Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Komponera med funkior

Att komponera en plantering där bladen har huvudrollen är fantastiskt roligt. Det öppnas en helt ny dimension när man jobbar med bladformer och subtila nyanser av grönt, gult, blått och vitt som alla passar fint ihop med varandra. Av funkior finns en sådan mångfald att det blir extra roligt och en fantastiskt resultat!

Halvskugga – skugga

Likt många andra växter med stora blad är funkior särskilt anpassade till skuggiga eller halvskuggiga lägen. Vanligtvis trivs de allra bäst där de får några timmars sol om dagen, vilket ger kraftigare växt och finare bladfärg. I vårt kalla och ibland solfattiga klimat kan de även planteras i något soligare lägen, men då krävs det att jorden hålls jämnt fuktig, särskilt under torrare perioder. I helskugga växer de långsammare men klarar sig ändå relativt bra.

Sniglar och placeringstips

Sniglar kan vara ett problem, särskilt hos vissa sorter, men man har sett att funkior med tjockare, blåaktiga blad oftast är mindre utsatta för snigelangrepp. Ett annat tips är att placera funkior nära en damm eller vattensamling – där trivs grodor som hjälper till att hålla sniglarna borta. Att kombinera funkior med växter som iris ger dessutom höjdskillnader och spännande kontraster mellan irisens smala, upprätta blad och funkians bredare, rundade former. Läs gärna mer på Fantastiska funkior.

Naturlika planteringar

Funkior är utmärkta växter i skogslika miljöer och woodlandplanteringar, där de trivs i fuktig, näringsrik jord med inslag av vandrande skugga – tänk på hur det ser ut i en lövskogsglänta. Har du en trädgård med äldre träd och buskar kan det vara lockande att ersätta delar av gräsmattan med ett woodland, gärna i kombination med en damm och slingrande barkgångar. Funkior passar utmärkt längs sådana gångar och skapar mjuka övergångar mellan mark och buskage.

Växtkompisar till funkia

De går fint ihop med blad- och skuggälskande perenner som ormbunkar, rodgersia, parasollblad, samt marktäckande växter som hasselört, skuggröna, kaukasisk förgätmigej och fänrikshjärta. Plantor med tidig vårblomning, exempelvis olika lökväxter och sippor, passar bra och hinner blomma klart innan funkiornas blad verkligen tar över och döljer de vissnande lökarna.

Tips:

Även kraftigare lökväxter som tulpaner täcks effektivt av större funkior när de blommat över. Krolliljor, deras hybrider och julrosor är andra fina följeslagare.

Vill du skapa höjd eller hantera nivåskillnader i naturmark kan du bygga upp bäddar med hjälp av platsens egen sten, och fylla på med mulljord, kompost och grus. Om det står stora björkar i närheten kan det vara klokt att lägga plast eller rotspärr i botten för att undvika att rötterna tar sig in i bädden.

Fint med sten

Att kombinera funkiornas mjuka, rundade bladverk med sten skapar en levande och intressant kontrast. Ju kantigare och mer bearbetad stenen är, desto mer framträder funkians former. Men resonemanget gäller även för alla kantiga strukturer i trädgården, som trappor, murar, gångar, terrasseringar, eller formella vattenanläggningar. Funkior är särskilt effektiva längs kanter där de får mjuka upp hårda linjer och förhöja utförandet på ett naturligt sätt.

Funkior i formella miljöer

I en formell eller minimalistisk trädgård – till exempel stenlagda ytor och gruspartier – behövs vackra växter för att undvika att miljön blir alltför steril och monoton. En ståtlig Funkia kan här utgöra blickfång och tydlig centralpunkt. I strikta planteringar får funkians form och frodiga blad komma till sin rätt och helheten känns exklusiv och omsorgsfullt planerad. Läs mer på Fantastiska funkior.

Funkior i kruka

Du kan också använda funkior i stora krukor, antingen på en skuggig balkong eller en terrass som inte ligger i gassande sol. Välj en rymlig kruka så att jorden inte torkar ut för snabbt och ge lite flytande näring då och då. I mildare klimat kan funkia stå kvar ute i frostsäkra krukor, medan de i kallare delar av landet gärna kan ställas skyddat, täckas med snö eller förvaras i t.ex. jordkällare under vintern. Det är viktigt att funkior får sin vintervila för att utvecklas väl året därpå.

Fler användningsområden och skötselråd

Funkia är en mycket mångsidig växt och det finns mängder av sorter, från låga till höga, i alla bladformer och färger. Många är härdiga och klarar sig bra även i svenska förhållanden. Alla delar av funkian är ätliga – både blad, blommor och blomstjälkar – men äldre blad kan smaka för beskt att äta.

Plantering för harmoni

Det är lätt att samlaren inom oss vaknar till liv när vi ställs inför alla fantastiska sorter av funkia (Hosta) – man vill ju gärna ha en av varje! Men ett gott råd är att välja med urskiljning. För att skapa en harmonisk och vilsam plantering är det bättre att plantera flera exemplar av samma sort istället för en av varje. Annars riskerar intrycket att bli alltför brokigt och kanske till och med tröttande. Lyckad trädgårdsdesign bygger som regel på att använda ganska få, men väl valda komponenter. Underskatta inte heller värdet av de enfärgade sorterna – de behövs för att skapa lugn och fungerar som bakgrund så att de brokiga sorterna verkligen kan komma till sin rätt i planteringen. Var generös med dessa och låt de mest iögonfallande få bilda spännande accenter.

Skötseltips

När det gäller skötsel är funkia annars lättodlad, men håll utkik efter sniglar och snäckor, särskilt på sorter med tunnare blad. Ibland kan funkior drabbas av Hosta virus X, så var noga med växtmaterial och avlägsna angripna plantor. Läs vidare på Fantastiska funkior för fler skötselråd och inspiration kring olika användningsområden.

Genom att kombinera funkiornas stora, frodiga blad med olika växtkompisar, kantiga strukturer och varierande miljöer – från woodland till strikta trädgårdar och vattenmiljöer – kan du skapa en vacker, spännande och harmonisk trädgård året om.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB