Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kärleksört

Månadens Växt i augusti 2000 är Sedum telephium 'MATRONA'

Matrona, årets perenn 
FÄRGSTARK SANKTHANSURT FÖR RABATT, KRUKA OCH SNITT 

Vital och vacker. Det är Sedum Matrona, som över en stor del av världen har valts till Årets Perenn år 2000. Det är naturligt att denna Sedum också har blivit svensk Månadens Växt i augusti, då den blommar som vackrast.

Det krävs något alldeles extra av en växt för att den ska bli vald till Årets Perenn. Utnämningen sker endast en gång om året och samtidigt i bl a Sverige, Tyskland, Holland, Belgien och USA. En växt som samtidigt kan attrahera så många länder måste ha något utöver det vanliga, passa in i många sammanhang och vara lätt att sköta. Sedum Matrona har en rad goda egenskaper och har mer än väl gjort sig förtjänt av denna utmärkelse år 2000.

Kärleksörten Matrona är en perfekt kombination av vitalitet och skönhet. Den står som vackrast under sensommaren och en bit in på hösten. Men man kan ha glädje av den nästan året om, i rabatter, urnor och moderna utekrukor. Dessutom är den vacker som snittblomma i vas eller som torkad i vinterns arrangemang.

Sedum är ett stort släkte som kännetecknas av tjocka och köttiga blad. På våren skjuter de rosettformade skotten förväntansfullt upp ur marken, med en kraft som är typisk för växtens vitalitet. Under sommaren växer sig plantan allt frodigare och på 40-50 centimeters höjd utvecklas de stora blomsamlingarna, med en oändligt mängd små ljusgröna knoppar i toppen av skotten.

Allteftersom sommaren framskrider slår knopparna ut i en vacker rosa färg. Men även andra färger kan uppstå spontant, från grått till blått och från gult till orange. Även bladverkets färg förändras efterhand. Från grågrönt övergår det till skiftningar i brons och rost. Ju torrare och soligare plantan står, desto kraftigare färger på bladen. I fuktiga och skuggiga lägen förblir de mera gröna.

Sedum har förädlats under långa tider och växten ger oräkneliga möjligheter. Välkända sorter är de rosablommande Herbstfreude och Brillant. Stardust uppmärksammas för sina vita blomsamlingar och Septemberglut utmärker sig för mörkröda skuggor. Carmen och Brilliant har båda mörkrosa blommor.

Matrona är en av de senaste förädlingarna och skiljer sig från tidigare sorter främst genom sina tjocka, stadiga stjälkar och sin motståndskraft mot regn och vind. Trivsamt inslag är också skuggorna från de stora glänsande brunröda bladen. Spelet av färger är inte bara exklusivt framfört av blommorna. Fjärilar tycker om att landa på blomsamlingarna och spela upp sina rikligt färgade vingar i sin entusiasm över sötman i blommorna.

Oberoende av om de växer ute i en rabatt eller i en vacker kruka på balkongen så kommer Matrona snart att växa upp till en majestätisk perenn (med rotskott). Om man skär av några blomstänglar på sommaren så märks det knappast. I en vas bildar de en vacker bukett.

Matrona är också lämplig att torka. Man kan ta in några stjälkar och torka inomhus som andra eterneller. Men man kan också lämna kvar dem och låta dem blomma över i trädgården, så utvecklar de av sig själva snart till härliga torkade blommor. Och när det så småningom faller några snöflingor på dem så fulländar de vinterbilden och mellan de torkade stjälkarna så förbereder sig kraftiga skott redan för nästa säsong.


Årets Perenn 2000, Sedum 'MATRONA'. En nästan året-om växt. Vacker i rabatt och kruka, fin till snitt och torkat. Och älskad av fjärilar.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB