Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julrosor att längta till!

Julrosor är speciella, de inger ett hopp om att våren och sommaren är påväg. Att ljuset börjar att komma. Det kanske känns lite konstigt att tänka på vårblomning just nu när man försöker hålla fast vid de sista fina dagarna och inte alls har lust att tänka på snö eller regn. Men som med allt annat inom trädgård måste man vara steget före. Det man vill ha till våren är det hög tid att plantera nu. Och jag kan lova er att ni kommer inte bli besvikna. Man kan inte bli besviken på en Julros.

Text och Foto: Anna Theorin

Man kan säga att det finns ca 22 stycken arter inom Julrossläktet Helleborus,men det är långt ifrån alla som man har till försäljning. Det som brukar säljas är tre stycken förädlade sorter (H. x ericsmithii, H. x hybridus och H. x  nigercors.) och den vanliga vita julrosen H. niger. Sen finns det otaliga korsningar mellan dessa och utbudet blir större för varje år, till glädje för oss alla!

Julrosorna börjar att blomma tidigt, vissa redan när snön ligger kvar och vissa lite senare på vårvintern. Allt beror på när vårsolen tittar fram och om tjälen gått ur jorden än. Men oavsett exakt när din julros blommar så kommer den blomma tidigt. Ungefär samtidigt som de tidiga lökarna gör. Julrosor vill stå i halvskugga och gärna i lite woodlandliknande rabatt med silande ljus. Man kan ha dem i sol också men de gör sig bäst i lite skuggigare delar av trädgården.

Jurosor är känsliga för blöt jord, de vill inte stå på en fuktig växtplats och om man har dem i kruka måste man se till så inte hela rotsystemet står i vatten om det regnar mycket. Använd gärna mycket dränering längst ner i krukan. Däremot kan man behöva hjälpa till på traven med vattningen under sommaren då får nämligen Julrosen inte torka ut.

När man väl planterat en julros brukar de klara sig själva, det är inte krävande växter rent skötselmässigt men vissa småsaker kan man göra för att få ut så mycket som möjligt av sin julros. Ta bort de vissna eller halvvissna bladen på våren, på det sättet minskar man sjukdomar och själva blomman får chansen att komma fram mer. Man ska även gödsla med organiskt material på våren och gärna tillföra mullämnen om man har en lite lerigare jord.

Jag blir så glad när jag ser julrosor. De får en verkligen att känna att våren är här. Sen är det så fint att ha i perennrabatten. Tänk er om ni sätter Julrosor som första blommande perenn och sen Oktoberstormhatt som sista blommande perenn. Det betyder att ni har blomning ca 8 månader om året om ni har perenner och lökar som blommar mellan dessa två. Det är inte så dumt :) Detta gäller såklart om man bor i lite lägre zon, men det hade varit kul att få veta hur länge ni som bor i högre zon kan sträcka ut blomningsperioden!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB