Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julstjärnan i centrum

Från klassiker till trendsättare

Julstjärnorna håller på att bli den senaste dekorationstrenden. Antingen som stilig snittblomma i en vas av metall eller sofistikerad och traditionell som adventsdekoration. Det finns ett stort utbud av form och färger på julstjärnor. Färgsprakande röda eller vackert vita, rosa, gul eller aprikos, två-färgad, spräcklig eller glittrig vilket inspirerar till både ovanliga och oväntade arrangemang kring advent, jul och nyår.

Totalt säljs cirka 9 miljoner julstjärnor i Sverige varje år. Sextio till sjuttio procent av försäljningen sker kring första advent, men julstjärnans säsong sträcker sig från mitten av november till strax efter jul. Namnet julstjärna har den fått på grund av sin form och sin blomningstid. Vill man kan julstjärnorna hållas fina långt efter nyår genom att hålla rötterna relativt fuktiga, dock inte övervattna. Det behövs inget tillskott av gödningsmedel.

Julstjärneplantorna planteras i juli-augusti månad för att vara klara för inför advent. En av odlarna är Rickard Olofsson, Ulriksdals Slottsträdgård.

  • Vit är garanterat det som blir årets färg på julstjärnan, säger Rickard Olofsson. Röd julstjärna passar ju utmärkt till jul medan vita och lite ljusare färger kan användas till advent och efter nyår. Till nyår kan det ju vara kul med den blå eller glittriga varianten av julstjärna.

    Några av de mest populära sorterna är Cortez som finns i både röd, vit och rosa och Snowcap en vit och ljusbladig julstjärna.

    I Sverige finns cirka trettio olika sorter. Förutom den klassiskt röda färgen finns sorter som går i toner från aprikos till ljusrosa, från creme till vitt, med prickiga eller randiga blomblad, eller färgade på konstgjord väg. Det finns även nya former med spetsiga, runda eller ekbladsuddiga blad. Förutom de vanliga storlekarna på julstjärnor som varierar från standarden på 30 cm, till mellan- och minisorter kan man även hitta julstjärnor på hög stam, som buske eller träd.

    Bli en stjärna på skötsel

    • Julstjärnan är mycket lättskött om man bara följer några råd. Viktigast är att aldrig utsätta växten för någon form av kyla, varken av transport eller av fönsterdrag därhemma. Vattna måttligt och låt jorden torka upp mellan vattningarna, så håller sig julstjärnan fin länge, menar Rickard Olofsson, Ulriksdals Slottsträdgård.

  • När man ska välja blomma är det viktigt att välja ett exemplar med gulgröna knoppar. Om blommorna redan har blommat ut eller börjat vissna är risken stor att bladen också kommer att dö snart. Eftersom julstjärnor är känsliga för kyla, se till att de är väl förpackade när de ska fraktas till hemmet. De bör därför inte inhandlas utomhus. Se till att de inte går sönder under hemtransporten, då saften från plantan kan lämna fläckar på löven.

  • Julstjärnan mår bäst av att stå i ett varmt rum. Den ideala platsen är välupplyst och har en temperatur av ca 18-20' C. Blomman tål relativt lite direkt solljus och är också känslig för drag.

  • Rötterna ska alltid hållas relativt fuktiga.

  • Vattna måttligt med rumstempererat vatten. Jorden ska hållas lätt fuktig, julstjärnan gillar inte "blöta fötter".

  • När den blommar behöver man inte gödsla den. Undvik att ställa frukt i närheten, frukt avger etylen som påskyndar plantans åldrande. Om de sköts på följande sätt kan julstjärnorna hållas fina långt efter nyår.

  • Prova gärna att sätta ut julstjärnorna till våren, det kan bli praktfulla bladverk.

    Bevara julstjärnan till nästa år
    Vill man att plantan ska stå kvar som grön växt efter julens slut, klipper man av stjärnan och lämnar 3-4 gröna blad. Toppa de nya skotten ett par gånger så blir plantan kompakt och fin. Att få högbladen (själva blomman) att ändra färg är svårare och fordrar konsekvens. Blomman måste stå i totalt mörker minst tolv timmar om dagen under flera veckors tid.

    Ytterligare tips
    Julstjärna som stilig snittblomma
    Våga beskära en julstjärnekrukväxt och sätt en stjärna ensam i en i smal hög vas eller flera tillsammans i en lägre, rund vas. Eller varför inte lägga en stjärna i en skål.
    För att förhindra att den mjölkaktiga saften rinner ut så kan stjälkarna hållas i varmt vatten några sekunder.

    Måla din egen julstjärna!
    Det här behövs: En vit julstjärna, sprayflaska, hobbylack, allmogefärg.

    Gör så här: 

    1. Täck de gröna bladen så det bara kommer färg på de vita högbladen och tänk på att spraya färg på bladens ovansida, undersidan lämnas omålad så att julstjärnan kan fortsätta "andas".

  • Fyll på önskad färg i sprayflaskan, pumpa upp trycket och spraya rakt uppifrån. Spraya på ett lager lack när färgen torkat.

    Julstjärnans historia
    Julstjärnan (Euphorbia pulcherrima poinsettia) har runt om i hela Europa blivit en årligt återkommande följeslagare under vintermånaderna och då främst i juletid. Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico, där den kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blommor. Där växer den vilt och blir upp till en fem meter hög buske, liksom i Karibien, på Kanarieöarna och Madeira.

    Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun. Bladen användes som rött färgämne och växtsaften som febernedsättande medicin.

    Julstjärnan hittade sin väg ut ur landet när USA:s förste ambassadör i Mexico, Joel Poinsett, på 1830-talet lyckades stjäla med sig några sticklingar till USA där den spreds till botaniska trädgårdar och började förädlas. Som tack fick plantan namnet poinsettia på engelska. Den första julstjärnan nådde Europa i början av 1900-talet.

    I Sverige fick den sitt stora genombrott på 1960-talet, då försäljningen tog fart.

    Egentligen borde julstjärnan kallas vinterstjärnan. De tidigaste blommande arterna börjar blomma redan i oktober och man kan njuta av vissa sorter långt in på vårkanten. En sak är dock säker; över hela västvärlden förknippas julstjärnan med julen.

    Julstjärneodlarna i Europa samarbetar för tredje året i rad med projektet "Stars for Europe". Projektet genomförs i 16 länder med både såväl gemensamma pressaktiviteter som specifika lokala aktiviteter. Syftet är att stärka bilden av julstjärnan, både som den självklara julblomman men också som en variationsrik dekoration som passar vid alla möjliga tillfällen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB