Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kål pryder sin plats året runt

Prydnadskål har blivit populära utplanteringsväxter. Ett danskt trädgårdsmästeri är Europas största producent av de särpräglade och dekorativa växterna som bland annat ändrar färg efter temperaturen.

Det är inte konstigt att prydnadskål har blivit mycket populära växter i höstens och vinterns krukor. Det beror inte minst på deras karakteristiska, dekorativa former och färger, men även på att de tål minusgrader och står kvar med sina starka bladfärger hela vintern som en ren fröjd för ögat.

Men prydnadskålen är enbart till prydnad och inte till förtäring trots att de är släkt med vanlig kål. Det latinska namnet är Brassica oleracea och de liknar små kålplantor, fast de bildar inte ätliga huvuden.

I stället är rotstocken full av särpräglade och färgsprakande rosettställda blad som är släta, vågiga eller krusiga beroende på sort. Det finns mer än 20 olika sorter ute i handeln och de blir upp till 20 cm höga.

Glödande färger på vintern
Prydnadskål finns i tre nyanser: rödlila, rosa och vitgrön. Oavsett vilken ursprungsfärg den har kommer färgen att ändras med temperaturen. Ju lägre temperatur, desto starkare bladfärg. Därför är prydnadskål vackrast på vintern då bladfärgerna är lysande och som starkast. Det är de ända fram till tidigt på våren då övergången från minusgrader till töväder tar kål på prydnadskålen.

Eftersom prydnadskål tål sprayfärg finns det även ett stort urval av skarpa, syntetiska nyanser på marknaden.

Från Japan till dansk succé
Gartneriet Toftly på Fyn i Danmark skickar ut de första exemplaren av prydnadskål på marknaden i juli och de sista i november.

Med en produktion på 1,2 miljoner prydnadskål om året är trädgårdsmästeriet den största producenten i Europa och dess ägare, Ole Elmegård, vet allt om produktion och användning av prydnadskål.

Sedan japansk prydnadskål producerades första gången i Danmark 1992 har produktionen av de dekorativa växterna ökat stadigt. Elmegård förklarar att de kan användas på ett otal sätt.

Kål på många sätt
De kan först och främst planteras i krukor och balkonglådor - för sig själva eller tillsammans med andra höstväxter som aster, veronika, ljung eller små vintergröna buskar.

Prydnadskål kan också användas på kyrkogården eller planteras i trädgårdens rabatter där de ska stå med ett avstånd på 30 cm. Genom att välja exemplar med olika färger och former kan man skapa olika mönster och bilder i trädgården.

Ole Elmegård tipsar om att man kan använda prydnadskål tillsammans med andra snittblommor när man snabbt vill få en snygg bukett på bordet. I julen kan man ta in prydnadskål och använda dem med eller utan guldspray i juldekorationer.

Så här sköter du prydnadskål
Prydnadskål är mycket lättskötta. De ställer inga speciella krav när det gäller ljus utan kan stå i såväl direkt sol som skugga. Om de är planterade i krukor ska de vattnas regelbundet och få torka ut lätt mellan vattningarna. Låt inte prydnadskål stå och bada. Håll jorden lätt fuktig under vintern. Ingen gödning behövs.

Läs mer om prydnadskål på www.toftly.dk.


Prydnadskål Brassica oleracea

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB