Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kanna

Kanna, _Canna x generalis_, är en ganska ny växt hos oss i våra hemträdgårdar. Visst har de funnits i botaniska samlingar sedan länge, men det är först nu när det har kommit många nya sorter med ornamentala blad och fler blomfärger att välja bland, som vi har fått upp ögonen för den.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Snart sagt varenda trädgårdstidning har under de senaste åren presenterat sommarplanteringar och -urnor med kanna. Den har hittat sin väg till offentliga planteringar och nu även till våra uteplatser. Det är ju lätt att skapa en exotisk känsla med dessa oftast storbladiga växter, bladen kan vara sig nog även utan blommor.

Kanna kommer i huvudsak från den tropiska delen av Nord- och Sydamerika och Asien. De gillar därför hög luftfuktighet och värme, vilka kan vara svåra att åstadkomma i vårt svala klimat. Men visst går det om bara sommaren vill…

Man kan dra upp en kanna från frö om man har tålamod att vänta något år på blomning. Men bladplantor av rena arter kan man få ganska fort, Canna indica kan gro redan efter några veckor med undervärme på ca. 23 grader och hög luftfuktighet.

En genväg att få blommande plantor snabbt är att köpa rhizomer, jordstammar. Urvalet ökar för varje år så det finns redan mycket att välja bland hos många utländska leverantörer, men även här hemma har man åtskilliga sorter att välja bland.

Om man redan har en stor kanna som man vill ha flera av, så kan jordstammen delas, se bara till att det finns "ögon" på varje del. Låt snittytorna torka några dagar innan du planterar för att de inte skall mögla.

Plantering
Kanna måste förodlas hos oss om man vill att den skall hinna blomma. Börja driva den 8-10 veckor innan det är dags att placera den ute.

Putsa plantorna innan du planterar dem om de har övervintrat med bladen kvar. Avlägsna den torra jorden runt jordstammarna och klipp ner de gamla, torra stänglarna.

Plantera grunt i stora krukor med lätt, väldränerad och näringsrik jord. Kannan är mycket näringskrävande så man kan lägga några nävar välbrunnen kogödsel i botten på krukan. Blanda gärna i långtidsverkande näring, Osmocote eller liknande.

Skall du senare plantera dem i rabatten så kan du använda stora plastkrukor till förodling, annars kan du plantera direkt i vackra, stora urnor, gärna med lite sydländsk touch.

Placera jordstammen liggande med "ögonen" uppåt på jordblandningen och täck med ca 10 cm jord. Vattna igenom krukan men vattna sedan inte mer förrän skotten har kommit upp. Ställ krukan ganska varmt, ca 18-20 grader. Undervärme påskyndar tillväxten. De växande plantorna behöver mycket ljus så fort de tittar fram ur jorden. Ge extraljus om du inte har ett mycket ljus plats åt dem.

Om du skall plantera i rabatten kan du göra det när frostrisken säkert är förbi, då de inte tål frost utan att ta skada. Vänj plantorna sakta för utevistelsen under några veckor. Gör en liknande jordblandning på växtplatsen som ovan.

Krukplantorna börjar du ta ut när vädret är varmt nog, allt längre tid tills de kan stå ute dygnet runt på en varm, skyddad och solig plats. Placera gärna andra krukor framför så att kannan har "huvudet i solen men fötterna i skuggan".

Plantvård
Plocka bort de överblommade blommorna så att kannan inte börjar göra frö, för då kan den sluta blomma. Annars är det inte så mycket att göra under sommaren utom att vattna och gödsla, kannan sköter sig fint.

Vattning och gödning
Kannan gillar vatten, så se till att den aldrig torkar ut. Under varma sommardagar är det bäst att vattna igenom jorden ordentligt på kvällen, krukplantorna kan behöva vatten även på morgonen om vädret är mycket varmt och soligt.

Gödsla ev. extra med flytande blomsternäring ca. en gång i månaden om du har långtidsnäring i jorden. Annars gödsla en gång i veckan. N-P-K-talet 10-20-10 brukar fungera bra.

Odjur
Några fjärilslarver kan få för sig att kalasa på dina kannablad. Plocka bort dem för hand eller spruta med en vattenstråle i första hand. Vid kraftigare invasion kan du även spruta med ett pyrethrum-preparat eller med malation, hör med din plantbutik.

Övervintring
När höstens första frost har knaprat på bladen, är det dags att natta kannan.

Kannor övervintrar bäst om man inte klipper av bladen och om en del av jorden runt jordstammarna lämnas kvar. Då torkar de inte så hårt.

Man gör ungefär likadant som med dahliorna förutom att man sparar bladen. Har man planterat kannan i rabatten, tar man upp den med rötterna, och placerar den luftigt i stora lådor med lätt fuktad torv/sand-blandning. Man förvarar lådorna i ett torrt utrymme vid några plusgrader (5-10 grader). Kolla några gånger under vintern så att de inte börjar mögla. Om man har planterat kannan i kruka kan man ta in hela krukan i förrådet och låta bli att vattna under vintern. I mars-april tar man fram den igen, planterar om och ringen är sluten.

Kompisplantor till kanna
Eftersom kannan är en sådan exotisk skönhet, kan man ju leka med den effekten och göra en riktigt glödande tropisk paradisplantering, antingen som en krukgrupp eller i en större rabatt. Vad som passar bra till är naturligtvis andra växter med exotiskt utseende.

