Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julstjärna

Namn: Julstjärna (Euphorbia pulcherrima)

Familj: Euphorbiaceae, törelväxter.

Ursprung: Mexiko.

Färg: röd, vit, rosa, aprikos, marmorerad.

Beskrivning: Euphorbia – från grekiskans euforbion, en buske med mjölksaft.
pulcherrima – mycket vacker.

Bakgrund: Den vilda julstjärnan är en flera meter hög buske men genom förädling och med hjälp av odlingstekniska metoder har man lyckats få fram en vacker krukväxt. De röda bladen, som liknar kronblad, är i själva verket något som kallas för högblad, de verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. Julstjärnan finns tillgänglig i handeln från slutet av november och under december och är en typisk slit-och-släng blomma. Det är förstås möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, men då främst som grön växt. För att den ska blomma behöver den 14 timmars obruten natt och ljusa dagar i 6 – 7 veckor, förhållanden som kan vara något mariga att få till hemma.

Egenskaper: Eftersom julstjärnor inte tål kyla bör de vara ordentligt inslagna när man tar hem dem från affären. Köp aldrig julstjärnor som stått ute, t.ex. på torget.

Placering: Julstjärnan placeras mycket ljust och soligt, men ska skuggas lätt i söder. För höga temperaturer kan göra att växten tappar bladen också för kalla förhållanden, under +15°C, orsakar bladfall. Om växten står ljust håller färgen på högbladen bättre.

Sorter: Många sorter finns. Några som skiljer sig från mängden är 'Winter rose', 'Sonora White Glitter' och 'Jester'. Den förstnämnda är exklusiv och har krusiga högblad, den är vanlig som mini-julstjärna. 'Sonora White Glitter' är röd med vita fläckar och 'Jester' har formen av en jokerhatt.

Skötsel: Jorden ska hållas lätt fuktig med ljummet vatten, kallt vatten bör undvikas helt. Vid bevattning ska jorden vattnas igenom ordentligt och torka upp lätt där emellan, men jorden får aldrig torka ut helt. Tillförsel av näring är inte nödvändigt. Om växten sparas efter säsong kan en svag dos näring tillföras under perioden vår till höst. Kyla och drag ska undvikas helt.

Kuriosa: Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico, där den kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blommor. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun.


Julstjärna
Fotograf: Anna Skoog

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB