Julstjärnor
Julens klassiska blommor
Julstjärnan håller fortfarande ställningarna som vår mest köpta julblomma – ungefär 11 miljoner exemplar handlar vi varje år. Det blir ingen riktigt svensk julstämning utan minst ett par av Mexikos heliga blomma, julstjärnan. Att den är en euphorbia, släkt med High Chaparral, kan vi se på den vita mjölksaften som sipprar fram när man bryter av blad eller stjälk. Vad de gamla aztekerna skulle säga om att vi ibland målar över de karakteristiskt röda högbladen med glitter eller trendiga kulörer kan vi kanske låta vara osagt. För aztekerna var rött renhetens färg, och julstjärnan ansågs helig. Idag finns dock alternativ för alla smaker – röd, vit, glittrig eller målade i alla upptänkliga färger.
Amaryllis – Julens stolthet
De första sorterna av amaryllis kom till Europa under 1700-talet från Sydamerika. Men det är framför allt under de senaste decennierna som amaryllisen blivit en riktig "hit" bland julblommorna i Sverige. Egentligen blommar den naturligt på våren, men med hjälp av temperatur och ljus stimuleras lökarna att slå ut till jul. Färgrikedomen har vuxit enormt och amaryllisen finns numera i allt från klassiskt rött och vitt till rosa och tvåfärgade varianter. Dess pampiga uttryck och lättskötta karaktär har gjort den till julens stora prydnadsväxt i många hem.
Julbegonian – en klassiker i ny tappning
Innan julstjärnan tog över var det istället julbegonian som dominerade våra hem. Den korsades fram för ungefär 100 år sedan och var julens storsäljare från 1920-talet ända fram till 1960-talet. Julbegonian trivs allra bäst på en ljus och sval plats, där den kan sätta nya blomknoppar och blomma långt in på vårvintern, ofta fram till mars. På senare år har en ny typ fått stort genomslag: den intensivt röda ’Barkos’, som precis som den traditionella julbegonian klarar att blomma även under årets mörkaste månader.
Trender och tips för julens blomsterprakt
För många svenskar är ändå den klassiska röda julstjärnan det givna valet, även om trender och nya färger gör entré varje år. Och visst ser julbocken extra nöjd ut när vi garnerar krukan med grönkål! Håller julstjärnan sig frisk även efter Tjugondedag Knut så behöver den inte åka ut med julen. Klipp bara bort de gamla blommorna och toppa växten när den börjar skjuta nya skott, och snart har du en dekorativ och buskig växt som kan glädja året om.
Vita julstjärnor passar bra i den nya trend som förespråkar allt vitt. Och är det inte vitt utanför fönstren får vi ordna vitt inomhus i stället. Kombinera gärna en stor vit julstjärna med flera ministjärnor i olika moderna krukor för ett stilrent och annorlunda intryck i vintermörkret. Julens röda färg kan tomten själv stå för!
Foto: Jan Tennek
Arrangemang: Kristina Strand
Blommor i alla färger – julens essens
Den svenska julen är alltså både traditionsbunden och öppen för nya influenser, men få saker bidrar så mycket till julstämningen som våra klassiska julblommor – oavsett om de går i rött, vitt eller glittrigt!