Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Julstjärnor

  • Inomhus

Julstjärnan håller fortfarande ställningarna som vår mest köpta julblomma, ungefär 11 miljoner handlar vi varje år. Det blir ingen riktigt svensk julstämning med mindre än att vi har åtminstone ett par av Mexikos heliga blomma, julstjärnan. Att det är en euphorbia, släkt med High Chaparall kan vi se på den vita mjölksaften. Vad de gamla aztekerna skulle säga om de visste att vi målar över de röda högbladen ska vi kanske inte fundera över. Rött var renhetens färg för indianerna och julstjärnan ansågs helig. I dag är det upp till var och en att välja. Röd, vit, glittriga eller trendigt målade i grälla färger.

De första sorterna av amaryllis kom till Europa under 1700-talet från Sydamerika. Men det är först under de senaste åren som amaryllisen blivit den stora "hiten" bland julblommorna, här hos oss.

Egentligen är den vårblommande, men dessa julblommande lökar har påverkats att blomma. Julbegonian korsades fram för ca 100 år sedan och var julens storsäljare från 20-talet till 60-talet, då julstjärnan tog över. Bäst trivs den på en ljus och sval plats där den sätter nya knoppar och blommar fram till mars. Den "nya" julbegonian har det senaste året blivit den underbart tomteröda 'Barkos', som liksom julbegonian klarar att blomma även vintertid.

Nya blommor, nya färger, men den röda julstjärnan vill nog de flesta ha i alla fall. Och se så glad julbocken blir när vi garnerar krukan med grönkål. Håller julstjärnan även efter Tjugondedag Knut behöver den inte åka ut med julen. Klipp bara bort blommorna och toppa den när den börjar växa, så har du snart en fin och buskig växt.

 

 

Vita julstjärnor
Vita julstjärnor passar bra i den nya trend som förespråkar allt vitt. Och är det inte vitt utanför fönstren får vi ordna vitt inomhus i stället. Stiligt och annorlunda med en stor julstjärna och flera ministjärnor i olika tuffa krukor. Julens röda färg får tomten själv stå för.

Julstjärnor
Foto: Jan Tennek
Arrangemang: Kristina Strand