Kärnor och nötter
Sätta kärnor och nötter – Odla exotiska växter av frukt och nötter hemma
Nu när vi närmar oss julens alla helger köper många av oss extra mycket exotiska frukter och olika sorters nötter. Och visst kan det vara både spännande och lärorikt att experimentera med kärnor och frön från dessa delikatesser – kanske resulterar det till och med i en ny växt på fönsterbrädan! Det viktigaste är att använda så färska nötter och kärnor som möjligt, men även om det inte alltid lyckas är det en rolig process att pröva.
Gemensamma knep
Det finns några generella tips som fungerar för de flesta fruktkärnor och nötter:
- Använd väldränerad såjord, gärna blandad med lite sand.
- Täck gärna krukan med en plastpåse (gör några andningshål), använd miniväxthus eller gör ett eget av en halverad PET-flaska med locket av eller på glänt.
- Frön och kärnor gror bäst om de rengörs ordentligt – få bort allt fruktkött som annars kan hämma groningen.
- Låt kärnor ibland torka lätt innan sådd, men undantag finns, som t.ex. mango som gror bättre efter blötläggning i ljummet vatten några dagar.
Så olika nötter och kärnor
Mandel
Köp s.k. krakmandlar med skal och plantera hela nöten, du behöver inte knäcka skalet. Om det är plusgrader ute kan du så direkt i en kruka med sand och ställa ut, och skydda mot möss Smyrnafikon och physalis med frö. Bäst stratifieringstemperatur är strax över noll, isolera om det blir kallare. Ta in på vårvintern och plantera 2 cm djupt i blomjord vid rumstemperatur. Alternativt kan du så direkt inomhus på sval fönsterbräda. Får du upp en planta, plantera om i större kruka och ställ ut under sommaren. Mandel föredrar zon 1 i södra Sverige, varmt, torrt och skyddat. Observera att mandelträd lätt angrips av krussjuka (skadade blad som bör tas bort).
Hasselnöt
Hasselnötter behöver kylbehandling för att gro. Plantera ca 2 cm djupt i fuktig sand i kruka och placera ute över vintern. Ta in på vårvintern och fila/sandpappra smått så vattnet når fröet. Plantera om i blomjord ca 2 cm djupt. Efter 2–3 veckor bör grodden dyka upp och krukan kan placeras svalare – duscha grodden dagligen.
Dadel
Köp helst färska dadlar. Tvätta ur kärnan och låt torka några dagar. Plantera i kruka inomhus, ljust och varmt. Får du upp en planta, plantera om till större kruka i väldränerad jord på våren. Avocado-kärna väntar på rötter Dadelpalm trivs bäst varmt och soligt och behöver rejält med vatten. Under sommaren kan den stå ute.
Jordnöt
Köp färska jordnötter med skalet kvar, ta ut nötterna och plantera direkt i vanlig blomjord blandad med ca 1/3 sand. Håll fuktigt och täck med plast. Placera varmt och ljust. När plantan växer omplanteras den till större kruka. Jordnöt tål inte kyla, ta in innan höstens frost kommer.
Fikon
Plocka ut några av de små fröna ur mogna frukter (gärna aprikos med delad kärna) och så direkt – låt torka något innan. Fikonen som säljs i butik är ofta s.k. smyrnafikon, som bara har honblommor. För att få frukt krävs även Ficus caprificus i närheten, eftersom smyrnafikon kräver pollinering av fikonsteklar, som inte finns naturligt i Sverige. Ett uppdrivet smyrnafikonträd blir en grön växt för inomhus- eller uterumsodling, men går att ha ute på sommaren.
Citrusfrukter
Tvätta kärnorna noga och så direkt i kruka inomhus. Flera citrusfrukter (t.ex. pomerans, se bild) gror lätt och är perfekt odling att göra med barn. Plantorna ser lite olika ut beroende på sort. Toppa plantorna när de blir ca 10 cm höga för att de ska bli buskigare.
Aprikos
Rengör kärnorna och fila dem varsamt så att vatten tränger in, men passa så att du inte skadar själva embryot. Plantera 1 cm djupt i jord, håll jämnt fuktigt men undvik att vatten blir stående. När plantan blivit ca 10 cm hög toppas den. Se delad aprikoskärna här.
Avokado
Tvätta kärnan, skär ett 0,5 cm djupt snitt i vardera ände. Plantera så att ca 1 cm av toppen sticker upp ovan jord. Håll fuktig men inte blöt, och ljust men ej i direkt sol. Alternativt – häng kärnan över ett glas vatten med tandpetare se exempel. När rötter och grodd kommit upp, plantera i jord.
Kapkrusbär (physalis)
Dela frukten, pilla ut fröna och tvätta helt rena. Så grunt i kruka och täck med plast eller använd miniväxthus. Håll varmt och fuktigt. När plantorna växer omplanteras de successivt i större kruka. Kapkrusbär får höga plantor som behöver stöd; de ger under hösten gyllengula bär omgivna av fina pappershöljen.
Annat att testa
Varför inte pröva att så frön från mango, litchie (delad kärna här), kiwano, passionsfrukt (se sötgrenadill här), rambutan (se bild här) eller andra exotiska frukter som dyker upp i butiken kring högtiderna? Metoden är snarlik: Rengör och så så färskt som möjligt. Riktigt färska kärnor brukar gro bäst.
Tips!
Nötter för ätbruk lagras bäst i skal i rumstemperatur, medan skalade kärnor och nötter bör förvaras svalt och mörkt för att bevara smak och näringsinnehåll så länge som möjligt.
Fördjupa dig!
För dig som är intresserad av ännu mer inspiration kan det vara kul att veta att Göteborgs botaniska trädgård tidigare anordnat en utställning om exotiska frukter i växthus (med visningar på helger och tisdagkvällar). Låt dig inspireras att göra din egen "miniutställning" på fönsterbrädan!