Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kjolens mästare

Fuchsia, _Fuchsia x hybrida_, är en av sommarens mest tacksamma utplanteringsväxt som finns i massor av olika sorter. Den är lättskött och klarar sig bra bara den får ordentligt med dränering, vatten och kärlek i lagom mängd.

Från Blomsterfrämjandet

Fuchsian finns omnämnd av Carl von Linné redan 1753 och i början på 1800- talet var nya arter mycket eftertraktade. Tyvärr dokumenterades inte alltid de nya sorterna, som tillkom efter korsningar, eftersom det oftast var affärsmän och inte vetenskapsmän som hade intresse av de nya, fina sorterna. Det är därför svårt att exakt veta vad som hände i fuchsiahybridernas barndom och vilka sorter som härstammar från var.

Inom fuchsiavärlden pågår nu forskning om arter och den ledande auktoriteten är professor Paul Berry från USA. Fortfarande utgår det expeditioner för att finna nya fuchsiaarter i det vilda.

Fuchsior växer vilt i framförallt central- och Sydamerika, ofta på relativt hög höjd, samt på Nya Zeeland och blommorna pollineras av fåglar.

Fuchsiablommornas storlek varierar från de minsta på 5 mm upp till de största på 15 cm. Knopparna är vackert droppformade och utvecklas till klocklika enkla, halvdubbla eller dubbla blommor i härliga färgkombinationer av vitt och nyanser av rött, rosa, ljusblått, mörkviolett till nästan svart. Även växtsättet varierar och det finns upprätta, halvhängande och hängande sorter.

Blomformen kan vara allt från långa, smala trumpeter i klasar till solitärer av bulliga klot där blommornas kronblad kan liknas vid de vackraste kjolar.

Eftersom mångfalden är så stor hos fuchsia kan alla hitta sin favorit ute i trädgårdsbutikerna för att använda i ampel, balkonglåda, urna eller plantera direkt i rabatten.

Fuchsior trivs bäst utomhus på sommarhalvåret och gärna då i halvskugga och på lugna platser där det inte blåser för mycket. Viktigt att man använder en väldränerad jord när man ska plantera sina fuchsior. Vattna rikligt men häll bort eventuellt överskottsvatten så att inte rötterna står i vatten hela tiden.

Gödsla fuchsiaplantorna under växtsäsongen för att tillväxt och blomning ska bli optimal.

Fuchsian tål inte minusgrader och måste tas in under vintern om man vill spara sin planta. Övervintra inomhus på ljus och sval plats i ca 5-10 grader.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB