Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julklappsböcker för trädgårdsfolket

Julen närmar sig med jättekliv och med det kommer frågan upp om vad man ska ge den trädgårdsälskande maken/makan och de grönfingrade vännerna i julklapp.

Böcker är ju alltid välkomna, särskilt nu under vintern när man inte kan vara ute i trädgården och påta. Men man kan drömma sig bort till varmare tider genom att sitta med en underbar bok om trädgård och livet i den. Årets skörd av trädgårdsböcker är lika diger som den har varit under några år nu. Det kommer böcker om alla möjliga aspekter i trädgårdslivet.

I år kanske det inte har kommit så många böcker om just växterna i trädgården, däremot många med idéer om hur man dekorerar och inreder trädgården, om planering och design. Dessutom har det kommit flera vackra böcker med underbara bilder som man kan läsa som en skönlitterär och konstnärlig upplevelse, från pärm till pärm.

Här kommer några förslag om passande presentböcker!

Först presenterar jag några design- och idéeböcker:

Trädgårdsdesign
För små och stora trädgårdar
Helena Åhlund
Natur & Kultur, 2008
ISBN 978-91-27-02635-3

Boken innehåller "allt" man behöver veta för att planera sin trädgård vare sig man ska anlägga en helt ny trädgård från början eller utveckla en befintlig. Boken vänder sig i första hand till en nybliven trädgårdsägare, men visst kan även den som "bott" länge i sin trädgård finna mycket användbart.

I form av tydliga "Arbetsrutor" leds man fram i konsten att göra en trädgårdsritning, skapa mysiga uterum, välja växter, arbeta med vattenobjekt, möblera trädgården, ordna med belysning, hur trädgården förändras under året och mycket annat.

Man beskriver olika trädgårdstyper och kommer med idéer om hur man skapar en trädgård som passar just den egna stilen. En modern, minimalistisk trädgård har ju en helt annan design och ett annorlunda växtval än en gammaldags torparträdgård.

Man får också tips för en trädgård som är vacker året om med blommor och buskar som passar för de olika årstiderna.

12 trädgårdar
med Linnéträdgården från Chelsea Flower Show
Ulf Nordfjäll
Prisma 2008
ISBN 978-91-518-5043-6

Ulf Nordfjell och hans arkitektoniskt utformade trädgårdar har blivit uppmärksammade både i Sverige och internationellt. Här visar han 12 av sina skapelser och förmedlar sin stora kunskap om design, växtval och om förhållandet till den omgivande naturen.

Boken innehåller de mest skiftande trädgårdar. Allt från den supermoderna Villa Solberget med trä, granit, skiffer och stål på ett soligt berg och med växter i glänsande stålcylindrar till den hemlighetsfulla, naturnära Skogens trädgård i Ockelbo. Även den guldmedaljbelönade Linnéträdgården från Chelsea Flower Show, som numera finns i Göteborgs botaniska trädgård, är med.

Den engelske trädgårdsfotografen Jerry Harpur har tagit de vackra bilderna som väl kompletterar Ulfs berättande. De förmedlar årstidernas växlingar och visar trädgårdarna i både helhet och detalj.

En mycket vacker presentbok till den som är trädgårdsdesignintresserad eller varför inte till en själv!

Kreativa kvadratmeter
Skapa en personlig miljö i trädgården
Ulrika Grönlund, Cecilia Eklund, foto Gunnar Nydrén
ICA Bokförlag 2008
ISBN 978-91-534-2981-4

Denna bok vänder sig främst till den som vill förnya sin trädgård och få den mer personlig. Det finns förslag från en liten radhustäppa till en stor villaträdgård.

Enkla tips blandas med mer avancerade arbeten, från att göra om trädgårdens golv som trädäck och stenytor till att formklippa förvuxna vintergröna växter.

Egna kapitel ägnas också åt sittplatser, vattenblänk, spaljéer, staket och väggar, dekoration och barnens trädgård. Vackra, lustfyllda bilder kompletterar.

101 idéer för
En lustfylld trädgård
Ragna Herrgård
Semic 2008
ISBN 978-91-552-3663-2

Boken innehåller en rad inspirerande idéer om hur man kan dekorera i trädgården. Man skapar fantasifulla arrangemang av blad och blommor, kvistar och mossa, stenar, prydnadsföremål och till och med fågelägg.

Dessa arrangemang är i många fall tänka som en festsmyckning eller en kul detalj under en sommar, inte som ett bestående del av trädgården, även om sådana också finns.

De vackra bilderna är tagna av författaren och skapar onekligen sommarlängtan!

Några hur-man-gör-böcker har det också kommit ut, t.ex. denna:

Trädgårdsskolan
Eva Hernbäck med vackra illustrationer av Iann Eklund Tinbäck
Prisma 2008
ISBN 978-518-5019-1

Om den förra boken var omfattande och handfast, är denna lilla bok, som började som en artikelserie i Dagens Nyheter, desto mindre både konkret och till innehållet. Den innehåller dock de mest elementära baskunskaperna: grundlektioner om jord, planering, växtval, förökning och beskärning för att nämna några. Men där finns även idéer och inspiration och författarens egna erfarenheter. Boken avslutas med en liten lista på sysslor månad för månad under trädgårdsåret.

Kanske en presentbok till en nybliven trädgårdsägare som inte ännu har hunnit sätta sig in i ämnet?

Till den som anlägger uteplats eller andra byggnationer i trädgården kan dessa böcker passa:

Uteplatser
Andi Clevely
Forum 2007
ISBN 978-91-37-13074-3

Denna engelska trädgårdsmästare har varit anlitad för såväl stora slottsparker som mindre villaträdgårdar. Han har skrivit ett flertal trädgårdsböcker.

Boken Uteplatser är precis som titeln antyder, en idébok om hur man kan anlägga olika sorters vistelseplatser i sin trädgård. De behöver inte alls vara i samband med huset utan kan vara "fristående" mysiga platser inne i trädens skugga eller på stranden.

Boken ger inspiration och handfast handledning för byggande av olika typer av trädgårdsrum, både stora och små. Här behandlas planering, materialval, form, markbeläggning, avskiljare, ljussättning och möblering. Ett stort utrymme ägnas åt plantering och skötsel av miljöskapande växter.

Boken har självklart en engelsk vinkling, särskilt när det gäller växtvalet, men den är mycket intressant även för oss genom att tillföra nya infall och idéer om hur man kan göra. Den även hos oss numera så populära badtunnan har t.ex. bakats in i ett trädäck på en takterrass i stan! Varför inte!

En idé- och lustläsningsbok för den som är road av trädgårdens byggnationer.

Utomhusprojekt
Husägarens stora handbok
Leif Qvist
Prisma 2008
ISBN 978-91-518-4893-8

Här kommer en "trädgårdsbyggnationsbibel" som innehåller över 100 projekt! Den är en komplett bok för alla som vill bygga något i sin trädgård.

Boken börjar med en rundvandring i en italiensk trädgård för att ge inspiration. Sedan följer ett kapitel om hur man planerar in olika byggnationer i sin egen trädgård, liten eller stor.

I följande kapitel får man lära sig att snickra allt från möbler till förstukvistar och bodar, gjuta i betong, bygga uteplatser i olika material, anlägga pool- och dammområden, grillplatser, plank, murar och mycket mer.

En mycket inspirerande bok för den som vill göra mer av sin trädgård!

Staketboken
Dag Thorstensen
Forum 2007
ISBN 978-91-37-12940-2

Om det saknas inhägnad eller grind till din trädgård, kan denna bok vara precis den inspiration som behövs. Här ges konkreta råd om hur man planerar och bygger en passande inramning.

Innan man sätter igång, går man igenom vilka lagar och regler som finns angående staket, plank och murar. Man fortsätter med planering och förklarar olika grundläggningsmetoder, material och konstruktioner och senare underhåll av dessa.

Boken vänder sig till hemmasnickaren och bilderna och teckningarna är mycket tydliga.

Vatten i trädgården
Andi Clevely
Forum 2008,
ISBN 978-91-37-13075-0

Är det våta arrangemang man drömmer om att göra, tar denna bok upp alla aspekter av vatten. Den berättar om valet av bästa platsen för en damm, formgivningen, material, byggandet och skötseln. Naturligtvis avhandlas även lämpliga växter och hur man utformar omgivningen till en rofylld, vacker plats.

Men boken berättar också om hoppande bäckar, bubblande fontäner och stillastående, små vattenblänk. Broar och däck över vattendrag avhandlas också. Bilderna är mycket tydliga och vackra och instruktionerna lättfattliga, så även en nybörjare klarar att arbeta efter dem.

Trädgård i stan
Andi Clevely

Forum 2008
ISBN 978-91-37-13184-9

Samma engelska författare som för den ovan nämnda boken om Uteplatser. Denna bok ger idéer om hur man gör det bästa av uteplatsen, balkongen och små trädgårdar i stan. Läckra bilder och handfasta råd, men en del lite väl exotiska för vårt klimat. Men klimatet blir ju varmare, sägs det...

Odla i krukor
Andi Clevely
Forum 2008,
ISBN 978-91-37-13185-6

Ytterligare en bok från samma författare som för Vatten i trädgården och Trädgård i stan, denna gång om hur man odlar olika sorters växter i krukor utomhus. Allt från exotiska citrus och fikonbuskar till örter och sommarblommor.

Flowerpower hele året
Kira Brandt
Olivia 2008
ISBN 978-87-567-8341-5

Är man road av blomsterarrangemang, så är denna vackra, danska bok något att ha. Boken beskriver enkla arrangemang under hela året, från tidiga vårvintern till senhösten och julen. Kombinationer är unga och ofta oväntade, ibland också man-tager-vad-man-haver, som under den tidiga våren.

Varje bukett förklaras med en lista på material och en noggrann beskrivning om hur man gör samt förstås bild på den färdiga buketten. Men där finns också många läckra blombilder bara till lyst. Språket är danska men det är lättfattligt så man förstår.

Till en trädgård hör djur och fåglar. Här en bok om djurspår.

Djurspår
Verner Frandsen
Prisma 2007
ISBN 978-91-518-5013-9

En snöig morgon kommer man ut i sin trädgård och får se ett spår leda ut till skogen. Vem är det som har gästat oss under natten? Eller så frågar det vetgiriga barnet vilka fåglar som har lämnat alla spåren runt matstället.

Djurspår är en praktisk handbok som hjälper oss att tolka de spår som vilda djur lämnat efter sig i naturen: fotspår, spillning, bo- och ätplatser och revirmarkeringar.

Djur och fåglar från hela Norden finns med. Man ser dels tydliga teckningar om spårserier som olika djur har lämnar efter sig, dels foto på snön med samma spår. Ett avtryck av en mansstövel finns ibland med som mått, annars finns en linjal med på bilderna.

En bra bok för de vetgiriga unga eller naturintresserade vuxna! Man kan bli en naturdetektiv på kuppen!

Lustläsning och drömmar

Drömträdgårdar
inspiration & idéer för din trädgård
Pia Mattsson, foto Helene Toresdotter, ritningar Anders Skoog
ICA, 2008
ISBN 978-91-534-2883-1

Den här boken presenterar nio trädgårdar med olika karaktär, en av dem är Medelhavsträdgården som det även finns en egen bok om. Alla visas med planritning och med läckra bilder. Några närbilder på växter finns också med, med fakta och skötselråd.

Det finns idéer om hur man gör små, intima trädgårdsrum, vattenblänk och uteplatser. Den är en vacker bok och trevlig att läsa, men innehållet är som i en ganska vanlig trädgårdsbok.

Sådan kärlek till blommor
Louise Brodin, Ingemar Johansson, Ingvar Nordin
Warne Förlag 2008
ISBN: 978-91-85597-11-6

Sådan kärlek till blommor är titeln på boken efter Carl von Linnés valspråk på latin: Tantus amor Florums.

Denna vackra bok har tillkommit när man ur Göteborgs Botaniska Trädgårds gömmor har plockat fram en akvarellsamling av Charlotte von Schéele, som var lärare i flickskolorna i Göteborg för omkring 100 år sedan. Ett kapitel, skriven av Louise Brodin, berättar om dessa flickskolor.

Charlotte von Schéele gjorde på sin fritid ett stort antal botaniskt precisa akvareller föreställande svenska växter. Boken innehåller 51 av de 718 akvarellerna, med förklarande text av Ingvar Nordin.

I slutet av boken finns en bra översikt över Göteborgs Botaniska Trädgård, den förnämsta i hela norra Europa. Texten är skriven av Botans informationschef Ingemar Johansson och illustrerad med fina färgbilder tagna av fotograferna Eva S Andersson och Håkan Berg, som även fotograferad von Schéeles blomsterakvareller.

Boken är tillägnad minnet av den förbisedda men framstående konstnärinnan Charlotte von Schéele och är en stor natur- och kulturgärning.

En mycket passande presentbok till någon som älskar växter och vackra bilder!

Trädspeglingar
Marianna Agetorp
Artéa Förlag 2008,
ISBN 978-91-85527-13-7

Mitt i mörka Småland, i Spjutaretorp, bor Marianna Agetorp omgiven av alla de träd, stora som små, som genom åren inspirerat henne att med kameran i hand gå ut och försöka fånga deras innersta väsen både i dikt och bild.

Ett hundratal finstämda poem med utsökta fotografier låter oss ta del av den trolska natur som redan John Bauer har gett så mästerliga skildringar av.

Marianna Agetorps poetiska ådra ger liv och rörelse åt alla de strama, knotiga väsen som omger henne. I lyrikens form delger hon oss sina innersta tankar om "de träd som finns i mig".

En bok där träden lever, en bra presentbok så här i juletider, men också i alla andra passande sammanhang!

Drömmen om en trädgård
Planering, inspiration, växtval
Sanna Töringe, foto Helene Toresdotter
Semic 2008,
ISBN 978-91-552-3690-8

Denna är en mycket personlig berättelse om författarens 25 år långa trädgårdsliv. Den berättar om de sju trädgårdsrummen: den vilda ängen, köksträdgården, orangeriträdgården, kryddträdgården med sin röda tegelmur, innegården, gräsmattan med öar av buxbom, dahlior och rosor och sist den viktiga baksidan.

Boken med sina hundra underbara färgbilder är en lustläsning om trädgårdslivets glädje och även misslyckanden. Till varje del hör en praktika med användbara tips. I boken finns också några läckra recept som Julias rosentårta, örtte och födelsedagssallad med kronärtskockor och räkor.

Den vilda trädgården
Gabriella Dahlman
Natur & Kultur 2008
ISBN 978-91-27-35734-2

Vild och vacker, vild och vågad, vild och vimsig. Så börjar inledningen till Gabriellas bok och det är också vad boken innehåller. Hon berättar medtryckande om sina och andras tankar om den vilda stilen. Om hur man ändå behöver sköta en till synes vild trädgård. Om den drömska lunden, om sin lök- och knölfrossa, om ängen, vattnet och vilda vackra rabatter. De vackra, ofta helsidesbilderna, är också tagna av författaren själv.

En vacker bok att drömma sig till sommaren.

Nya trädgårdens rum
Christel Kvant och Heidi Palmgren
Prisma 2008
ISBN 978-91-518-5002-3

Boken Trädgårdens rum som kom för 10 år sedan blev en klassiker.

Nya trädgårdens rum är en omarbetad och kompletterad utgåva. Boken innehåller en mängd nytagna, läckra bilder av Christel och några nya ritningar av Heidi. Texterna är roliga att läsa och boken fungerar bra även som lustläsning.

I slutet presenterar författarna 30 stycken av sina bästa perenner - aklejan får dock inte vara med!

Trädgårdens natur
Lotte Möller
Albert Bonniers förlag 2008
ISBN 978-91-0-011721-4

Även denna är en gammal klassiker, slut på förlaget sedan länge, men som nu omarbetats med delvis nytt bildmaterial och med tillfogade kommentarer av författaren.

Precis som sin förlaga så innehåller inte denna bok några handfasta odlingsråd utan är en vacker, tänkvärd, lättläst och mycket underhållande bok om just trädgårdens natur.

Om trädgårdens växter har det också kommit nytt

Rosor i vackert sällskap
Inger Palmstierna
Prisma 2008
978-91-518-4649-1

Förutom praktverket Rosor för Nordiska trädgårdar i nyupplaga, har det kommit en mindre omfattande bok om nya rosor, Rosor i vackert sällskap.

Boken vänder sig till trädgårdsägare som inte har ett specialintresse för just rosor men som gärna vill ha några vackra sådana ändå, tillsammans med andra växter.

Det är här denna bok skiljer sig från andra rosböcker, som ofta porträtterar enskilda sorter och ger skötselråd. Visst finns det bra skötselråd med här också, men huvuddelen av boken berättar om rosor för rabatten, rosor i vackert sällskap och om rosor som klättrar eller täcker marken.

Inger berättar här om nya, friska rossorter som passar i vårt klimat och som inte kräver alltför mycket arbete. Hon berättar på ett entusiastiskt sätt och med mycket kunskap om olika aspekter när det gäller rosor och särskilt val av rosor. Man får skratta flera gånger åt hennes målande beskrivningar på vad hon har kommit underfund om, t.ex. blommornas färger, som inte alls är lika fina som i Fina Katalogen! Men hon ger tips om vad som i verkligheten passar ihop och med vad.

Boken avslutas med ett kapitel om rosor som har bekymmer, en välbehövlig sak att veta.

Perenner
De 125 bästa sorterna från A-Ö
Lisa Winnerlid, foto Sven-Gösta Johansson
Semic 2008
ISBN 978-91-552-3511-6

Denna bok är ett personligt urval av de bästa perennerna Lisa själv har odlat och kan rekommendera. Boken börjar med växtporträtt från A till Ö.

Sedan följer ett läckert avsnitt som beskriver perenner med olika karaktär, som Vårvinterns blommande mirakel, Perfekta partners till rosor och Morgondagens stjärnor.

Det finns planteringsråd med symboler om krav på miljö, hur svår växten är, om den är rådjurssäker etc. Inköpsställen nämns också och ett digert register avslutar boken.

Trädgårdens tider

Den lilla gröna
Trädgårdstips för hela året
Eva Robild
Ica Bokförlag 2008
ISBN 978-91-534-3031-5

Eva Robild, foto Annika Christensen, illustratör Solveig Hellmark medverkar med personliga teckningar.

Boken innehåller trädgårdstips för hela året. Det finns idéer och handfasta råd om hur man lättare och roligare lyckas i trädgården. Man lär ut både gamla beprövade mormorsknep och moderna latmanstips.

Boken är uppdelad i tolv månadskapitel så att man får veta vad som är aktuellt att göra i trädgården just nu, men utan pekpinnar och måsten. Härliga bilder och enkla arrangemang visar det vackra i varje årstid.

Året i din trädgård
Planera, plantera & njut
Anna Hedenrud
Bonito 2008
ISBN 978-91-638-5473-6

Denna lilla bok är en inspirationsbok med tips om vad man månad för månad kan göra i trädgården. Den betonar lusten framför måsten. Det finns lite om trädgårdsplanering och tips om hur man stressar av i trädgården. En kalenderdel med plats för egna anteckningar finns för varje månad.

Kanske en presentbok till en nybliven trädgårdsägare för att anteckna det första året i den egna täppan?

Trädgårdstider
vår, sommar, höst vinter
Eva Rönnblom
ICA Bokförlag 2008
ISBN 978-91-534-2693-6

Författaren tycker att alla årstider är trädgårdstider och för den som vill, finns alltid något att göra.

Den här mycket praktiska och inspirerande handboken visar i tydliga och instruktiva steg-för-steg-teckningar och handfasta texter vad som står på tur ute i trädgården och inne på fönsterbänken, både i stort som smått.

Det finns plats för egna anteckningar i anslutning till varje säsongsavsnitt. Det logiska årstidsupplägget från den tidiga våren till senhösten gör det enkelt att följa boken.

Texten är faktagranskad av Lennart Engstrand, Kenneth Lorentzon, Klaus Vollbrecht, Maj-Lis Pettersson och Peter Litfors, var och en inom sitt specialområde.

En unik trädgårdsbok med helt enastående illustrationer av författaren!

Vad sägs om en vacker, läcker receptbok om örter!?

Örter och smaker från Österlen
Eva Olsson, text och foto
Münchmedia 2008
ISBN 978-91-633-2934-0

Egentligen är detta en kokbok, men också en ack så vacker örtabok! Man kan nästan känna doften från det blåa lavendelfältet och höra surret av tusentals flitiga bin! Man får också lära sig hur man binder en doftande "lavendelkorg" att ha bland sänglinnet i skåpet.

Eva har under sommaren fotograferat sina odlingar på Österlen och samlat recept till en egen kokbok. Hon har tagit gamla familjerecept och experimenterat med läckra och oväntade blandningar av örter. Där finns Julbröd från Österlen, Örtbröd i olika former, Lavendellemonad, Örtgelé och -paté och mycket mer. Många av dessa recept passar säkert bra även juletid.

Trädgårdsdesign

12 trädgårdar

Kreativa kvadratmeter

101 idéer för
En lustfylld trädgård

Trädgårdsskolan

Uteplatser

Utomhusprojekt

Staketboken

Vatten i trädgården

Trädgård i stan

Odla i krukor

Flowerpower hele året

Djurspår

Drömträdgårdar

Sådan kärlek till blommor

Trädspeglingar

Drömmen om en trädgård

Den vilda trädgården

Nya trädgårdens rum

Trädgårdens natur

Rosor i vackert sällskap

Perenner

Den lilla gröna

Året i din trädgård

Trädgårdstider

Örter och smaker från Österlen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB