Julens största stjärna
Julstjärnans resa från Mexiko till Norden
Från att ha varit mest till besvär en gång i tiden har julstjärnan (Euphorbia pulcherrima) nu blivit en storsäljare och en oumbärlig del av julen. Växten härstammar ursprungligen från Mexiko, där den i vilt tillstånd är en buske som kan bli flera meter hög och har spelat en viktig kulturell och religiös roll långt före sin popularitet i Europa. I Mexiko fick den smeknamnet "Julaftonsblomman" redan på 1500-talet, eftersom blomningen ofta sammanfaller med julfirandet. I aztekisk mytologi förklaras dess röda färg genom en legend där blodet från en sörjande gudinna gav högbladen dess karaktäristiska färg – en symbolik som än idag bidrar till växtens kulturella status under vinterns högtider.
Julstjärnans etablering i Europa
Den första julstjärnan i Europa blommade i Berlin för ungefär 170 år sedan, men här i Norden slog den inte igenom förrän på 1960-talet. Då hade trädgårdsmästare lagt ned mycket arbete på att förädla växten så att den blev kompakt, hållbar och lättare att odla i kruka, utan att snabbt tappa sina prydnadsblad. Numera är julstjärnan en av de mest sålda prydnadsväxterna under december, och bara i Danmark produceras årligen ca 10 miljoner exemplar av hög kvalitet.
Färgvariationer och arter
Till det klassiska röda utseendet har det adderats en mängd nya färgvarianter: från olika nyanser av rött till crème, laxfärgat, rosa, violett, bordeaux och marmorerade sorter, vilket gör julstjärnan ovanligt mångsidig. Dessutom har charmiga ministjärnor blivit eftertraktade som bordsdekorationer och gåvor. Det vi ofta uppfattar som blommor är egentligen färgade högblad, medan de äkta blommorna sitter i mitten som små, gulgröna knoppar.
Julstjärnan som prydnadsväxt
Julstjärnan är tyvärr känslig för kyla och snabba temperaturväxlingar. Var noga med att den packas in väl vid köpet så att den inte råkar ut för köldchock. Låt den stå kvar inpackad en stund efter hemkomst, så den hinner acklimatisera sig till inomhusklimatet. Placera den så ljust som möjligt – dock inte i direkt, stark solsken – och håll jorden lätt fuktig utan att den torkar ut helt eller står blöt, eftersom båda ytterligheter leder till att bladen faller av. Under vintermånaderna behöver den ingen gödning.
Ett par extra råd: Köp aldrig en julstjärna som har stått utomhus i drag eller kyla eftersom det ökar risken för skador. Titta på de små blommorna i mitten – de ska helst vara i knopp eller bara lätt utslagna, inte vissna. Om du vill spara din julstjärna till nästa år och få tillbaks de färgade högbladen, krävs att växten får minst 12-14 timmar obrutet mörker per natt under flera veckor på hösten.
Giftighet och försiktighet
Julstjärnan är lätt giftig, vilket framför allt gäller den vita mjölksaften som kan orsaka obehag om man får den i munnen eller på huden, men allvarliga förgiftningar är mycket sällsynta tack vare den beska smaken.
Julstjärnans betydelse idag
Tack vare sitt rika färgutbud, historiska kopplingar och sitt starka band till julfirandet har julstjärnan blivit en av de mest mångsidiga och uppskattade prydnadsväxterna under midvinterhögtiden – både i egna hem och som uppskattad gåva.
Julstjärna
Euphorbia pulcherrima
Referenser
Se även mer information i artikeln om Euphorbia pulcherrima.