Khom loy - den svävande lyktan
Khom Loy – Ett Djurvänligt Alternativ till Fyrverkerier
Vad är Khom Loy?
Dessa mjukt svävande rispapperslyktor, eller Khom loy, börjar bli en allt vanligare syn även i Sverige och skulle självklart kunna vara ett skonsammare alternativ till både smällare och raketer på nyårsnatten. Det är särskilt uppskattat ur hänsyn till våra skotträdda husdjur, som ofta mår dåligt av höga ljudnivåer.
Så Fungerar Khom Loy
En Khom loy stiger upp i luften med hjälp av varmluftsprincipen – alltså samma teknik som i en varmluftsballong – där varm luft gör att lyktan svävar fritt i några minuter. Själva lyktan, tillverkad av tunt rispapper och bambu, har en liten brännare med en vaxbit som tänds. Den släpps därefter och svävar vanligen i fem till sju minuter innan den åter dalar mot marken.
Miljövänligare Varianter
Det har på senare år utvecklats miljövänligare varianter av Khom loy, där man bland annat tagit bort metalltråden för att minska risken för nedskräpning och skador på djur. Vi har själva beställt sådana lyktor utan metalltråd, men de har ännu inte levererats – förhoppningsvis kan vi testa dessa vid nästa nyår!
Vanliga Missuppfattningar och Säkerhetsaspekter
Här i Sverige kallas Khom loyer ibland även för "ufo-ballonger", just eftersom de vid flera tillfällen tolkats som mystiska ljusfenomen på himlen och gett upphov till rapporter om UFO:n.
Risker och Regler
Det är dock viktigt att använda Khom loy med stor försiktighet. De bör aldrig skickas upp över bebyggelse eller skog, eftersom de utgör en tydlig brandfara om de skulle landa innan bränslet hunnit slockna helt. Det säkraste är att sända dem över öppet vatten, där risken för brand minimeras.
Det finns även restriktioner kring användandet av svävande lyktor i närheten av flygplatser. Exempelvis får man inte släppa upp dem inom ett visst avstånd från flygplatser utan att först kontakta flygplatsen (läs mer om de svenska reglerna hos Transportstyrelsen: Den svenska Transportstyrelsens regler om raketer och svävande lyktor finns att läsa här). Dessutom gäller att man inte får släppa fler än 50 lyktor samtidigt utan tillstånd, och lyktorna får inte vara högre än en meter.
I vissa länder har brandrisken lett till ett totalförbud mot dessa lyktor – användning är t.ex. förbjuden i delar av Europa, som Tyskland och Österrike, liksom i flera asiatiska länder.
Tips för Säker Användning
- Undvik att släppa upp lyktor i närheten av skog eller bebyggelse
- Följ alltid lokala regler och rekommendationer
- Välj miljövänliga varianter utan metalltråd
- Kontakta alltid flygplatsen om du är nära en inflygningszon
Avslutande tankar
Khom loy är ett både vackert och traditionellt inslag vid firanden som nyår, och de kan vara ett mer djurvänligt och tyst alternativ till fyrverkerier. Men lyktor innebär vissa risker och användandet kräver alltid stor försiktighet – samt att man följer de regler och rekommendationer som gäller i det aktuella landet, särskilt för att undvika brand och miljöskador.