Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Kring en enebära busk...

  • Trädgård

"Kring en enebära busk" heter Göteborgs Botaniska Trädgårds julutställning i år. Och visst var där en maffig enebuske med en präktig halmbock mitt i utställningslokalen i växthuset. En mycket påkostad julmatutställning hade sedan byggts upp kring den.

Men vad har julbordet med växtriket att göra? Mycket! Kanske vore det lättare att säga vad vi har på julbordet som INTE kommer från växtriket!

Vi har ju ris, socker, kanel och mandel i julgröten! Av olika sorters kål görs julmat av skilda slag. Exotiska frukter som fikon, dadlar, russin och citrusfrukter är självklara på julbordet. Juldoftande kryddor som nejlika, ingefära, saffran, pomeransskal och kanel har vi ju i glöggen, i pepparkakor och i julbaket i övrigt. Allehanda nötter hör också julen till, fast i vissa fall kanske de inte alls är nötter, påstår botanikerna.

Julkaffe, glögg och julöl har också sin givna plats, liksom julsenap. Man kan under visningarna få en demonstration i gammaldags senapstillverkning.

Till julen hör också julblommor, vars odling och skötsel också förklaras på utställningen.

Man berättar även om högtidens speciella historia, myter och traditioner. Gammaldags julprydnader, företrädesvis av halm, visas också upp.

Man får svar på sina undringar kring julens seder, t.ex. när började man ta in granen i stugan, varför kokas julgröten på ris och varför är det fritt fram att kyssas under misteln?

Julutställningen är den äldsta av alla de utställningar som Botan har glatt och gläder oss med, den har faktiskt gjorts ända sedan 70-talet.

Visste du att ordet jul bara finns i NV-Europa? Det lär komma av seden att ”dricka jool” vid midvintern.

Utställningen öppnade på fredagen den 25 november och pågår varje dag (utom julafton, juldagen och nyårsafton) fram till och med söndagen den 8 januari mellan kl. 10 och 16.

Sakkunniga visningar äger rum lördagen den 3 december kl. 12 och kl. 14 samt på söndagen den 4 december kl. 12 och kl. 14. Dessutom guidas utställningen på tisdagskvällarna 29 november och 6 december kl. 18.00.

Utställningen ger mycket information kring julen på ett riktigt trevligt och informativt sätt. Botans duktiga utställningsmakare är att applådera till ännu en välförtjänt framgång!

    

Julutställning

Julbak

Kryddor

Senapstillverkning

Vita julblommor