Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens många blommor med kraftfulla färger

När mörkret står som tätast omkring oss väljer vi blommor i starka färger. Rött, vitt och kraftigt grönt hör julen till, gärna med band och stjärnor i gnistrande guld. Julen är den stora blomsterhelgen. Redan till advent smyckar vi med de första jul-blommorna. Ju närmare midvintern, desto större blir vår längtan efter julens alla färgstarka blommor. Priskonkurrens gör att blommorna är ganska billiga till jul, så passa på och frossa i blommor. Fyll hem och arbetsplatser med julens alldeles speciella krukväxter och snittblommor.

I Norden har just julstjärnan blivit något av julens symbol. Den härliga röda färgen står så vackert mot det kraftigt gröna men ändå inte för mörka bladverket. Söderut vill man ha mörkare blad, eller ljusare stjärnor. I Sverige finns det över 30 olika sorters julstjärnor att välja mellan, med vita, rosa, prickiga eller helt röda blommor i olika nyanser. Så titta i butikerna och välj bland årets många julstjärnor.

Förr var julbegonian julen viktigaste blomma. Och julbegonian älskar vi fortfarande, för dess rika flor av fina små blommor i rosa eller vitt. Den som vill ha kraftigare färger och större blommor kan välja vanlig begonia, där sorten Barkos, med sina tomteröda, fler-dubbla blommor är särskilt populär till jul.

Fönsterträd
Azalea, eller fönsterazalea, som det lilla inomhusträdet egentligen ska kallas, hör också till julens mest omtyckta växter. Köp dem med delvis utslagna blommor. Med alltför knoppiga exemplar riskerar man att de inte orkar slå ut i hemmiljö.

Ge fönsterazalean en skvätt vatten varje dag, eller änne hellre, doppa hela krukan i vatten ett par gånger i veckan, så blommar den oavbrutet till långt fram på våren. Barnen brukar tycka att det är roligt att se hur jorden "bubblar" när den drar vatten.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Tomteröd glöd
Flera av våra vanliga krukväxter passar fint in bland julens blommor. Mest tacksam är höstglöd. Till jul skulle tomteglöd vara ett passande namn på växten, som då har härlig röd färg på alla sina oräkneliga små blommor.

Höstglöd är mycket lättskött och man låter jorden torka upp mellan vattningarna. När blommorna så småningom gett upp, kan man, liksom med julstjärnan, fortsätta att ha den som en grön växt. Båda kan formas till små träd och båda kan efterhand få tillbaka lite av sin röda blomning.

Lökblom till snitt
Lökväxter är tacksamma julblommor, både som krukväxter och till snitt. Ståtligast är amaryllisen som faktiskt har längre hållbarhet som snittblomma, än när den växer kvar på löken. Hyacinten sprider härlig juldoft och man kan gärna sätta samman flera stycken i korgar och andra låga kärl. De blomstänglar som kommer efter den första är ofta lite mindre och dem kan man skära av och sätta i vas så förlänger man julstämningen. De första härliga snittulpanerna kommer också lagom till jul.

Andra färgstarka snittblommor är rosor och gerbera, där orange är modefärgen för den som vill komma förbi det röda. Till de mera exklusiva julblommorna hör julros, orkidé och liljekonvalj, där liljekonvaljen oftast säljs med sin rot. De har alla en sådan utstrålning att man bara behöver några få stjälkar för att känna julens budskap. En underbar present till någon man vill visa sin uppskattning.

Så välj bland julens blommor. Kraftfullt, färgstarkt eller sparsmakat. En enda blomma eller hela fång. Och glöm inte juluppsättningarna. Det finns många fantasifulla kompositioner att köpa. Men man kan också göra egna uppsättningar, med några inköpta julblommor som bas och lite kvistar, kottar och annat från naturen, som ram omkring. Sätt gärna till något glittrande. För guld och glitter hör ihop med julens blommor.


En finstämd juluppsättning gör man själv med t ex avskurna amaryllisklockor, rosor, någon hyacint och olika sorters grönt som t ex murgröna, grönkål och en.
Foto: Peter Gunnars

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB