Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julstjärnor

Julstjärnan håller fortfarande ställningarna som vår mest köpta julblomma, ungefär 11 miljoner handlar vi varje år. Det blir ingen riktigt svensk julstämning med mindre än att vi har åtminstone ett par av Mexikos heliga blomma, julstjärnan. Att det är en euphorbia, släkt med High Chaparall kan vi se på den vita mjölksaften. Vad de gamla aztekerna skulle säga om de visste att vi målar över de röda högbladen ska vi kanske inte fundera över. Rött var renhetens färg för indianerna och julstjärnan ansågs helig. I dag är det upp till var och en att välja. Röd, vit, glittriga eller trendigt målade i grälla färger.

De första sorterna av amaryllis kom till Europa under 1700-talet från Sydamerika. Men det är först under de senaste åren som amaryllisen blivit den stora "hiten" bland julblommorna, här hos oss.

Egentligen är den vårblommande, men dessa julblommande lökar har påverkats att blomma. Julbegonian korsades fram för ca 100 år sedan och var julens storsäljare från 20-talet till 60-talet, då julstjärnan tog över. Bäst trivs den på en ljus och sval plats där den sätter nya knoppar och blommar fram till mars. Den "nya" julbegonian har det senaste året blivit den underbart tomteröda 'Barkos', som liksom julbegonian klarar att blomma även vintertid.

Nya blommor, nya färger, men den röda julstjärnan vill nog de flesta ha i alla fall. Och se så glad julbocken blir när vi garnerar krukan med grönkål. Håller julstjärnan även efter Tjugondedag Knut behöver den inte åka ut med julen. Klipp bara bort blommorna och toppa den när den börjar växa, så har du snart en fin och buskig växt.


Vita julstjärnor passar bra i den nya trend som förespråkar allt vitt. Och är det inte vitt utanför fönstren får vi ordna vitt inomhus i stället. Stiligt och annorlunda med en stor julstjärna och flera ministjärnor i olika tuffa krukor. Julens röda färg får tomten själv stå för.


Foto: Jan Tennek
Arrangemang: Kristina Strand

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB