Kärleken till hösten!
Kärleksört (Hylotelephium) – En trädgårdsfavorit för både blickfång och biologisk mångfald
Kärleksörten innebär väntan på något gott. Likt en kraftfull taklök skjuter de grådaggiga eller violettskimrande bladen upp ur marken tidigt på våren. Under säsongen utvecklar den täta klungor av fylliga stjälkar med tjocka, fuktighetshållande blad, vilket ger plantan dess speciella utseende och gör den vacker hela sommaren. När sommaren övergår till sensommar och höst knoppar sig kärleksörten och slår ut i blom – i nyanser av rosa, vitt eller rött. Dessa nektarrika blommor lockar mängder av fjärilar, humlor och bin, vilket gör att trädgårdens liv rör sig mellan blomställningarna. Till och med fröställningarna står vackra kvar under vintern mot en lugn bakgrund, och utgör en uppskattad struktur även i vilande rabatter.
Aldrig vått om foten!
Kärleksörten är odlingsvärd både som solitär växt och i samplanteringar – gärna tillsammans med andra varianter av kärleksört, vid stenpartier eller nära ett anlagt vattenblänk. Det är dock extra viktigt att plantan aldrig står i våt jord. Den älskar frihet och luft, och när den placeras rätt får du en långlivad, lättskött och robust perenn.
Sedum har fått nytt namn
Botaniken har gett kärleksörten ett nytt vetenskapligt namn: numera Hylotelephium istället för Sedum. Anledningen är tydlig – bladen är extra tjocka och vattenhållande, vilket gör att Hylotelephium klarar sig bäst i torra, magra och gärna soliga lägen. Där får den ett kraftfullt växtsätt, riklig blomning och ett nästan överdådigt intryck även under mindre optimala somrar. Kärleksörten är faktiskt som vi människor; allra vackrast när den trivs och får stå på rätt plats!
Upptäck mångfalden inom Hylotelephium
Släktet Hylotelephium rymmer en stor variation av färger och former. Bland de grönbladiga sorterna finner du den vanligt förekommande och klart rosablommande ’Brilliant’ och den roströda ’Herbstfreude’ (även känd som ’Autumn Joy’), två trotjänare i många nordiska trädgårdar. Den gnistrande vita ’Iceberg’ räknas också till de bästa, liksom den färgstarkt röda och kompakta ’Carl’. ’Matrona’, som blev utsedd till Årets Perenn år 2000, är både robust och mycket odlingsvärd med sina rosa/vinröda toner.
Mörkbladiga sorter har blivit allt populärare för sitt dramatiska uttryck. ’José Aubergine’ är bland de allra vackraste med sina mörkröda blomklasar och djupt purpurfärgade blad. ’Purple Emperor’ och ’Xenox’ ger ytterligare variation för den som önskar djupa kontraster, liksom finska Hylotelephium (telephium ruprechtii) ’Hab Gray’ med sin distinkta grålila färg.
Kombinationstips för din rabatt
Kombinera mörkbladiga kärleksörter med silverfärgade perenner som lammöra (Stachys byzantina) eller blågrå prydnadsgräs för spännande effekter. Låga, ljusa marktäckare framhäver de färgstarka blomklasarna extra mycket.
Folktro och kulturhistoria
Kärleksörten har länge haft plats i den folkliga berättartraditionen. Enligt folktron trodde man att den ingick i kärleksdrycker, men oftast användes den till spådom i hjärtefrågor. En vanlig sed var att hänga upp två plantor och tolka deras rörelser: böjde de sig mot varandra lovade det kärlek, medan om de böjde sig ifrån varandra spådde det motsatsen. Man försökte också tyda från vilket väderstreck en friare skulle komma. Namnet telephium har sitt ursprung i den grekiska mytologin, efter Herkules son Telefos som tros ha använt kärleksört för att läka sina sår. Det är inte bara namnet och den kulturhistoriska kopplingen som gör kärleksörten uppskattad på minnesplanteringar – det är även tåligheten och förmågan att dra till sig fjärilar och andra pollinatörer som bidrar till dess odlingsvärde.
Kärleksörten i litteratur och konst
Motiven med kärleksört förekommer ibland i äldre blomsterböcker och på kyrkogårdar, där dess robusta växtsätt och långa blomningstid setts som symbol för hopp och trofasthet.
Praktiska odlingstips
När du köper kärleksört på plantskola kan plantorna ibland se annorlunda ut än på bilder. Det beror på att de stått i näringsrik jord och fått gott om vatten – precis som unga växter ska. Plantera alltid ut din kärleksört luftigt, i väldränerad och gärna mager jord, på en plats där solen når fram och där regnvattnet snabbt rinner undan. Ju magrare och torrare plats, desto kompaktare och robustare växer plantan.
Vill du förnya eller dela plantan går det lätt – antingen genom delning på våren eller genom att plantera enskilda blad som snabbt utvecklar nya exemplar. Vill du hålla plantan låg och jämn kan du använda "Chelsea chop" och klippa ner stjälkarna i slutet av maj.
Skötselråd i punktform
- Läge: Soligt, torrt, väldränerat
- Jord: Mager till medelgod, gärna sandig
- Delning: Tidig vår
- Chelsea chop: Klipp plantan i slutet av maj för kompakt växt
- Vintervärde: Låt fröställningarna stå kvar
Kärleksört – en klassiker med framtid
Kärleksörten (Hylotelephium) är en mångsidig, lättskött och vacker perenn som ger starkt estetiskt och ekologiskt värde i trädgården. Oavsett om du föredrar klassiska grönbladiga sorter eller dramatiskt mörkbladiga variationer, finns det en kärleksört för varje smak och läge. Lägg där till växtens folkloristiska och historiska bakgrund – samt dess dragningskraft på trädgårdens pollinatörer – och du har en riktig trädgårdsklassiker!
Vill du fördjupa dig i sortval och planteringsråd? Läs vidare hos Från Perennagruppen.