Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Julens största stjärna

  • Inomhus
Euphorbia pulcherrima

Från att ha varit mest till besvär en gång i tiden har den nu blivit en storsäljare och en oumbärlig del av julen.

Den första julstjärnan (Euphorbia pulcherrima) blommade i Berlin för ungefär 170 år sedan. Här hos oss slog den inte igenom förrän på 1960-talet och då hade trädgårdsmästarna verkligen kämpat för att få den besvärliga krukväxten att bli en bra produkt som varken blev för hög eller tappade sina röda högblad för fort. Nu har den varit en storsäljare i många år och enbart i Danmark produceras det varje år ca 10 miljoner julstjärnor av hög kvalitet och med bra hållbarhet.

Förutom den traditionella röda varianten finns det numera julstjärnor i många olika röda nyanser samt krämfärgade, laxfärgade, violetta och bordeaux och några är försedda med vackra schatteringar. Och så finns naturligtvis de charmiga ministjärnorna. Tack vare att julstjärnan numera finns i så många olika varianter har den blivit allsidigare.

Du måste visa omsorg om julstjärnan från och med den stund du köper den. Begär att den packas in väl, så att den inte får en köldchock. När du har fått hem julstjärnan ska den stå kvar inpackad i en timme, så att den hinner acklimatisera sig. Ställ den så ljust som möjligt, se till att den aldrig torkar ut helt, men överdriv heller inte vattningen, för bådadera kommer att leda till att den tappar bladen. Glöm allt om gödning.

Råd och tips
De riktiga blommorna, som sitter i stjärnornas mitt, ska antingen vara knoppar eller bara lite utslagna, de får inte vara vissna.

Köp inte en julstjärna som har stått utomhus i drag och kyla.

Använd ministjärnorna som trevliga bordsdekorationer. Julstjärnan ska inte enbart ses som en krukväxt som bara kan stå för sig själv. Den är förträfflig i gröna grupper och piggar verkligen upp i ett uppvärmt uterum. Den är minsann också en uppskattad värdinnegåva.

   


Julstjärna
Euphorbia pulcherrima