Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärning och Klippning

Nu på sensommaren ser man med all önskvärd tydlighet om växterna håller på att ta överhanden i ens täppa och behöver åtgärdas. De har nått sin kulmen och är yviga och lövade och i vissa fall fulla av frukt.

Sensommaren och hösten är en bra tid att klippa buskar och träd i trädgården. De s.k. JAS-månaderna juli, augusti och september är en idealisk tid för att klippa de allra flesta av trädgårdens Här får man veta det mesta som behövs när det gäller beskärning.

Men måste man alltid beskära? Där kan man svara både ja och nej och ibland också absolut inte! Detta med att beskära är nästan en vetenskap för sig, det är bra att skaffa en bra bok i ämnet om man har många olika, vedartade växter i sin trädgård.

Det är bättre att klippa för lite än för mycket och är man osäker om växten överhuvudtaget ska beskäras, kollar man gärna med en trädgårdsmästare i en plantskola eller konsulterar boken.

Till de växter som regelbundet bör beskäras hör fruktträd och bärbuskar. Man beskär för att det ska fortsätta att bli bra skördar med hög kvalitet.

När det gäller de olika fruktträden så beskär man de s.k. kärnfrukterna körsbär, plommon, aprikos och persika nu på hösten, då dessa blöder vid vårbeskärning. Men även äpple och päron kan beskäras på hösten efter skörden, för det blir inte så mycket vattenskott sedan.

Har man vinrankor i trädgården, ska dessa beskäras före årsskiftet, senare på våren blöder de kraftigt. Pincering, dvs. sommarbeskärning på långa, färska skott, görs under hela sommaren.

Andra träd som blöder vid vårbeskärning och således bör beskäras på hösten är lönnar och björkar. Men det är inte säkert att dessa alls bör beskäras, de brukar växa vackrast i sin naturliga form. Bara ifall någon gren växer alldeles tokigt eller är i vägen, så kan beskärning komma i fråga, men med eftertanke!

Det finns flera skräckexemplar i närheten på t.ex. björkar som har stympats illa i försök att begränsa deras storlek. Det går att formklippa björkar om man börjar redan när de är små och sedan håller sig till den tänkta formen.

Prydnadsbuskar har en tendens att med tiden bli fula och risiga och blomma sämre om de inte beskärs. Särskilt vårblommande buskar är bra att beskära nu, man stör ju inte blomningen. Vissa går bra att beskära på våren direkt efter blomningen, som forsythia, syren, rododendron, norsk- och brudspirea.

Det går förstås också bra att gallra de höstblommande nu om man nänns. Tumregeln är att man tar bort de äldsta, risiga grenarna ända nere vid marken och låter de yngre vara.

Men ingen regel utan undantag... t.ex. mår schersmin, paradisbuske, prakttry, snöbär och rosenspirea bäst av att klippas på vårvintern.

Häckar beskärs ju för att bibehålla en viss form eller för att bygga upp en ny, tät häck. En sista höstjustering på det utvuxna kan göras under JAS-månaderna.

När det gäller perennernas utblommade blomsterstjälkar så är det vanligen bättre att klippa ner dessa på våren. De skyddar växten mot vinterväta och kyla. Många har ju dessutom vackra fröställningar och grässorterna har vackra vippor som bildar en fin vinterdekoration.

Till de perenner som bör klippas ner på hösten hör dock pioner (inte buskpionen!) och jordgubbar för att undvika att svampsjukdomarna övervintrar i bladverket. Bränn det bortklippta eller skicka med soporna, lägg det inte i komposten.

Lästips:
Hortonomen och tidigare medarbetaren i Göteborgs Botan, Ingela Jagne, har skrivit en bra och bitvis rolig bok: Beskära träd och buskar.

En liten bok som innehåller det väsentligaste om beskärning är Eva Robilds bok Beskära träd och buskar.

En något vidare och utförligare bok heter Nya beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman. Här får man veta det mesta som behövs när det gäller beskärning.


Lökängen med Liljornas prärie under arbete

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB