Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärning och Klippning

Sensommar- och höstbeskärning för en frisk och vacker trädgård

Nu på sensommaren märks det tydligt om växterna håller på att ta överhanden i trädgården. Många har vuxit sig yviga, kraftiga och ibland så frodiga att de börjar skymma både ljus och utsikt. Sensommaren och hösten, särskilt under de så kallade JAS-månaderna (juli, augusti och september), är den bästa tiden för att klippa och beskära de flesta trädgårdsväxter. Under denna period har växterna en längre avmognadsperiod med god förmåga att läka snitt, vilket minskar risken för sjukdomar och kraftigt savflöde.

Måste man alltid beskära i trädgården?

Frågan om man alltid behöver beskära är inte så enkel att besvara – ibland är det nödvändigt, ibland inte alls. Att beskära är nästan en vetenskap i sig. Om du har många olika, vedartade växter i din trädgård kan det därför vara klokt att skaffa en bra bok eller ta kontakt med en trädgårdsmästare om du är osäker på hur en växt ska beskäras. Det är nästan alltid bättre att klippa för lite än för mycket – särskilt vid första försöket.

Växter som gynnas av kontinuerlig beskärning

Fruktträd och bärbuskar mår bra av återkommande beskärning för att säkra fortsatt god skörd och hög kvalitet. När det gäller olika fruktträd beskärs de så kallade stenfrukterna – körsbär, plommon, aprikos och persika – på hösten. Dessa träd är extra känsliga för vårbeskärning eftersom de då lättare "blöder" (förlorar sav), vilket kan försvaga trädet eller dra till sig svampsjukdomar. Även äpple och päron kan beskäras på hösten efter skörd. Fördelen är att de då inte skjuter så många vattenskott, vilket de annars lätt gör vid beskärning på våren.

Har du vinrankor i trädgården ska dessa beskäras före årsskiftet, eftersom de också blöder kraftigt om du väntar till våren. "Pincering", alltså sommarbeskärning av späda skott, kan dock göras under hela sommaren.

Andra träd som blöder vid fel tidpunkt är lönnar och björkar. Även dessa bör beskäras på hösten, men det är värt att komma ihåg att de i sin naturliga form oftast växer vackrast. Beskär dem bara om någon gren tydligt är i vägen eller växer fel – och var då mycket återhållsam. Att stympa björkar eller lönnar hårt syns tyvärr alltför ofta och resulterar sällan i något vackert. Om du ändå vill formklippa dem ska du börja när trädet är ungt och sedan hålla efter kontinuerligt.

Prydnadsbuskar och blommande buskar

Prydnadsbuskar tenderar att bli risiga och blomma sämre om de aldrig beskärs. Särskilt vårblommande buskar kan beskäras nu under JAS, eftersom man då inte stör knoppsättningen inför nästa års blomning. Vissa buskar, som forsythia, syren, rododendron, norsk- och brudspirea, beskärs dock bäst på våren direkt efter blomning. Det går även bra att gallra ur höstblommande buskar nu, om du törs. Tumregeln är att ta bort de äldsta och risigaste grenarna nere vid marken och låta de yngre stå kvar.

Ingen regel utan undantag: Schersmin, paradisbuske, prakttry, snöbär och rosenspirea mår dock bäst av att klippas på vårvintern.

Häckar och perenner – särskilda råd

Häckar beskärs för att bibehålla en tät, fin form. En sista höstjustering under JAS-månaderna är ofta lagom innan plantorna går in i vilan.

Utblommade perenners stjälkar är det oftast bäst att lämna kvar tills våren, eftersom de skyddar själva växten mot vinterväta och kyla. Dessutom är många fröställningar och prydnadsgräs vackra inslag i vinterträdgården. Undantag finns dock: pioner (dock inte buskpion!) och jordgubbar ska klippas ner på hösten för att minimera risken för att svampsjukdomar övervintrar i bladverket. Kom ihåg att bränna bort det bortklippta eller skicka det med hushållssoporna – lägg det inte i komposten.

Sammanfattande beskärningstips

  • Beskär under JAS-månaderna för bästa resultat på de flesta träd och buskar.
  • Beskär hellre för lite än för mycket om du är osäker.
  • Stora ingrepp bör undvikas på björk, lönn och andra blödande arter – och görs endast av nödtvång.
  • Låt perenner vissna ner till våren, med undantag för pioner och jordgubbar.
  • Rådgör gärna med trädgårdsmästarna på en plantskola eller konsultera en bra bok.

Lästips för mer inspiration

  • En lättillgänglig liten bok om beskärning är Eva Robilds Beskära träd och buskar.
  • Vill du läsa mer på djupet rekommenderas även ”Nya beskärningsboken” av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman.

Bild: Liljornas prärie under arbete


Lökängen med Liljornas prärie under arbete

Att beskära med eftertanke och i rätt tid gör att din täppa blir både vacker och hållbar år efter år.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB