool” vid midvintern.

Utställningen har öppet dagligen (med undantag för julafton, juldagen och nyårsafton) fram till och med söndag 8 januari, kl. 10–16. Sakkunniga visningar ges lördag 3 december och söndag 4 december kl. 12 och 14, och guidade turer ges även tisdagkvällarna 29 november och 6 december kl. 18.00.

Utställningen affischerad här bjuder på inspiration och kunskap om julens traditioner, växter och mat – presenterat på ett tillgängligt och engagerande sätt. Återigen har Botans utställningsmakare lyckats skapa en minnesvärd julupplevelse!

Glimtar från utställningen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB