Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kirskål

Denna eviga följeslagare för oss trädgårdsodlare börjar redan komma upp med sina frodiga bladknoppar här i södra delen av landet!

Nyligen var jag på föredrag av Kenneth Lorenzon från SLU och han nämnde också ett knep han använder för att bli av med kirskålen.

• klipp ner kirskålen så lågt det går
• täck med 20 cm torvströ eller lätt kompost
• året efter har de vita kirskålsrötterna kommit upp i det porösa lagret på ytan och är lätta att ta bort. Var dock försiktigt då de sköra rötterna lätt går av och då kan växten komma igen! Sålla gärna täckmaterialet!

Det finns också andra beprövade knep som man kan försöka med:

• Kirskål är beroende av sina blad för att få näring och överleva. Om man ständigt tar bort bladen, kan man så småningom trötta ut den. Är den åtkomlig för gräsklipparen, kör över den en gång i veckan! Bland buskar och rabattväxter river man helt enkelt bort bladen. Men man får vara ihärdig, den kommer lätt tillbaka.

• Ta alltid bort blommorna så att den inte kan sprida sig med frö!

• Den mest effektiva metoden är marktäckning, varav den av Kenneth nämnda metoden är en variant. Här fler varianter som även kan användas till annat ogräs. Börja alltid med att klippa ner ogräset.

  • Täck platsen med svart, tjock plast som ska ligga kvar minst 2 år. Under tiden kan man täcka plasten med grus, täckbark eller annat snyggt material och t.ex. odla i krukor eller pallkragar ovanpå.

  • Bre ut ett 3-5 cm tjockt lager våta dagstidningar. Lägg dem rejält omlott och även ordentligt utanför ogräsområdet så att ogräset inte hittar till ljuset. Lägg på minst 10 cm tjockt lager bra jord och jämna till ytan. Nu kan du antingen rulla ut en färdig gräsmatta eller så gräs eller så eller plantera annan marktäckande växt på ytan. Tidningarna förmultnar och gräset rotar sig djupare. Kommer det ändå upp några ogräs kan man köra med gräsklipparen eller riva upp dem kontinuerligt tills de tröttnat.

  • Om det gäller att göra en trädgårdsgång, är bästa sättet att slippa rotogräs att när man gjort grundarbetet, bre ut en markduk av den typ man använder vid vägbyggen. Sådan finns att köpa i byggvaruhus. Armera med kantstenar mot gräsmatta och bred gruset ovanpå.

    Mer att läsa om ogräs finns här: Kirskål


Kirskål


Kirskål

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB