Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julklappsböcker för trädgårdsmänniskor

Nu närmar sig julen och med den frågan om vad man ska ge vännerna i julklapp. Böcker är ju alltid välkomna, särskilt nu under vintern när man inte kan vara ute i trädgården och påta. Men man kan drömma sig bort till varmare tider genom att sitta med en underbar bok om trädgård och livet i den.

Jag kommer här med några förslag om passande presentböcker till en trädgårdsvän!

Mata fåglar i trädgården
*Damm förlag 2007
Lars Serrislev
ISBN 9173510254*

Till en trädgård hör förstås småfåglarna och de är trevligt sällskap, både när de nyfiket följer dig på våren och sommaren när du jobbar i trädgården och hjälper dig att bli av med ohyra i växterna och nu under vintern, när de söker mat och skydd mot vinterns vindar hos dig.

Denna praktiska handbok presenterar i ord och bild 39 fågelarter som brukar besöka trädgården. Du lär dig att känna igen dem och får också goda råd om vilken mat de gillar och får svar varför fröblandningar resulterar i onödigt spill. Du får veta hur foderplatsen bör placeras, hur du gör trädgården attraktiv för fåglarna och samt hur du bygger fågelholkar som passar dina små besökare. Svar på frågor som om man ska mata fåglar bara på vintern och vad händer om man slutar mata dem, får man också.

En vacker och trevlig presentbok till både trädgårds- och fågelvännen!

Trädgårdens djur
*Prisma 2005
Lars Imby
ISBN 91-518-4099-5*

Detta är den första helsvenska bestämningsboken på djur som man kan påträffa i trädgården - allt från däggdjur till daggmaskar.

Boken vänder sig till alla som vistas i trädgården - från vetgiriga skolbarn som ser en pytteliten mus kila uppför ett grässtrå till trädgårdspåtaren, som just har påträffat ett okänt "kryp" på sina växter. Med bokens närmare 600 beskrivna arter, de flesta illustrerade i färg, är chansen stor att man kan identifiera djuret i fråga.

Det finns ju mängden av djur som man faktisk kan stöta på i trädgården eller i närmiljöer. I boken är djuren systematiskt grupperade med artpresentationer som redogör för de synliga kännetecknen för just den aktuella gruppen.

En bra julklapp för den som vill känna djuren i sin omgivning.

Förälskad i rosor
*B Wahlström 2007*
*Ulrika Grönlund
Foto: Anna Clarén
ISBN 978-91-32-33413-9*

Det kan sägas redan i inledningen: detta är en underbar presentbok till rosälskaren! Den är en kärleksförklaring till rosen med underbara bilder att drömma sig bort med!

Men boken är inte bara vacker, den är en bra idébok också. Förutom att presentera ett antal odlingsvärda rosor och ge råd om beskärning, plantering, skötsel, skadedjur och sjukdomar, finns här berättelser om rosornas fascinerande historia. Här finns också tips om hur man med hjälp av andra växter skapar den vackraste rosenrabatten, ljuvliga bilder från en rosenberså och hur man gör den, hur man kan använda rosor i maten, vid dukning och som dekoration. Man får till och med tips om vad man kan göra av sin sönderslagna kaffekopp med rosenmönster!

Orkidéer - en förälskelse.
Välja, vårda, njuta av...
*W&W 2007
Anders Kjaer
ISBN 978-91-46-21463-2*

Orkidéerna tillhör naturens vackraste skapelser och många är vi som är förälskade i dem! Och inte behöver man vara proffs med ett noga reglerat växthus för att lyckas! Det finns orkidéer som trivs alldeles utmärkt hemma hos oss.

Denna bok presenterar 15 släkten, och inte bara de i handeln vanligaste släktena Cattleya och Phalaenopsis utan man visar även mera ovanliga arter och hybrider av både markväxande och epifytiska (=växer uppe i träd) orkidéer.

Man berättar hur de olika släktena trivs med avseende på växtplats, hur de bör placeras i hemmet, vad de gillar för ljus, temperatur och vattning, vilken sorts jord och krukor de bör ha och slutligen hur de blommar.

I slutet av boken finns en redovisning av metoder för förökning och skötsel. Man får veta hur man håller dem friska och får dem att blomma om och hur man kan inreda med dem.

Självklart är det många vackra bilder; Det vore väl omöjligt att skriva en orkidébok utan sådana, då man har så underbart vackra "fotomodeller" som orkidéerna är.

Klart att den sanna orkidéälskaren ska få denna som julklappsbok!

Älskade pelargoner
- en samlarens anteckningar
*W&W 2007
Veronica Wägner
ISBN 978-91-46-21602-5*

Klart att även pelargonmänniskan ska få sin julklappsbok - här är den! Men den är en mycket njutbar bok även för andra, inte bara för pelargonälskaren!

Boken är skriven av en passionerad pelargonsamlare, som i början inte alls själv förstod att hon var en samlare! Med humor och självironi berättar hon mycket personligt om vad som hände när hon drabbades av pelargonfebern.

Hon berättar också om ett flertal sorter som hon har letat fram och odlat, deras historia, ursprung och hur hon försökt få fram vem som var den tidigaste kända innehavaren eller upphovet till sorten ifråga. Många av pelargonerna visas också med författarens egna vackra bilder.

Man får följa pelargonsäsongen från våren till hösten och vintern och får tips om vad man ska företa sig till med pelargonerna under de olika årstiderna.

I slutet av boken finns ett kapitel om skötsel, förökning och tips och pelargonernas hälsohörna. Några matrecept med pelargoner får man också - om man nänns äta upp dem!

Japansk trädgård på svenska
*Prisma 2006
Texter av landskapsarkitekt Adrian Domines, arkitekterna Ulla Kastrup och Björn Sjunnesson.
Foto: Helen Pé.
ISBN 91-518-4748-5*

Detta är en mycket vacker idébok om hur man kan skapa en japaninspirerad stil i den svenska trädgården. Den är ingen instruktionsbok om hur man gör, utan en härlig inspirationskälla. Och som en sådan, är den förstås en utmärkt bok att ge bort i julklapp till både trädgårdsvännen och japanentusiasten. Varför inte göra ett mystiskt paket tillsammans med en flaska sake...

Boken innehåller en skön blandning av haikudikter, recept, tankegivande texter och en mängd underbara bilder som gör att boken blir en intressant samling idéer att hämta inspiration av.

Man får veta grundtankarna inom den japanska trädgårdsdesignen och se exempel på japanernas sätt att hämta idéer från naturen och använda dem i den egna trädgården.

Wabi är ett japanskt uttryck för att se skönheten i det enkla och man visar många vackra exempel på det, liksom på sabi, som är elegansen i ett gammalt, slitet föremål.

Boken visar också att det finns många likheter mellan den japanska och den svenska naturen och växtligheten som man kan använda.

Trädgårdens blommor från vår till vinter
*Ica bokförlag
Bertil K Johanson
ISBN 978-91-534-2660-8*

Detta är en vacker fotobok, där författaren även har skrivit den personliga, men inte så omfattande texten om inte så ovanliga växter.

Som sig bör börjar han med vårens skiraste småblommor, fortsätter genom den framskridande våren till försommaren, via hög- och sensommaren till förhösten och hösten och till slut är man på tröskeln till vintern. Men alltid hittar han något vackert att fotografera!

Denna är en passande julklappsbok när man längtar något vackert att fästa blicken på. Som sagt, innehåller boken många vackra bilder som gör att man gärna tittar i den flera gånger.

Linnés brudkammare
*Artéa Förlag 2007
Pauline Snoeijs
ISBN 978-91-85527-05-2*

Som hyllning till Linné och hans 300-årsjubileum kan man även ge en julklapp i hans anda.

Författaren är professor i ekologisk botanik vid Uppsala universitet och som sådan, en av Linnés efterträdare i ämbetet.

Hon har tagit med Linnés egna teckningar på vilda växter från boken "Flora Suecia" från 1755. Det finns dock även författarens egna foton på ett antal odlade växter i Sverige och utomlands. Hon har tagit mycket närgångna foton på blommornas könsorgan på sin konstnärliga resa genom Linnés sexualsystem för växter. Bilderna är fantastisk vackra i sina lysande färger och texterna finns både på svenska och engelska, så boken passar även att ge till den som inte talar svenska.

Svenska träd
*Upptäck, känn igen och använd
Prisma 2007
Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf
Foto: Maj-Britt Rehnström
ISBN 978-91-518-4602-6*

Denna trio som gjort boken Svenska träd vill göra oss uppmärksamma på hur träden skiftar karaktär under årstiderna, få oss att lägga märke till deras knoppar, skott och frukter och lära oss att använda dem.

Pelle Holmberg är en av våra mest kända biologer och folkbildare med många andra böcker bakom sig. Han har skrivit den allmänna texten om varje träd. Man får bl.a. veta trädens olika invandringhistoria till vårt land, t.ex. att granen är det enda träd som gjort sin utbredning från norr till söder! Vi får en presentation av nästan alla 22 trädslag vi har i Sverige, från al till tall.

Marie-Louise Eklöf är en etablerad örtterapeut som bl.a. arbetat med hälsobehandling med örter. Hennes del i boken är alla recept och behandlingar man kan använda träd till. Hon berättar om hur man gör teer, infusioner, dekokter, omslag, oljor eller tinkturer av växtdelar eller av trädens rötter, frö eller bark.

Maj-Britt Rehnström är reportagefotograf med särskilt intresse för natur och växter. Hennes vackra foton visar både varje träds allmänna karaktär och dess speciella kännetecken, som blad, blommor, frukter och bark.

Boken innehåller också två sidor lästips om andra trädböcker. Till sist finns ett register som sig bör.

En vacker och intressant presentbok för den som vill lära mer om våra svenska träd.

Trädgårdskalendern
*Ordalaget 2007
Ingrid of Sandeberg, Stella Westerlund, Annika Åberg
ISBN 978-91-85465-12-5*

En trädgårdskalender måste man väl hitta under granen!?

Denna underbart vackra och inspirerande bok är en praktisk hjälpreda där man kan dokumentera sitt trädgårdsliv dag för dag, vecka för vecka. Varje månad får man också tips på vad man kan göra i trädgården, växthuset eller bland krukorna och så får man en samling läckra recept som tar tillvara det som just då finns i trädgården eller i naturen.

Ingrid of Sandebergs vackra illustrationer gör boken extra njutningsfull.

Blommor
*Ordalaget 2007
Jan-Öjvind Swahn
ISBN 978-91-85465-30-9*

Jan-Öjvind Swahn är en av de Lärda i Lund, f.d. professor i folkloristik och stor kännare av kulturhistoria.

Nu har han gjort en hyllning till blomman! Läsaren får följa med på en resa genom historien i blommans tecken. Man får läsa om 1600-talets galna tulpanbörser, rosens väg till Europa och vitsippans betydelse för den svenska allmogen.

Här berättar han på sitt unika sätt och visar upp blommor i heraldiken, blomsterbokmärken, dikter, visor och citat om blommor och mycket mer.

En läcker liten bok att lägga under granen till den historieintresserade blomsterälskaren.

Gotländska trädgårdar
*Historiska media 2007
Stella Westerlund
Foto: Katarina Grip Höök
ISBN 978-91-85507-18-4*

För första gången får vi i den här boken ta en titt på en rad kända och okända gotländska trädgårdar, från Fårö i norr till Sudret i söder. Att odla på Gotland är mycket speciellt. Man har den milda zonen 1 eller helst skulle man väl säga 0, med varma, långa somrar på grund av det omgivande varma havet. Ön är något isolerad och har sin kalkrika grund, saker som har gett ön en alldeles speciell flora.

Boken börjar med att berätta om historiska miljöer och om trädgårdskulturen som vuxit fram där.

Man berättar förstås om de kända trädgårdarna som Roma kloster och kungsgård, prinsessan Eugénies Fridhem, Muramaris och DBW i Visby och Krusmyntagården i Brissund.

Men där finns ju så många flera, även privata, trädgårdar, som är mycket sevärda och öppna för besökare. Det finns även många gamla präst-, biskops- och klostergårdar som numera är museigårdar.

Boken får mig att börja allvarligt fundera på att besöka Gotland nästa sommar, jag vill ju se allt det vackra som man berättar om!

Alltså en bra inspirations- och resehandbok för den som vill göra en skön sommarresa!

Krukboken
*Prisma 2007
Christel Kvant
ISBN 978-91-4165-6*

Som författaren säger själv i inledningen, gör krukan oss alla till jordägare. Så även den som saknar trädgård kan ändå odla i kruka - på balkongen, uteplatsen eller på fönsterbrädan. De är också till tröst för oss alla odlare som längtar efter jord under naglarna - man kan alltid pyssla med krukväxterna!

Denna bok träffar rätt i tiden även nu under vintern, så den är en bra julklappsbok. Författaren och många andra, inklusive mig, älskar krukor i allmänhet och lerkrukor i synnerhet.

Så det är trevligt att läsa om både krukans historia och om två nutida krukmakare, Lisa Wohlfart och Jante Schenz, som håller traditionen vid liv.

Man presenterar också två användare, Lars Hedström och Ulf Nordfjell, som med sina fina arrangemang gör krukorna rättvisa.

Förutom detta, finns många andra trevliga kapitel att läsa, som Krukor andas och dricker, Krukor i den flexibla trädgården, Krukor på balkong och terrass och inte minst viktigt, Vinterförvaring på olika sätt. Och naturligtvis finns det många vackra krukarrangemang att bli inspirerad av.

Vackra foton kompletterar den trevliga texten, så boken är både rolig att läsa och skön att titta på!

Våra älskade torpväxter och hur vi odlar dem
*Prisma 2007
Inga Wallenquist
ISBN 978-518-4723-8*

Här är en passande julklappsbok till vännen som blivit med torp.

Ofta hittar man ju redan en hel del torparväxter vid gamla boplatser, men man kanske vill komplettera rabatterna med tidstypiska växter, som är både lättodlade och tåliga. Det syns ju också på gamla torpställen där huset sedan länge är borta, men växterna lever i högsta välmåga.

Författaren berättar personligt och engagerande om några av de vanligaste torpväxterna och deras kulturhistoria. Hon tar upp ett 40-tal växter, visar dem i bild i vackra torpmiljöer och ger anvisningar om odling och förökning.

En blommande trädgård
*- färg och form i rabatten
Ica bokförlag 2007
Yvonne Dengin
Foto: Nina Dreyer Hensley
ISBN 978-91-534-2843-5*

Den norska trädgårdsdesignern Yvonne Dengin berättar engagerat om vad som fungerar i fråga om färger, former, proportioner, harmonier och kontraster, men varnar också för vad som inte fungerar.

Hon ger praktiska tips om vad man bör tänka på, vad som rör till och vad som lugnar ner i en rabatt. Hennes personliga favoriter präglar förstås i viss utsträckning exemplen i boken, men det är ju vackra växter så de kan säkert vara till nytta även till andra.

Först handlar det om trädgårdens gröna stomme med träd, buskar m.m. och sedan behandlar man varje blomfärg för sig med många exempel på växter i olika höjder och som blommar vid olika årstider.

Planteringsplan och grundarbete behandlas också grundligt: "Man bör ha en plan innan man sätter spaden i jorden" som hon säger.

Kapitlet om Växtjakten är väl så roligt, här behandlas olika sätt att skaffa växter!

Boken är full av läckra foton, både av trädgårdsmiljöer och växter.

Boken avslutas med ett digert register på både växter och saker som man har behandlat i boken.

Trädgårdens färger
*Skapa skönhet året om
Prisma 2007
Sanna Töringe
Foto: Helene Toresdotter
ISBN 978-91-518-4355-1*

Ytterligare en läcker bok om färg och form i trädgården, men denna bok har vikten på just färg.

Färgerna presenteras med måleriska rubriker, eller vad sägs om "Randiga som tigrar eller fläckiga som leoparder" eller ”Vitt som körsbärsblom och jungfruros”.

Ett kapitel berättar om komposition och planering med dess olika aspekter och hela boken genomsyras av vackra, förföriska foton. En skön upplevelse att både få och ge bort som julklapp!

Jul i Göteborg
*Berättelser om julen i Göteborg med omnejd - från fattigkvarter till herresäten - från förr till nu
Warne Förlag 2007
ISBN 978-85597-05-5*

Här kommer den riktiga julboken för alla med anknytning till Göteborg med omnejd. Och varför inte för andra också - boken är en fröjd för vem som än tittar i den. Den är ett underhållande kulturhistoriskt dokument, men också en stilfull bok att ha framme på soffbordet för julgästerna att titta i.

Det finns många julberättelser i denna stad, som numera stoltserar med benämningen Julstaden Göteborg.

Förordet är skrivet av f.d. chefen för Göteborgs Stadsmuseum, Gunnar Dahlström.

I boken samlas 19 olika berättare med anknytning till Göteborg och var och en har skrivit sin julberättelse. En samling som denna har väl aldrig förr ställts ihop om en svensk stad.

När nu sådana celebriteter som Leif Mannerström skriver i boken, finns det förstås flera läckra julmatrecept att pröva på också.

Läsaren får uppleva julförberedelser i både Länsresidenset och på slott och herresäten i stadens omnejd, som Gunnebo slott, Nääs slott, Jonsereds herrgård och Tjolöholms slott. Även här får man kika på matsidan och får möjlighet att laga några speciella läckerheter.

Det finns många vackra foton denna bok, för fotografen Håkan Berg har varit runt med sin kamera i stadens äldre miljöer i juletid.

Men det finns också många andra vackra bilder, som nostalgiska, gulnade arkivfoton med unikt, gammalt bildmaterial och julillustrationer gjorda av tecknare för länge sedan, t.ex. Jenny Nyström.

Alltså en mycket fin bok att ta fram inför julen och bli invaggad i en skön julstämning. Eller varför inte ge bort boken i julklapp till alla nära och kära man önskar julefrid!


Mata fåglar i trädgården
*Damm förlag 2007
Lars Serrislev
ISBN 9173510254*


Trädgårdens djur
*Prisma 2005
Lars Imby
ISBN 91-518-4099-5*


Förälskad i rosor
B Wahlström 2007
*Ulrika Grönlund
Foto: Anna Clarén
ISBN 978-91-32-33413-9*


Orkidéer - en förälskelse
Välja, vårda, njuta av...
*W&W 2007
Anders Kjaer
ISBN 978-91-46-21463-2*


Älskade pelargoner
- en samlarens anteckningar
*W&W 2007
Veronica Wägner
ISBN 978-91-46-21602-5*


Japansk trädgård på svenska
*Prisma 2006
Texter av landskapsarkitekt Adrian Domines, arkitekterna Ulla Kastrup och Björn Sjunnesson.
Foto: Helen Pé.
ISBN 91-518-4748-5*


Trädgårdens blommor från vår till vinter
*Ica bokförlag
Bertil K Johanson
ISBN 978-91-534-2660-8*


Linnés brudkammare
Artéa Förlag 2007*
Pauline Snoeijs
ISBN 978-91-85527-05-2*


Svenska träd
*Upptäck, känn igen och använd
Prisma 2007
Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf
Foto: Maj-Britt Rehnström
ISBN 978-91-518-4602-6*


Trädgårdskalendern
*Ordalaget 2007
Ingrid of Sandeberg, Stella Westerlund, Annika Åberg
ISBN 978-91-85465-12-5*


Blommor
*Ordalaget 2007
Jan-Öjvind Swahn
ISBN 978-91-85465-30-9*


Gotländska trädgårdar
*Historiska media 2007
Stella Westerlund
Foto: Katarina Grip Höök
ISBN 978-91-85507-18-4*


Krukboken
*Prisma 2007
Christel Kvant
ISBN 978-91-4165-6*


Våra älskade torpväxter och hur vi odlar dem
*Prisma 2007
Inga Wallenquist
ISBN 978-518-4723-8*


En blommande trädgård
*- färg och form i rabatten
Ica bokförlag 2007
Yvonne Dengin
Foto: Nina Dreyer Hensley
ISBN 978-91-534-2843-5*


Trädgårdens färger
*Skapa skönhet året om
Prisma 2007
Sanna Töringe
Foto: Helene Toresdotter
ISBN 978-91-518-4355-1*


Jul i Göteborg
*Berättelser om julen i Göteborg med omnejd - från fattigkvarter till herresäten - från förr till nu
Warne Förlag 2007
ISBN 978-85597-05-5*

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB