Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Knölbegonior

Knölbegonior – gammaldags växter i modern tappning

Knölbegonian (Begonia x tuberhybrida) hör till de klassiska sommarblommorna och har länge varit en självklarhet i både herrgårdsträdgårdar och moderna planteringar. På äldre herrgårdar tronade ofta magnifika urnor med hängande begonior – Herrgårdsbegonior – på trappan, medan infarter ramas in av prunkande, storblommiga begonior som ger strama och samtidigt färgstarka intryck. Även låga, rosa isbegonior var vanligt förekommande som kantväxter.

Mångfald och ursprung

Begonior är ett av de största växtsläktena, med cirka 800 arter som härstammar från tropiska och subtropiska skogar runt om i världen. Just dessa ursprungliga växtplatser är både varma och fuktiga, vilket är anledningen till att begonior trivs bäst i halvskuggiga och jämnt fuktiga miljöer. Inom släktet finns en lång rad variationer – från upprättväxande, hängande och krypande sorter till både örtartade och nästan vedartade varieteter. Vissa arter lever även som epifyter utan att skada värdväxten. Begonior odlas både för sina uppseendeväckande blommor och sina ofta vackra bladverk.

Grupper och sortnamn

Knölbegonian är särskilt formrik. För att underlätta valet delas hybriderna in i flera grupper, där blomstorlek och växtsätt är avgörande:

Storblommiga (gigantea-gruppen)

Här hittar vi de största blommorna, ibland upp till hela 15 cm i diameter, med kraftiga och grova stjälkar samt stora blad som kan bära de tunga blommorna. I denna grupp finns enkla, fyllda, fransade och marmorerade sorter. Ett exempel är den eleganta Begonia grandiflora.

Medelstora blommor (multiflora maxima)

Dessa begonior har fler, mindre blommor, vanligtvis 5-7 cm stora. Plantorna är kompaktare och stjälkarna klenare, ibland lite hängande. Särskilt de kaskadbegonior som säljs under namnet Begonia cascade har blivit populära tack vare sitt hängande växtsätt, som hos Begonia pendula 'Cascade Röd'.

Småblommiga (multiflora)

Här uppträder begonians verkliga blomvillighet. Små men många blommor, kompakta plantor och ofta också hängande varianter. De klassiska Herrgårdsbegoniorna hör hit.

Specialgrupper – färg och form

Utvecklingen fortsätter och nya kommersiella gruppnamn dyker ofta upp. Tvåfärgade sorter kan exempelvis kallas Begonia marmorata, eller Begonia marmorata camelia när blommorna också är formade som en kamelia, som Begonia marmorata camelia, 'Crispa'.

Non-stop-begonior

En nyare och mycket odlingsvärd typ är Non-stop-begoniorna, som kan förökas från frö redan i januari och ändå hinna blomma samma sommar. För långa, färgglada blomningssäsonger är sorter som Non Stop Gul mycket populära.

Plantering och jord

Knölbegonian kan förkultiveras hemifrån, och det vanligaste är att man köper knölar under februari-mars. Det kan vara klurigt att se vad som är upp och ner på den torra knölen – groddar syns ibland, annars är den kupiga (välvda) sidan nedåt och den lätt skålade sidan uppåt, som visas på denna bild.

Vid plantering räcker det ofta att täcka knölen med några centimeter jord, så att ovansidan ligger 1–2 cm under ytan. Använd en näringsfattig men humusrik jord – gärna en blandning av väl komposterad lövjord, sphagnum (vitmossa, ej renlav) och lite sand för extra dränering. Lägg gärna lecakulor i botten av krukan.

Växtplats och skötsel

De flesta moderna sorterna är ganska tåliga och klarar även solljus, men de trivs allra bäst i halvskugga – gärna i sol på för- eller eftermiddag, skyddade under den mest intensiva solen mitt på dagen. Full sol ger lätt brända bladkanter eller vita fläckar.

Håll jorden konstant fuktig (ej blöt!) och ge svag näringslösning vid varje vattning under blomningsperioden. Undvik att bladen blir våta, särskilt i slutet av dagen, för att minska risken för sjukdomar. Plantera ut först när frostrisken definitivt är över, då knölbegonian är extremt känslig för kyla.

Efter säsongen

När växterna vissnat ner på hösten, ta upp knölarna och låt dem torka ordentligt. Förvara torrt, mörkt och svalt – allra helst mellan 5 och 8 grader. På så vis kan knölarna återanvändas år efter år och du får långvarig glädje av dina favoritbegonior.

Skadegörare och sjukdomar

Knölbegonior drabbas sällan av allvarliga sjukdomar, men bladlöss, rött spinn och dvärgkvalster kan ibland ge problem. Vid hög luftfuktighet är det risk att plantorna angrips av mjöldagg, gråmögel eller bladbakterios, särskilt i täta planteringar. Håll plantorna luftiga och rensa bort vissna blommor för att förebygga sjukdomar.

Bilder