Dessa kan användas i en krukgrupp tillsammans med kanna:

- Agave americana, jätteagave, har grågröna blad, dess namnsort 'Marginata' har gulvariegerade blad.
- Aeonium arboreum, kanarisk jättetaklök och dess mörkbladiga sort 'Zwartkop', svart trädtaklök.
- Echevieria av olika sorter.
- Palmer av olika sorter.
- Opuntior och kaktusar.
- Yucca av olika sorter.
- Cordyline australis, syddracena.
- Solenostemon syn. Coleus av olika sorter.
- Pelargoner, särskilt de med brokiga blad.
- Calceolaria, busktoffel.
- Houttunia 'Chameleon' med flerfärgade blad.
- Cosmos 'Chokolade' med mörka, chokladdoftande blommor.
- Agapanthus, Afrikas blå lilja (finns även vitblommande).
- Impatiens New Guinea-sorter, brokbladiga Lyckliga Lotta brukar de kallas hos oss.
- Bananplanta, ute på sommarlov!
- Ricin, särskilt den mörkbladiga varianten.
- Lantana camara, eldkrona.
- Gazania
- Osteospermum 
- Argyranthemum
- Asteriscus
- Tibouchina
- Abutilon
- Agapanthus, det finns lägre kruksorter.
- Krasse i glödande färger slingrande på golvet.

Så det finns att välja bland…

I en rabatt kan man t.ex ha en bakgrund av stora ricin-plantor, Ricinus communis, sorten 'Carmencita' är mörkbladig, kompletterad med den perenna vippvallmon, Macleya cordata, med stora, exotiska blad.

Verbena bonariensis, jätteverbena, ger svalka åt allt det glödande, det kan också sorter av Agapanthus, Afrikas blåa lilja, göra.

Även en större palm i sin kruka kan grävas ner i rabattjorden för att ge studs åt rabatten. En och annan lysande grann solros platsar säkert också bra i bakgrunden.

Även ett par glödande plantor av perennerna Verbascum, kungsljus och Helenium, solbrud, passar bra här för att ge höstfägring.

Framför dessa planterar man så de högre kannorna, kanske de med gulrandiga blad och orange blommor, såsom 'Pretoria' som även säljs som 'Striata'.

Röd- och grönbladiga kan naturligtvis också användas.

Sedan kan man ha ev. mörkbladiga Dahlior i glödande färger framför dessa.

Häftiga färger kan man få om man sår/planterar några stycken mangold av sorter som har gula, röda eller lila stjälkar. 'Fantasia' och 'Northern Lights' är två sådana sorter.

Fortsätt att varva med stora exemplar av Lantana camara, eldkrona, i glödande färger och mörkbladiga, höga Lobelia x speciosa-sorter. Rabattlobelia kallas de hos oss. Salvia coccinea, sharlakanssalvia, med sina starka färger platsar säkert också, liksom den för oss nya plantan Agastache rupestris 'Apache Sunset', anisisop. Achillea 'Summer Pastels'-sorterna är perenna och passar säkert också fint här.

Avsluta på kanten med ringblommor, tagetes, låga ettåriga grässorter, låga dahlior med mörka blad, perenna kryddsalvian Salvia officinalis med sina brokbladiga sorter 'Purpurascens' och 'Ishterina', likaså perenna, mörkbladiga Heucheror, brokbladiga pelargoner eller dito Lyckliga Lottor.

Och så blir din exotiska rabatt just så färgglad och lysande som du vill ha den!


Canna 'Lucifer'
Foto: Liisa Viljanen


Canna 'Picasso' och blad av C. 'Saladin'


Canna 'Wyoming'
Foto: Oili Kaijomaa


Canna 'Pretoria' och  'Durban'
Foto: Viktoria Serafin


Canna 'Pretoria'
Foto: Oili Kaijoma


En stor, gultonad rabatt i Göteborgs Botan.
 
De höga rödbladiga växterna i bakgrunden är Ricinus 'Carmencita', sedan finns småblommiga solrosor, gulblommiga, grönbladiga kannor, gula, höga lejongap, limegrön blomstertobak och dito rävsvansar, små gula husarknappar, tagetes, både småblommiga och sorten 'Vanilla' med krämfärgade blommor, ljusgul krasse och dekorationsgräset ekorrkorn.


Denna bild, även den tagen i Göteborgs Botan, visar en stor halv ektunna med en mörktonad kannaplantering. Men så hette gruppen också "Mordiskt Ljus" som förvrängning av det mera kända temat "Nordiskt Ljus"!
 
Blomfärgen var annars vinröd eller limegrön, men några gula blommor med vinrött i fanns också (Mimulus 'Tigrinus' och husarknappar) samt svarta violer i kanten.
 
Gruppen innehåller, förutom en mörkbladig kanna, även en mörkbladig Dahlia, praktlobelia 'Illumination', blodamarant 'Oeschberg', praktsalvia 'Rambo', lejongap 'Black Prince', limegrön rävsvans, dito rabatteternell (Helichrysum petiolare 'Limelight') och en vinröd/limegrön Coleus 'Pineapple Beauty'.


Cannarabatt, Mainau.


Cannagrupp
Foto: Oili Kaijomaa


Cannagrupp
Foto: Oili Kaijomaa


Gloriosa rotschildiana och Lantana camara


Ricinus communis 'Carmencita'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB