Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kabbeleka och smörboll för dammkanten

Vårens glada gula blommor på våtmarker har tagit klivet in i våra rabatter. Det är dock inte den vilda sorten av kabbeleka, Caltha palustris, som växer på näringsrika dikesgrenar och fuktiga ängar, som vi odlar.

För numera finns det en del förädlade namnsorter som inte alls är lika expansiva som den vilda och som passar bättre att ge vårfägring av lite vildare karaktär vid vattenblänk och dammkanter.

Förutom den vilda arten, finns det dubbelblommande namnsorter, t.ex. 'Flore Pleno' och 'Multiplex'. En vitblommande, enkel variant heter helt enkelt Caltha palustris var. alba.

De blommar också i april-maj och är lika härdiga som arten, zon 8. Men de sprider sig inte hej vilt med frö utan håller sig ganska snällt där man planterat den.

Förutom denna vita variant, finns en annan vitblommande art i odling, Caltha leptosepala, iskabbeleka. Den är inte så vinterhärdig, klarar sig kanske i zon 2 hos oss.

Kabbelekan trivs i fuktig, kraftig och gärna lite sur mulljord. Den vita kabbelekan och namnsorterna bör inte stå i vatten, utan de går bra att plantera i en fuktighetshållande normaljord, bara man ser till att de inte torkar ut.

Av smörboll, Trollius europaeus, har det kommit några tjusiga korsningar, även om den vilda smörbollen också är en vacker trädgårdsväxt för lite fuktigare ställen. Även smörbollen är en tuffing som klarar sig upp till zon 8.

De odlade hybriderna brukar heta Trollius x cultorum eller Trollius x hybridum i plantskolorna och är vanligen korsningar mellan Trollius europaeus, Trollius chinensis och Trollius asiaticus. Höjden varierar från 30 till 80 cm beroende på sort. Blomfärgen varierar också med sorten: 'Earliest of All' är ljust orangegul, 60 cm hög, 'Orange Globe' är mörkt orange, 60 cm hög, 'Prichard's Giant' är hela 80 cm hög och djupt guldorange, 'Yellow Beauty' är 70 cm och ljusgul. En ny, krämvit sort heter 'Alabaster' och är mycket förtjusande, liksom den citrongula 'Lemon Queen'.

De flesta av hybriderna går till zon 5-6 och alla blommar i maj-juni.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Vi odlar också kinesisk smörboll, Trollius chinensis (syn. Trollius ledebourii). Den är en ståtlig växt, upp till 70 cm hög. Blommorna är öppet skålformiga, 3-4 cm vida, orangefärgade, och har en stor tofs av inre hylleblad i blommans mitt. Några namnsorter finns, t.ex. den klargula 'Golden Queen'.

Trollius laxus, blek smörskål, finns ibland på samlarträdgårdarnas dammkanter. Den är liten, 20 cm hög, blommorna är ljust krämfärgade och enkla. Mycket elegant!

Smörbollarna har i stort liknande krav på växtplatsen som kabbelekan, även om de inte är lika fuktighetskrävande, utan kan gå bra i en vanlig perennrabatt om man vattnar vid behov.

Både smörblomman och kabbelekan är ranunkelväxter och därmed giftiga, de undviks av t.ex. rådjur och harar.

Fler våtmarksväxter att läsa om.


Kabbeleka, Caltha palustris


Kabbeleka


Trollius chinensis


Trollius chinensis


Trollius europeaus i miljö

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB