Koloniträdgården
Koloniträdgårdarnas framväxt och betydelse i Sverige
Sveriges koloniträdgårdar är idag ett levande kulturarv, till glädje inte bara för odlingsglada kolonister utan också för flanerande besökare som kan njuta av prakten och idogheten i städernas koloniområden. Här frodas allt från gammaldags torpväxter till helt nya sorters grönsaker från andra kulturer, och stugorna kan vara arkitektritade nyskapelser eller se ut precis som i början av 1900-talet. Koloniträdgårdarna är en plats där både tradition och nyskapande levandegörs i den svenska stadsmiljön.
Från idé till stark folkrörelse
Historien om de svenska koloniträdgårdarna inleds vid förra sekelskiftet. Som ofta i liknande rörelser behövdes en eldsjäl, och i Sverige var det Anna Lindhagen som tog initiativet. Inspirerad av den danska koloniträdgårdsrörelsen lät hon 1904 anlägga det första områdets odlingslotter på Norra Djurgården i Stockholm. I Malmö hade man redan tagit idéerna till sig 1895, och snart spred sig koloniseringen till fler städer över hela landet. Genom åren har vi tydligt kunnat se hur denna idé vuxit och etablerats starkt.
Det går inte att ta miste på den glädje och noggrannhet man möter när man besöker ett koloniområde, stort eller litet. Det är miljöer som präglas av odlarglädje, gemenskap och flit. Föreningslivet är ofta starkt med regler och traditioner, men lämnar också utrymme för stor personlig variation och kreativitet – ingen liten täppa är den andra lik.
Odlarglädje, gemenskap och kreativitet
I boken "Koloniträdgården", skriven av Ingrid Nordwall och Kenneth Nilsson, har erfarenheter samlats från koloniträdgårdar runt om i landet, från Piteå till Malmö. Vackra fotografier tagna av författarna själva illustrerar hur mycket kärlek och omsorg koloniodlarna lägger ner på sina täppor. Odlarna delar generöst med sig av sina bästa knep och idéer om hur man får ut det mesta av det begränsade utrymmet. Kökslandet är ofta hjärtat i odlingen – det är tydligt hur viktigt den egna matproduktionen är för många. Men det är också självklart att rabatterna ska prunka av färgsprakande blommor.
Sista kapitlet i boken innehåller en intressant historik, användbara adresser, lästips för vidare fördjupning samt praktiska växtlistor anpassade för olika växtplatser. Sammantaget är detta en personlig och inspirerande bok om just odling på koloni, och den är utan tvekan välkommen i det överflöd av trädgårdsböcker som ges ut idag. Den fyller ett särskilt behov, inte minst i vår tid när få har råd eller möjlighet att sköta stora trädgårdar och den lilla täppan blir allt viktigare.
Tradition, mångfald och framtidstro
Koloniträdgårdarna utgör idag en naturlig del av många svenska städers silhuett och är lika aktuella som någonsin. Här möts människor från olika generationer och bakgrunder för att tillsammans bidra till grönska, biologisk mångfald och en mer levande stadsmiljö. Samtidigt bevaras och utvecklas en tradition där sociala, ekologiska och kulturella värden samspelar – ett arv som känns både historiskt och framtidsinriktat.
Bokfakta
Titel:
Koloniträdgården
Författare:
Ingrid Nordwall och Kenneth Nilsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Forum
Utgivningsår:
2004
ISBN:
9137121286