Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kärlekens och omtankens dag

Kärlekens och omtankens dag - den 14 februari. Alla Hjärtans Dag är naturligtvis en dag för alla älskande och förälskade par, men det är också ett bra tillfälle att visa omtanke till de egna nära och kära.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

En vän eller en arbetskamrat, den fantastiska personalen på barnens skola eller dagis, den trevliga sjuksystern... Det finns hur många som helst som är värda en blomma på Alla Hjärtans Dag. Och alla andra dagar också, för den delen!

Alla Hjärtans Dag, även kallad Valentins Dag, härrör troligtvis från medeltiden, då man lottade ut en partner att uppvakta till unga människor. Denna skulle man umgås med åtminstone ett år framöver.

Namnet Valentins dag lär komma efter fader Valentinus, som levde på 200-talet e.Kr. Han dömdes till döden för att ha hjälpt kristna martyrer genom att gömma dem i klostret. När han satt i fängelse och väntade på avrättning, blev han djupt förälskad i fångvaktarens dotter. På väg till avrättningsplatsen den 14 februari år 270 e.Kr. lyckades han smussla iväg ett brev med kärleksförklaring till flickan. Den var undertecknad "från din Valentin" och var det första Valentinbrevet i historien. Därav kommer också vår sed att skicka gulliga kort till Alla Hjärtans Dag.

Den varmröda rosen är kärlekens blomma framför alla andra och följaktligen den mest sålda blomman på Alla Hjärtans Dag. Men eftersom Alla Hjärtans Dag, eller Valentins Dag som den kallas i många länder, firas samtidigt världen över, blir suget efter röda rosor mycket stort och det innebär att priset på dem stiger kraftigt just då.

Men det finns ju andra blommor än röda rosor! Kanske passar det bäst att ge en röd ros till sin hjärtans kära, men till en vän kanske det passar bättre med en vacker tulpanbukett, som ju har sin högsäsong just nu och tulpaner utstrålar ju en enorm vårglädje!

Där finns det massor av färger och former att välja mellan, för det finns nästan 6000 olika tulpansorter i världen! Här hemma i Sverige kan vi under vårmånaderna hitta ca 400 olika snittsorter. Flera av dem har också en svag, men ljuvlig doft av vår, t.ex. den alltid så populära gula, dubbla 'Monte Carlo' och den orangefärgade 'Ballerina'.

Dubbla tulpaner har blivit mycket populära, dessutom är de ofta mer hållbara än de enkla sorterna. Man kan göra underbara buketter av dem tillsammans med lite extra grönt, men även blanda in andra blommor med tulpaner. Varför inte blanda färgmatchade tulpaner och nejlikor tillsammans med brudslöja, ginst eller vaxblomma.

En annan vacker blomma för Alla Hjärtans Dag är gerbera, som även finns i en varmröd färg om man så vill. Andra snittblommor så här års är anemon och ranunkler som man kan komponera underbara buketter av.

Eller varför inte små, uppdrivna lökväxter i kruka eller en söt korg, t.ex. pärlhyacint, krokus, våriris och scilla. Dessa håller sig bäst svalt och kan efter blomningen, på våren, planteras i trädgården för ett fortsatt liv.

Så här sköter du snittblommor:

 • ta inte bort bindningen på buketten som är färdigbunden i affären. Den är bunden så för att blommorna ska komma bäst till sin rätt och sitta bra tillsammans

 • skär en ny, sned snittyta på alla stjälkarna och korta ev. av dem till lämplig längd för vasen

 • ta bort de blad som annars skulle hamna under vattnet, för blad i vattnet påskyndar bakterietillväxten

 • ställ inte buketten i det varma solljuset bakom en glasruta, då håller den inte så länge

 • flytta buketten till ett svalare ställe för natten så håller den längre

 • sätt blommorna i lämplig vattentemperatur:
  kallt vatten upp till +20 grader till blommor med mjuka stjälkar, tex. anemon, fresia, gladiolus, ranunkel, tulpan.
  rumstempererat vatten eller upp till +30 grader till medelhårda stjälkar, tex. gerbera, lilja, pion och rosenkalla.
  varmt vatten upp till +60 grader till hårda stjälkar, tex. astilbe, brudslöja, ginst, forsythia, körsbärskvistar, ros och syren.


Valentinbukett


Valentin


Gerberor m.fl.


Om de röda rosorna tar slut...


Tulpan 'Monte Carlo' och kvistar av vaxblomma


Två sorter av Iris reticulata, våriris, i kruka

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB