Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kärleken till hösten!

Kärleksörten är en av trädgårdens mest tacksamma perenner. Samtidigt är den lite av en doldis. Upptäck kärleksörtens starka sidor! Som ingen annan är den ett smycke i rabatten från tidig vår till sen höst. Blanda gärna olika sorter och få en formstark och dekorativ trädgårdsupplevelse!

[[wysiwyg_imageupload:43:]]Från Perennagruppen

Kärleksörten innebär väntan på något gott. Som en kraftfull taklök kommer plantans grådaggiga eller violettskimrande blad upp ur marken på våren. Den bildar klungor av bladfyllda stjälkar som håller sig vackra hela säsongen. När sommaren mognar av, knoppas kärleksörten och blommar i rosa, vita eller röda nyanser. Fjärilar, humlor och bin dras till blommorna och ger extra liv åt trädgården. Till och med fröställningarna står vackert mot en lugn bakgrund under vintern.

Aldrig vått om foten!

Plantera kärleksörten fritt och luftigt. Den är odlingsvärd både som solitär och i samplanteringar, inte minst tillsammans med andra varianter av kärleksört, vid sten eller anlagt vatten. Låt den dock aldrig stå i våt jord.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Sedum inte längre namnet

Kärleksörten har fått ett nytt vetenskapligt namn: Hylotelephiumistället för Sedum. Bladen är tjocka och fuktighetshållande, därför är det är i alla torra lägen Hylotelephium trivs bäst. Om läget är både torrt, magert och soligt blir plantorna som bäst men den klarar även att växa i torr halvskugga. Kärleksörten är som du och jag, vackrast när den trivs och får komma till sin rätt!

Upptäck olika varianter![[wysiwyg_imageupload:42:]]

Det finns en stor variation i släktet Hylotelephium. Den klart rosablommande ’Brilliant’ och roströda ’Herbstfreude/ Autumn Joy’ är grönbladiga varianter, som odlats länge i våra trädgårdar. Den vitblommande ’Iceberg’ hör också till de bästa. ’Matrona’ som blev utsedd till Årets Perenn 2000 är alltid mycket odlingsvärd, liksom den rikligt blommande ’Carl’.[[wysiwyg_imageupload:39:]]

Bland de mörkbladiga sorterna är den mörkrödblommande ’José Aubergine’ en av de allra bästa. ’Purple Emperor’ och ’Xenox’ har också dekorativt mörka blad, fina att kombinera med grönbladiga kärleksörter. Den finska kärleksörten Hylotelephium(telephium ruprechtii) ’Hab Gray’ är en stabil och odlingsvärd sort med spännande grålila bladfärg.

Bra för kärleken?

Enligt folktron ska kärleksörten fungerat i kärleksdrycker men användes mest till spådom. Traditionen är att hänga upp två plantor och se hur de böjer sig. Om de dras till varandra, böjer sig från varandra eller om bara den ena tyr sig mot den andra, ska visa hur känslorna kommer att utvecklas. Man försökte också spå vilket väderstreck en friare skulle komma ifrån. Namnet  telephium syftar på Herkules son Telefos i den grekiska mytologin, som sägs ha använt kärleksört för att läka sina sår. Det är inte bara namnet kärleksört som gör den så fin på minnesplanteringar. Tåligheten och attraktionen som blommorna har på fjärilar gör den extra odlingsvärd.

När plantorna säljs i plantskolan kan de se lite annorlunda ut mot informationsfotografierna. Det är för att de är planterade i god jord och väl vattnade, som alla plantskoleväxter bör vara. Plantera i torrt, magert läge och locka fram det bästa ur kärleksörten!

Läs mer om Perennagruppen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB