Karin Franssons gröna smaker
Om boken
Vi är många som odlar kryddor i trädgården och i krukor på pation. Men när det sedan gäller att använda dessa kryddor i matlagningen uppstår ofta en viss osäkerhet kring vilka örter som passar till olika maträtter. Kanske undrar du vilka smaker som går bäst ihop, eller hur du kan ta tillvara din skörd på bästa sätt under året?
Karin Fransson, välkänd svensk kock och kökschef på Hotell Borgholm, brinner för att använda färska örter både i sitt professionella kök och hemma i den egna trädgården. För henne är det naturligt att låta örterna ta plats som en självklar ingrediens i all matlagning. Hon plockar sina kryddor, gnuggar bladen mellan fingrarna, drar in dofterna och smakar sig fram – för Karin tar matlagningen sin början redan bland örterna och inspirationskällan finns i doft och smak.
I sin bok Karin Franssons gröna smaker delar hon generöst med sig av sina erfarenheter och kunnande kring hur man kan använda färska örter på många olika sätt. Här hittar du ett stort urval av recept: från varmrätter – både helt gröna rätter för dig som vill laga vegetariskt och rätter med kött, fisk eller kyckling – till desserter, bröd, kryddiga såser och röror. Boken riktar sig särskilt till dig som vill använda mer av dina egna kryddor och är perfekt för hemmaodlare, men lika inspirerande för den som köper färska örter i affären.
Kapitelindelning
Boken är indelad i tydliga kapitel för att du enkelt ska hitta rätt bland recepten:
- Rätter med kött och kyckling
- Rätter med fisk
- Rätter med grönsaker (inklusive helt gröna rätter)
- Röror och oljor
- Desserter och kakor
- Andra tillbehör, kryddblandningar och bröd
Basiliakans magi i Karins kök
Ett av de gröna hjärtana i boken är basilika – och så här skriver Karin själv:
"Att de gröna bladen trivs ihop med tomater är självklart. Men jag tycker också om att para ihop den mjuka basilikasmaken med gröna äpplen och lime. Basilika betyder sommar för mig. Jag varvar de blanka bladen med nyplockade tomater och ringlar över lite fin olivolja. Det blir flera skördar varje sommar. En del av alla bladen använder jag direkt och resten fryser jag in i plastpåsar. På vintern kan jag ta en näve basilika från frysen och mixa till en pesto eller blanda ner i ett örtsmör."
Filosofi, kreativitet och inspiration
Karins genomtänkta och kreativa sätt att använda örter ger nya perspektiv på smaksättning och råvaror. Hon uppmuntrar till att våga experimentera – prova dig fram, dofta, smaka och låt örterna spela huvudrollen i rätten. Hennes filosofi är att anpassa rätten efter det som just nu är i säsong i trädgården, och det gäller att vara nyfiken och inte blyg för att skapa egna smakkombinationer.
Boken är inte bara en samling recept, utan också en vacker och matnyttig inspirationskälla för alla som vill lyfta sin matlagning med hjälp av färska kryddor och örter. Så oavsett om du är nybörjare eller redan har gröna fingrar, kommer du hitta massor av tips och idéer i Karin Franssons gröna smaker.
Vill du få ännu mer inspiration för hem och trädgård? Missa inte att läsa Snickra för hem & trädgård – en perfekt kombination om du vill utveckla både trädgård och kök!
Bokinformation
Titel | Karin Franssons gröna smaker |
---|---|
Författare | Karin Fransson |
Bandtyp | Inbunden |
Förlag | Prisma |
Utgivningsår | 2008 |
ISBN | 978-91-518-5052-8 |
Sammanfattning
Karin Franssons gröna smaker är en inspirationskälla och kokbok för alla som vill utforska konsten att laga mat med färska örter. Med sin långa erfarenhet och passion för smaker hjälper Karin Fransson dig att hitta nya kombinationer, ta tillvara trädgårdens skörd och njuta av örternas många möjligheter, året om.