Köttätande växt - kul för barnen!
Äter flugor och spindlar
Venusflugfällan, Dionaea muscipula, har blad som liknar en fälla bestående av två halvor med styva känselhår längs kanten. När en insekt, eller till och med ett finger, rör minst två av dessa känselhår inom kort tid, utlöses fällan och bladen snäpper snabbt ihop. På bladens insida finns små körtlar som frigör ett enzym som bryter ner insekten och omvandlar den till näring. Flugor och spindlar utgör de vanligaste bytena för venusflugfällan, men även andra smådjur kan fångas.
När en insekt fångas
När en insekt landar på venusflugfällans kluriga blad, slår de två bladhalvorna snabbt igen och fångar insekten. Inom några dagar bryts bytet ner av växtens egna ämnen, och så snart fällan är klar öppnas de igen – redo för nästa intet ont anande insekt.
Rör inte för mycket!
Det är fascinerande att se venusflugfällans blad slå igen, men det är inte klokt att stimulera fällorna i onödan. Efter högst 10 slutningar blir ett blad uttröttat och dör, och växten måste lägga energi på att bilda nya. Det är alltså bäst att låta venusflugfällan fånga sina byten själv när det är möjligt, så att varje blad håller längre.
Läs om hur du sköter din köttätande växt Venusflugfälla
Skötsel och egenskaper
Venusflugfällan är kanske den mest kända köttätande växten och fascinerar både med sin snabbhet och sitt sätt att fånga byten. För att den ska trivas länge är det viktigt med rätt skötsel:
- Ljus: Ge plantan så mycket ljus som möjligt, gärna flera timmars direkt solljus om dagen. Under sommaren trivs venusflugfällan ofta bäst utomhus där tillgången på både solljus och insekter är bättre.
- Vatten: Jorden ska hållas fuktig men aldrig blöt. Bäst är att använda regnvatten eller destillerat vatten, eftersom kranvatten innehåller mineraler som kan skada växten.
- Jord: Använd särskild jord, exempelvis en blandning av torv och sand, och undvik vanlig blomjord eller trädgårdssand som kan innehålla ämnen växten inte tål.
- Vintervila: Under vintern behöver venusflugfällan vila i svalt klimat (5–10 °C). Bevattningen ska då minskas kraftigt och växten går ofta ner i vila och ser vissnad ut, men vaknar till liv igen på våren.
- Blomstänglar: Om du vill att din växt ska lägga all energi på att bilda nya bladfällor, klipp bort blomstänglar tidigt på våren. Blommorna kräver mycket energi och kan försvaga plantan om de får växa.
Sköt om och mata rätt
Du behöver inte mata venusflugfällan om den står utomhus och kan fånga insekter själv. Vill du ändå mata den, använd bara små levande insekter som ryms i fällan – och mata inte för ofta. Döda insekter eller matrester kan ruttna i fällan och skada växten.
Tips för långlivad växt
Venusflugfällan är lättskött när du väl känner till dess behov. Undvik att stimulera fällorna i onödan, ge den rätt ljus, rent vatten och vintervila – då kan du njuta av denna fascinerande växt år efter år!
Läs mer om venusflugfällans skötsel och fascinerande egenskaper här.