Kärleksört, Kinesisk kärleksört, Dvärgpraktspirea
Sedum telephium ssp. maximum 'Matrona'
Kärleksört
Namn
På svenska kallas den kärleksört eftersom den förr ansågs ha magiska egenskaper relaterade till kärlek. Enligt C.F. Nyman (1868) kunde man till exempel hänga två skott av kärleksört i taket – växte de mot varandra gav det utslag om lyckad kärlek.
Växtsätt
'Matrona' har kraftiga, upprätta och stadiga stjälkar som blir ca 50 cm höga och står väl emot väder och vind. Detta gör att den bibehåller sin dekorativa form även efter kraftigt regn.
Blad
Bladen är tjocka, ovala och något tandade samt har köttiga strukturer, vilket är typiskt för suckulenter. Färgskiftningarna i brons och rost blir särskilt intensiva i full sol och väldränerad, gärna torr jord. Bladen sitter parvis motsatta på stjälken och bidrar med vacker färgprakt långt in på hösten.
Blommor
De rosa blommorna harmonierar väl med bladverket. Knopparna startar i en ljust grön nyans och utvecklas därefter till full blom. Blommen bidrar till att växten är attraktiv även för pollinatörer.
Läge och användning
Planteras bäst i soligt och torrt till väldränerat läge. Den passar utmärkt som snittblomma och kan även torkas för dekorationer. Kärleksörtens robusta form ger dessutom struktur och stadga i perennrabatter.
Se fler former och strukturer på Odla.nu ›
Sedum spectabile × telephium 'Herbstfreude'
Kinesisk kärleksört / ‘Autumn Joy’
Namn
Släktnamnet Sedum kan härledas till latinets sedare, "stilla" eller "mildra", eftersom växterna förr använts som medicinalväxt. ‘Herbstfreude’, även känd som ‘Autumn Joy’, är ett resultat av korsning mellan S. spectabile och S. telephium. På danska kallas den Kinesisk Sankt Hans urt.
Växtsätt
Kinesisk kärleksört utvecklas som en kraftig, upprätt perenn och når ca 50 cm höjd. Stjälkarna är mycket stadiga, vilket bidrar till växtens hållbarhet och prydnadsvärde även i blåsiga lägen.
Blad
Blågröna, ovala, något tandade och köttiga blad. De sitter, enligt sorten, vanligen parvis motsatta och ger en fyllig och frodig grund mot de livliga blomställningarna.
Blommor
De kvastlika blomställningarna är platta och kan bli upp till 20 cm breda. Blommorna slår ut i rosenrött, övergår sedan till brunrött och sitter kvar länge genom hösten. Den långa blomningen från augusti till frosten gör ‘Herbstfreude’ till en särskilt värdefull sensommar- och höstblommande växt i rabatten, vilket även uppskattas av fjärilar och bin.
Skötsel och ursprung
Enkel att sköta – nedskärning rekommenderas på våren för frodig ny tillväxt. Sorten har sitt ursprung i östra Asien men är sedan länge etablerad i europeiska trädgårdar, efter att ha förädlats av den tyska trädgårdsmästaren Georg Arends redan på 1950-talet.
Användning
Växten är populär som snitt- och torkblomma. De torkade fröställningarna bidrar till fin struktur och vintervyer i rabatten.
Läs mer om form och struktur bland perenner på Odla.nu ›
Spiraea japonica 'Manon'
Dvärgpraktspirea
Växtsätt
’Manon’ har ett upprätt och rundat växtsätt, och blir ca 0,8–1 meter hög. Busken är kompakt och lämpar sig både som solitär och i rabatt eller låg häck.
Blad
De små, mörkt gröna och tandade bladen sitter utspridda längs grenarna. På hösten skiftar bladen till vackra nyanser, vilket ger busken extra prydnadsvärde långt efter blomningen.
Blommor
Blommar på sommaren med platta, karminrosa blomställningar som kontrasterar fint mot bladverket och lockar fjärilar och andra pollinatörer.
Läge & zon
För bästa utveckling bör den planteras i soligt läge. Härdig från zon I till VI. Rekommenderat planteringsavstånd är ca 80 cm för att komma till sin rätt.
Bild
Utforska fler växtkombinationer och former hos Odla.nu ›
Odling för form och struktur
Alla tre arterna bidrar med form, struktur och lång säsong av prydnadsvärden i trädgården, både individuellt och i samplanteringar. Med deras varierande växtsätt och färgskiftningar skapas dynamiska rabatter som är attraktiva större delen av året.