Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Khom loy - den svävande lyktan

  • Trädgård

Khom loy, som betyder flytande lanterna på thailändska, började användas i norra Thailand, Chiang Mai. Där har de funnits i närmare 1000 år. När en Khom Loy lyfter, sänder man ett budskap, till exempel ett nyårslöfte eller en kärleksförklaring. 

Khom loyer, foto Odla

Dessa mjukt svävande rispapperslyktor börjar bli en vanligare syn även i Sverige och skulle självklart vara ett skonsammare alternativ till smällare och raketer på nyårsnatten. Inte minst på tanke på våra skotträdda husdjur.  

En Khom loy stiger upp i luften med hjälp av varmluftsprincipen, d v s varm luft är lättare än kall. Det är samma princip som med varmluftsballong. Det finns en liten brännare med en vaxbit som tänds, lyktan släpps och svävar sedan i ungefär fem till sju minuter.
Den nyare, miljövänliga varianten innehåller inget metalltråd. Den har vi beställt men inte ännu fått. Men till nästa år!  

Khom loyer kallas också "ufo-ballonger" här hos oss, de är ibland orsaken till rapporter om UFO.  

Khom loyer bör användas varsamt, de bör inte skickas över bebyggelse eller skog, då de kan utgöra en brandfara om de landar medan bränslet fortfarande brinner. Bästa stället är att skicka dem över havet. Det finns också restriktioner när det gäller närheten till flygplatser, läs mer på länken nedan.  
Den svenska Transportstyrelsens regler om raketer och svävande lyktor finns att läsa här: Transportstyrelsen

På grund av brandfaran är deras användning förbjuden i delar av Europa, t.ex. Tyskland och Österrike.